Messi prekinil urok in hkrati ohranil tradicijo

Barcelona naredila velik korak proti žrebu četrtfinala, ki bo 18. marca v Nyonu. Bayern zapravil visoko vodstvo.

Objavljeno
24. februar 2016 01.57
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Sinočnja derbija nogometne lige prvakov nista razočarala (nevtralnih) ljubiteljev nogometa. Ti so videli intenzivno igro na tekmah v Torinu in Londonu, številne ostre dvoboje, različne taktične rešitve in – kar šteje največ – šest golov. Gotovo pa so najbolj navdušeni navijači Barcelone, ki je z goloma Lionela Messija odpravila Arsenal.

Dejansko se je vse vrtelo okrog najboljšega nogometaša na svetu. Messi je prišel na štadion Emirates z »mešanimi občutki«: Arsenalu je do sinočnjega večera zabil šest golov, a ob tem v šestih poskusih niti enkrat ni matiral vratarja Petra Čecha. London je zapustil brez trohice dvoma: prekinil je urok češkega vratarja, hkrati je nadaljeval tradicijo v snidenjih z Arsenalom.

Ob pogledu na končnih 0:2 za evropske prvake bi se morda komu zdelo, da je šlo Kataloncem vse gladko, toda v resnici ni bilo tako. »Topničarji« so bolje odprli tekmo, v seštevku 90 minut si niso priigrali manj nevarnih akcij, toda zmanjkalo jim je konkretnosti, prvine torej, za katero je treba na trgu plačati največ denarja ... Barcelono so popeljali do velikanske prednosti prav njeni najdražji zvezdniki. Nasprotni napad za vodilni gol sta mojstrsko izpeljala Luis Suarez in Neymar, končal jo je Messi, ki je poslal Čecha na desno stran, sam pa sprožil strel v svojo levo stran. To je bila mojstrovina za v učbenike – 0:1. Messi je bil res razigran. Potem ko dveh njegovih podaj nista izkoristila Suarez in Neymar, je pet minut pozneje (83.) stvari vzel v svoje noge. Izsilil je 11-m, ki jo je spremenil v končni izid 0:2. Argentinski kapetan je zabil že 16. gol v koledarskem letu 2016 in je najučinkovitejši nogometaš v klubih iz najmočnejših prvenstev v Evropi, njegova forma gre le navzgor.

Če Barcelono čaka 16. marca le še potrditev doseženega v Londonu, je Bayern v Torinu zapravil vodstvo z 2:0. Prvo ime med Bavarci je bil Arjen Robben, ki je začel akcijo za gol Thomasa Müllerja in nato zabil gol še po zanj značilnem horizontalnem prodoru. Toda prvi strelec Juventusa in rezervist Sturaro sta priigrala »stari dami« rezultat, ki Bayernu ne omogoča spanca pred povratno tekmo v Münchnu.

Liga prvakov, osmina finala

Arsenal - Barcelona 0:2 (0:0)

(Messi 71., 83.)

Juventus - Bayern 2:2 (0:1)

(Dybala 63., Sturaro 76.; Müller 43., Robben 55.)