Miccoli mafijec? Ne, zgolj nogometaš!

Zvezdnik Palerma Fabrizio Miccoli je obdolžen izsiljevanja in žaljenja.

Objavljeno
30. junij 2013 04.15
G. N., šport
G. N., šport
Na zaslišanju je točil solze, prav tako na novinarski konferenci, pred družino ... Najboljši strelec nogometnega drugoligaša iz Palerma Fabrizio Miccoli je bil zadnje dni v središču pozornosti na jugu Italije. Tamkajšnji organi pregona so ga obtožili izsiljevanja.

Toda za 34-letnega zvezdnika Palerma, napadalca iz Lecceja, ki je na Siciliji že šest let, so obtožbe o kriminalnih dejanjih tako rekoč nepomembne v primerjavi z neprimernimi besedami, ki so jih ujeli v prisluhih in zaradi katerih si je prislužil razvpit naziv mafijca. Giovannija Falconeja, nekdanjega tožilca, umorjenega pred 21 leti in velikega borca proti mafiji, je označil za izmeček. Hujšega kot izreči tako okrutne besede o sodniku, ki v Italiji velja za enega od simbolov boja proti mafiji, ni mogel storiti.

Miccoli je po peturnem zaslišanju dobesedno prosil javnost, naj mu oprosti. »V pisarni državnega tožilstva sem odgovoril na vsa vprašanja. Ven sem stopil povsem miren in sproščen. Izstopil sem novi Fabrizio. Tukaj sem, da vas prosim za odpuščanje, v družini so me vzgajali v duhu vrednot in spoštovanja. Sem oče in želim si, da bi moji otroci spoštovali zakone. Le nogometaš sem, in ne mafijec,« je pred televizijskimi kamerami prosil odpuščanja skesanec, ki je zavrnil kristalno jasne obtožbe. »Nisem mogel spati. Mislim, da sem s svojimi dejanji že večkrat pokazal, da spoštujem meščane Palerma. Ob počastitvi 20. obletnice Falconejeve smrti sem igral na dobrodelni tekmi. V Palermu so me čudovito sprejeli, ljudje so bili prijazni in odprti, z vsemi sem se srečeval, ne da bi razmišljal o tem, kaj in kdo je kdo,« se je še posul s pepelom še vedno soigralec slovenskih nogometašev Josipa Iličića, Siniše Anđelkovića in Armina Bačinovića.

Miccolijevo soočenje z realnim življenjem je vse prej kot lahko. Mislil je, da bo z nekaj vljudnostnimi frazami pomiril duhove, a zdi se, da mu ne uspeva vse tako, kot si je želel. Maria Falcone, sestra umorjenega tožilca, je zanikala njegove besede, da se je z njo pogovarjal in jo prosil odpuščanja.

»To ni res, želela sem si, vendar nisva govorila. Ni treba, da me prosi za odpuščanje. Za to mora zaprositi Giovannija, vsakega Sicilijanca in številne navijače, ki so mu zaupali,« je bila odkrita.

Opravičevanje za neprimerne besede ima za Miccolija zgolj simbolno vrednost, veliko več težav bo imel s prepričevanjem, da je nedolžen. Prijateljstva z Maurom Lauricellijem, sinom leta 2011 ujetega prvega moža enega najmočnejših mafijskih klanov Kalsa, ni zanikal. Miccoli o preiskavi in obtožbah sicer ne sme govoriti, a je znano, da je bil sprva omenjen le kot priča, v nadaljevanju preiskave pa je njegova vloga postajala vse bolj obremenilna, tako da je zdaj eden od obtožencev. Miccoli res nima sreče z izražanjem v pravem trenutku. Med drugim so prisluhi ujeli tudi to, da je policiste imenoval prašiči.

Nad razkritjem je bil zgrožen tudi predsednik in lastnik US Palermo Maurizio Zamparini. »Ne moremo verjeti, da bi Miccoli od koga izsiljeval denar. Poznam ga, to je grozno. Počakajmo, kaj bo pokazala preiskava. Kdo ve, koliko imajo nogometaši na jugu Italije prijateljev, ne da bi vedeli, ali so kriminalci ali normalni ljudje. Bog ve, s koliko kriminalci sem si segel v roko in kolikim med njimi je nisem ponudil. Ni kaj, za Miccolija je morda najbolje, da zapusti Palermo,« je o kapetanu razmišljal Zamparini.