Messi: Vseh pet priznanj bi dal za naslov svetovnega prvaka

Najboljši v nogometnem letu 2015: Messi pred Ronaldom in Neymarjem. Najbogatejša liga na svetu brez člana med elito.

Objavljeno
12. januar 2016 00.29
Switzerland Soccer FIFA World Player Award
J. S.
J. S.
Zürich – Novinarji, kapetani in selektorji 209 nogometnih reprezentanc imajo vselej zahtevno nalogo pri izbiranju najboljših. Podobno je bilo tokrat, na koncu pa si je rekordno 5. osebno zmago zasluženo in pričakovano pripisal argentinski velemojster Lionel Messi.

Čudežni deček, ki je v zadnjem desetletju poosebljal igro morda najmočnejše nogometne zasedbe doslej – FC Barcelona je v njegovem času osvojila 26 lovorik! –, je prepričljivo opravil s tekmeci, volivci so mu zaupali 41,33 odstotka glasov. Cristiano Ronaldo (27,76 %) in soigralec Neymar (7,86 %) sta mu lahko le segla v roko.

»Od leta 2009, ko ste me prvič nagradili s tem laskavim priznanjem, se je veliko spremenilo. Nogometno sem dozorel, naučil sem se nekaterih stvari, vseskozi pa želim dodajati nove prvine v svojo igro,« je zatrdil 28-letni Messi in priznal, da mu priznanje »zlata žoga«, ki ga od leta 2010 skupaj podeljujeta revija France Football in Svetovna nogometna zveza (FIFA), pomeni veliko. »Potem ko sem dvakrat s sedeža te dvorane opazoval, kako je priznanje prejel Cristiano, je to zame posebna čast. Hvala vsem, ki ste glasovali zame, in hvala soigralcem. Nazadnje pa hvala nogometu, ki mi je v dobrem in slabem omogočil doseči, kar imam,« je dodal Messi, ki je svoje glasove razdelil takole: 1. Suarez, 2. Neymar, 3. Iniesta. Za klubske soigralce sta se odločila tudi »poražena« Ronaldo (Benzema, Rodriguez, Bale) in Neymar (Messi, Suarez, Rakitić).

Srečko Katanec za Messija, Boštjan Cesar za Ronalda

V züriški kongresni dvorani je bilo slovesno že veliko prej kot ob 18.30, ko se je začela gala prireditev, pozornost so požela ugledna imena iz nogometnega miljeja (manjkala sta le Bayernov vratar Manuel Neuer in Barcelonin trener Luis Enrique) v spremstvu lepših polovic, fotografi pa so bili najbolj dejavni med krajšim pogovorom Cristiana Ronalda z Messijevo soprogo Antonello Roccuzzo.

Ko so pozneje vprašali Messija, kaj bi imel raje, rekordnih pet priznanj za najboljšega na svetu (2009-2012, 2015) ali naslov svetovnega prvaka, je izstrelil kot iz topa: »Ah, nogomet je kolektiven šport, naslov prvaka z Argentino bi bil daleč največji podvig moje kariere!« Barcelona ima od včeraj v klubski vitrini že 11 naslovov najboljšega nogometaša na svetu, tri več od kateregakoli drugega kluba – v osmih primerih je šlo namreč za igralce iz Juventusa, Milana in madridskega Reala.

Sinočnji razplet so krojili tudi Slovenci. Selektor Srečko Katanec je postavil na vrh Messija, Ronalda in Ibrahimovića, Argentinca je izbral tudi novinar Andrej Stare (Messi, Ronaldo, Lewandowski). Ronaldu pa je podelil največ točk kapetan reprezentance Boštjan Cesar (Ronaldo, Hazard, Messi).

Lahko bi izpostavili še eno zanimivost večera: v udarni enajsterici leta 2015 ni niti enega nogometaša iz angleškega prvenstva, iz lige, ki je iz leta v leto bogatejša in predstavlja pravo pravcato nelojalno konkurenco klubom s stare celine. Ni bilo torej čudno, da so organizatorji prireditve, ki je prvič po letu 1998 minila brez suspendiranega predsednika FIFA Seppa Blatterja, vse povezovalne vloge namenili Britancem ... Večer sta vodila angleška novinarka Kate Abdo in severnoirski igralec James Nesbitt, popestrila pa ga je angleška pevka Leona Lewis.