Messi v Barceloni, Oblak v Rimu

Nogometna liga prvakov: že prvi večer dvojni špansko-italijanski derbi.

Objavljeno
12. september 2017 01.34
APTOPIX Spain Soccer La Liga
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Potem ko so klubi z megalomansko kupno močjo dodobra pretresli razmerje moči ob vznožju nogometnega Mont Blanca, prinaša nova sezona lige prvakov več vprašanj kot odgovorov. Septembra je nemogoče soditi o tem, kdo bo najmočnejši marca, aprila in maja, ko bodo odločali o lovorikah, gotovo pa drži, da že uvodno kolo lige prvakov prinaša več spektakularnih tekem.

Tako bo že danes, ko bodo predstavili naučeno v poletnih mesecih težkokategorniki Manchester United, Barcelona, Juventus, Bayern, PSG in Chelsea, ob njih bosta želela opozoriti nase nekdanja evropska prvaka Benfica in Celtic, pa vselej ambiciozna Roma in Atletico, ... Slednja se bosta v enem od najbolj zanimivih dvobojev tedna pomerila v Rimu, večer na olimpijskem štadionu bo pritegnil tudi slovenske navijače – tarča Rimljanov bo mreža, ki jo brani vratar Jan Oblak. V njuni skupini C bo dobil priložnost Karabah, prvi azerbajdžanski klub v zgodovini sanjskega tekmovanja, toda v družbi Chelseaja, Atletica in Rome so njegove možnosti za senzacijo pičle. Bomo videli, kako se bo znašla Roma v zanjo nemara ključni tekmi v boju za napredovanje v osmino finala LP. Poleti je začela nov projekt s trenerjem Eusebiem di Francescom, potem ko je uspešni Luciano Spalletti presedlal na klop Interja, ki je – mimogrede – z angažiranjem Spallettija zadel v polno in se prebil med vodilne kandidate za naslov italijanskega prvaka. Di Fransesco je pomladil Romino zasedbo, igralsko kariero je končal njegov nekdanji soigralec Francesco Totti, ki je ob prelomu tisočletja predstavljal večjo znamenitost Rima kot fontana Trevi, kolosej in španske stopnice skupaj. Totti je rumeno-rdečo majico zamenjal za elegantno obleko in prevzel položaj tehničnega direktorja kluba.

Rimljani bi lahko napadli Oblaka v postavitvi 4-3-3 z zvezno vrsto Nainggolan-De Rossi-Strootman in napadalnim trojčkom Defrel-Džeko-Perotti. Rimski dvoboj bo poseben tudi za gostujočega trenerja Diega Simeoneja. Slednji kotira prav na vrhu lestvice najbolj osovraženih oseb med navijači Rome, tako močno jih je nekoč jezil v majici manj priljubljenega mestnega rivala Lazia. Simeone dobro pozna tudi kreatorja »nove Rome«, športnega direktorja Monchija, s katerim je nekoč v Sevilli »nosil vodo« legendarnemu Diegu Maradoni. Simeone tudi 24 let pozneje prisega na enake odlike v igri, kar je dobro opisal prav Di Francesco: »Njegov Atletico krasi boj za vsak meter igrišča, značilnost njegove igre pa je boj za odbite, torej druge žoge in odvzemanje žog tekmecu.«

Zanimivo, najodmevnejši tekmi večera sta pripadli morda najboljšima sodnikoma v Evropi. V Rimu bo namreč delil pravico Milorad Mažić, v katalonski metropoli, kjer se bosta v derbiju večera pomerila Barcelona in Juventus, pa Damir Skomina. Če bo ustavljal morebitne nalete Rimljanov na španska vrata Jan Oblak, približno 850 km zahodno od Rima računajo na čarovnijo Lionela Messija. Slednji igra v odlični formi, gotovo je med najbolj zaslužnimi, da Barcelona po pičlih treh kolih španskega DP beži Realu za štiri točke, generalko za spopad z Juventusom pa je opravila z odliko – Espanyol je zmlel prav Messi z 38. »hattrickom« v karieri. Vprašanje večera? Kako se bo zdesetkana obramba italijanskih prvakov soočila s prenovljeno Barcelono, v kateri ob prerojenem Messiju igrata Luis Suarez in 20-letni novinec Dembele?