Messi ima najraje prav Jana Oblaka

Četrtfinalni žreb nogometne lige prvakov osrečil Real Madrid in Bayern.

Objavljeno
18. marec 2016 22.58
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Nyon – Včerajšnji ples kroglic v ob Ženevskem jezeru je osrečil težko artilerijo evropskega nogometa. Real Madrid, Barcelona, Bayern in PSG se v četrtfinalu lige prvakov ne bodo merili med seboj. Tudi edini slovenski legionar med elito je imel smolo; vratar Jan Oblak bi moral za uvrstitev v polfinale ustaviti sanjski napad Barcelone Messi-Suarez-Neymar, kar mu doslej še ni uspelo.

»Seveda je Barcelona favorit. Mar obstaja kdo, ki ga Barça ne more premagati? Toda Kataloncem ne bo lahko. Igrati bomo morali čvrsto in z veliko intenzivnega teka ter tesnega pokrivanja na posameznih delih igrišča. Do zadnje minute povratne tekme se bomo borili za sleherno žogo. Messi? Nisem še videl boljšega nogometaša. Katalonci premorejo veliko odličnih asov, toda prav vse se da ustaviti. Le verjeti moraš v to in se podati v tekmo brez strahu.«

Besede Jana Oblaka izpred zadnjega derbija Atletica z Barcelono bi lahko ponovili tudi po razpletu včerajšnjega žreba četrtfinalnih parov na sedežu UEFA v Nyonu. Pred nadaljnjo analizo razmerja moči med Atleticom in Barcelono velja opozoriti na dve »podrobnosti«, ki sta zaznamovali zadnje obdobje rivalstva. Prvič, Atletico je dobil edini medsebojni dvoboj v Evropi, torej premore »know-how« za zmago z Barcelono. Rdeče-beli so se namreč aprila pred dvema sezonama prebili v finale lige prvakov (tudi) prek Kataloncev, potem ko so jih izločili v četrtfinalu (1:1, 1:0). Mesec dni zatem so ohranili celo kožo še v zadnji tekmi španskega DP prav na štadionu Camp Nou in si priigrali prvi naslov prvaka po letu 1996. Druga »podrobnost« je manj ugodna za Jana Oblaka in soigralce. Barcelona je odtlej nanizala šest zaporednih zmag, pri zadnjih petih je sodeloval tudi Oblak. Škofjeločanu so luknjali mrežo prav najdražji eksponati slovite »blaugrane«: Lionel Messi (4), Neymar (3) in Luis Suarez (1).

Oblak goji poseben odnos prav z najboljšim na svetu. Lionel Messi mu je zabil največ golov, prav tako ga krasi imenitna statistika v dvobojih z Atleticom. Argentinec je v 27 tekmah z Atleticom zabil Madridčanom 25 golov. Toda, kot pravi Jan, prav vsakogar je možno ustaviti, če mu na igrišču ne pustiš dihati. Novo številko 1 v slovenski nogometni reprezentanci v vsakem primeru čaka zahtevna pot do morebitne uvrstitve med štiri najboljše klube v Evropi. Potem ko je Atletico predlani opravil z Barcelono, ga je lani izločil Real, še tretjič zapored se bo v končnici lige prvakov pomeril s španskim rivalom.

»Si lahko nogometaš želi več od tega, da se meri z najboljšim klubom na svetu?« se je odzval na žreb Atleticov trener Diego Simeone, nato pa opisal napredek Barcelone v zadnjih dveh letih: »Od tedanjega derbija v ligi prvakov je Barcelona le napredovala. Krasi jo še bolj konkretna in raznovrstna igra, sijajni napadalec Suarez je dodal njeni igri dodatno razsežnost, moštvo pa odlikujejo tudi odlični nasprotni napadi.«

Tudi stavničarji bi prikimali hvalospevu, ki ga je Simeone namenil Barceloni. Evropski prvaki imajo najnižjo povprečno kvoto za naslov prvaka – vloženi evro bi se povrnil s kvoto 2,5 –, sledijo Bayern (3,7), Real Madrid (6), PSG (8), Atletico Madrid, Manchester City (oba po 17), Wolfsburg in Benfica (oba po 100). Tudi udeleženci spletne ankete dnevnika Sport (N = 2000) se strinjajo: 76 odstotkov jih verjame v napredovanje Barcelone.