Messi že petič z zlato kopačko

V pravkar končani sezoni je toliko golov kot Barcelonin Argentinec, torej 34, dosegel tudi Benficin Brazilec Jonas.
Fotografija: Lionel Messi je strelski kralj postal že petič. Foto Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi je strelski kralj postal že petič. Foto Lluis Gene/AFP

Barcelonin argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi se je petič v karieri okitil z zlato kopačko, priznanjem za najboljšega strelca vodilnih evropskih lig. Sezono je končal s 34 goli oziroma 68 točkami, za las je za seboj pustil tudi najkoristnejšega igralca sezone v »premier league«, Liverpoolovega Egipčana Mohameda Salaha, ki je zabil 32 zadetkov in osvojil 64 točk. 


Salah dolgo glavni kandidat


Še pred mesecem dni je bil Salah glavni kandidat za zlato kopačko, a se mu je od konca marca ustavilo, saj je v elitnem klubskem tekmovanju na Otoku zadel zgolj še štirikrat, Messi pa v tem času v »la ligi« osemkrat, s čimer se je povzpel na vrh razpredelnice in ubranil lansko lovoriko. Tretje mesto je zasedel še en igralec iz »premier league«, Tottenhamov ostrostrelec Harry Kane s 30 goli.


Tudi Jonas s 34 zadetki


Po 29 zadetkov so v pravkar končani sezoni prispevali Robert Lewandowski (Bayern), Mauro Icardi (Inter) in Ciro Immobile (Lazio), 28 pa Edinson Cavani (PSG). Enako učinkovit kot Messi je bil resda tudi Benficin Brazilec Jonas, a je njegovih 34 zadetkov zadostovalo za zgolj 51 točk, ker ima portugalska liga količnik 1,5, španska pa – enako kot angleška, italijanska, nemška in francoska – količnik 2.


Štirje goli proti Eibarju


Lionel Messi je v minuli sezoni španskega prvoligaškega tekmovanja vknjižil tri trojčke golov, najuspešnejši pa je bil že lanskega septembra, ko je štirikrat zatresel mrežo Eibarja za izdatno zmago Kataloncev s 6:1. Vendar pa Argentinec ni bil tako učinkovit kot v prejšnjih štirih zmagovalnih sezonah: v pretekli se je ustavil pri 37 golih, v sezoni 2014/15 pri 43, v 2012/13 pri 46 in v sezoni 2011/12 pri natanko 50 zadetkih.

Komentarji: