Messiju grozi tožba zaradi utaje davkov

Preiskovalna sodnica je zavrnila predlog državnega tožilstva po ustavitvi preiskave proti Barceloninemu asu.

Objavljeno
28. julij 2014 19.50
Spain Soccer Messi Tax Fraud
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Argentinskemu nogometnemu virtuozu Lionelu Messiju grozi tožba zavoljo utaje davkov. Preiskovalna sodnica v Gavi danes ni pokazala nikakršnega usmiljenja in je zavrnila predlog državnega tožilstva po ustavitvi preiskave proti Barceloninemu zvezdniškemu napadalcu.

Tožilstvo je predlagalo, da bi obtožnica bremenila izključno Leovega očeta Jorgeja, češ da se nogometaš ni sam ukvarjal z davčnimi rečmi. Vendar pa je predlog naletel na gluha ušesa, saj po mnenju sodnice določeni dokazi potrjujejo, da je 27-letni reprezentant vedel za posle, ki jih je vodil njegov oče. Po vsej verjetnosti bo torej proti asu katalonskega giganta sprožen postopek, pristojni organ pa bo izdal obtožnico.

Pravosodje očetu in sinu Messiju očita, da sta med letoma 2007 in 2009 finančnemu organu ostala dolžna 4,1 milijona evrov. Lionel je po začetku postopka davčnemu uradu sicer izplačal 15 milijonov evrov. Oče Jorge je sina vseskozi ščitil in ga skušal ograditi od afere, saj se mojster žoge po njegovem ni nikdar ukvarjal s svojimi davki.