Messi, Suarez in Neymar prvič nad Jana Oblaka

Drevi bodo aktivni številni slovenski reprezentanti. Zanimivi tekmi za Birso in Iličića, Atletico pa bo gostoval v Barceloni.

Objavljeno
20. september 2016 22.38
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Drevi se obeta naporen večer slovenskemu selektorju Srečku Katancu in njegovim sodelavcem. Tretja septembrska sreda prinaša številne tekme slovenskih reprezentantov v najmočnejših nogometnih prvenstvih na stari celini. Na sporedu bo tudi prvi od šestih španskih ligaških derbijev, če upoštevamo, da Atletico začasno kotira tako visoko kot slovita Barcelona in Real.

Sinoči so igrali zanimiva derbija v Milanu, kjer je gostoval Lazio, in Wolfsburgu, ki je gostil dortmundsko Borussio, pozneje so nevtralni navijači prišli na svoj račun še v seviljskem mestnem derbiju.

Drevi se privržencem nogometa obeta še odmevnejši večer. Tudi številni slovenski reprezentanti bodo med aktivnimi, saj bodo polnili baterije le na Otoku; v vseh preostalih najmočnejših ligah pa bodo igrali prvenstvene tekme.

Različni ideologiji

Nogomet najvišje ravni pričakujejo v katalonski metropoli, kjer se bosta sešla Barcelona in Atletico Madrid. Ob 22. uri – pet minut po koncu tekme med Realom in Villarrealom – bo šlo za spopad dveh ideologij in klubov, ki na tako visoki ravni ne bi mogla igrati bolj različno, kot igrata. Katalonci ustvarjajo igro, Atletico jo onemogoča, Barcelona kupuje najboljše, Atletico najboljše prodaja. Kluba imata tudi veliko skupnega: njuni filozofiji igre temeljita na enakem pristopu, to je agresivnem pokrivanju tekmecev in borbi za vsak meter igrišča.

Kako se bo na štadionu Camp Nou znašel slovenski vratar Jan Oblak, bo znano nekaj minut pred polnočjo. Škofjeločan je le enkrat našel način, na katerega je ustavil sanjski Barcelonin napad za 300 milijonov evrov, to pa se je zgodilo prav v najpomembnejšem večeru – v povratni tekmi letošnjega četrtfinala lige prvakov (2:0). Na prvi tekmi v Barceloni je bilo 2:1 (Suarez 2), prej je Barça petkrat zapovrstjo najmanj enkrat preluknjala mrežo Oblaka (1:2, 1:2, 0:1, 2:3, 0:1), pri čemer se je vselej vpisal med strelce vsaj en član znamenite trojice MSN, ki jo sestavljajo Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar (na fotografiji). Messi je Oblaku zabil štiri gole, urugvajski in brazilski napadalec vsak po tri. Slovenski vratar je klonil že v svojem prvem španskem derbiju z Barcelono, ko ga je 21. januarja 2015 v pokalu matiral Messi.

V minulih dneh so bili pod drobnogledom prav Južnoameričani, ki morda sestavljajo najboljši napad v zgodovini nogometne igre. Bo obveljala tradicija in se bodo vnovič znesli nad Atleticom in njegovim vratarjem? Ali pa jih bo Jan Oblak ustavil podobno, kot jih je edinkrat, prav nazadnje v ligi prvakov? Napad MSN je izjemno razigran, fantje so ujeli vrhunsko formo. Na gostovanju v Leganesu so se prvič dotlej vpisali med strelce že v prvem polčasu Messi, Suarez in Neymar, ki bodo prvič v tej sezoni krenili nad Jana Oblaka. Tudi sicer so na igrišču sodelovali kot najtesnejši prijatelji, si delili asistence in se skupaj veselili golov.

Simeone nad tradicijo

»Upam, da bomo zabili gol več ... Vem, da še nismo premagali Barcelone na njenem štadionu, toda to ne pomeni nič. Če si ne bomo zaslužili zmage s prikazanim na igrišču, je ne bomo premagali niti tokrat. Seveda bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo prekinili še eno neugodno tradicijo,« je napovedal Atleticov trener Diego Simeone. »Vemo, kaj nas čaka. Doslej smo imeli pogosto smolo,« pa je dodal Diego Godin, zadnja ovira za Katalonce pred Janom Oblakom.

Barcelonin trener Luis Enrique naj bi poslal nad Škofjeločana standardno zasedbo (4-3-3; Stegen; Alba, Umtiti, Pique, Roberto; Rakitić, Busquets, Iniesta; Neymar, Suarez, Messi), tudi Simeone naj bi mu odgovoril z enajsterico brez klasičnega napadalca Fernanda Torresa (4-3-3; Oblak; Luis Filipe, Godin, Savić, Juanfran; Koke, Gabi, Saul; Carrasco, Gameiro, Griezmann), v kateri sta najbolj razigrana hitronoga Francoza Kevin Gameiro in Antoine Griezmann.

»Zmagovalca bo odločila večja učinkovitost napadalcev, saj ne pričakujem veliko priložnosti za gol,« je napovedal Enrique.