Milijoni za Modrića, na vrsti Ronaldo in Bale

Borussia iz Dortmunda z novim rodom nadaljuje v svojem napadalnem slogu. Sanjska pogodba hrvaškega asa.

Objavljeno
20. oktober 2016 01.03
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – V Porenju še naprej ni miru, Kamplu in soigralcem iz Leverkusna se je sfižil načrt o skalpu Tottenhama, pomladni del lige prvakov se je spet oddaljil. A malce bolj severno, v Porurju, je prav veselo. Nogometaši iz Dortmunda so se imenitno odrezali v Lizboni, na vrhu skupine so skupaj z branilci lovorike lige prvakov, med katerimi bo še štiri leta hrvaški as Luka Modrić.

Resda ima Borussia iz Dortmunda izjemno vzneseno navijaško armado, primerljivo s tistimi kultnimi iz angleških delavskih mest, a vendarle je bilo med številnimi častilci rumeno-črnega barvnega mozaika precej tudi dvomljivcev. Spraševali so se, kako se bo novi »otroški vrtec« trenerja Thomasa Tuchla postavil ambicioznim Portugalcem sredi Lizbone, ki – kadar pač ne gre – oživijo na krilih izjemne podpore vročekrvnih južnjakov ali pa si še omislijo kakšno zvijačo. Nemce so, denimo, prav na tekmi razjezili s silno nešportno potezo, ko je Roman Bürki, Švicar v vratih nemških podprvakov, žogo brcnil izven igrišča zaradi soigralčeve poškodbe, a gostitelji so nemudoma nadaljevali tekmo. »To je svinjarija! Česa takega v 30 letih nogometa še nisem doživel,« je rjovel po tekmi dortmundski menedžer Michael Zorc, a se nato vendarle pomiril ob spoznanju o prepričljivi predstavi svojega moštva, pri katerem ni bilo kar devetih igralcev reprezentančne ravni, kajpak iz najožjega izbora za udarno enajsterico – Marca Reusa, Marcela Schmelzerja, Nevena Subotića, Andreja Schürrleja itn.

Golobradi mladeniči, ki so nadomestili omenjene cenjene soigralce, so se predstavili s prav aktivno in povezano igro z jasno željo po golu, kar je že vrsto let značilnost dortmundskega pristopa. Nekoč ga je uvajal Ottmar Hitzfeld, za njim je bil pri takšnem pristopu silno uspešen Jürgen Klopp, danes junak poznavalcev v Liverpoolu, zdaj moštvo brez pretresov vodi tudi Tuchel. Navdušen je bil tudi nad golom Juliana Weigla, saj si je 21-letni mladenič, doma iz Bad Aiblinga na Bavarskem (njegovo ime je že močno podčrtal nemški selektor Jogi Löw), le uresničil željo, da bi bil med strelci na pomembni tekmi. »Pravzaprav sem nazadnje zares zadel v dresu Münchna 1860 pri selekciji do 19 let,« je omenil v Lizboni po zmagi Dortmunda z 2:1.

Moštvo iz Porurja je tako zdaj na vrhu skupine skupaj s favoriziranim Realom iz Madrida, branilcem lovorike, moštvi imata po sedem točk za dve zmagi in medsebojni remi. Da se prav nemška in španska zasedba spogledujeta že z izzivi izločilnih bojev, ni presenetljivo, kot seveda tudi ne, da pri Realu niso imeli nikakršnih težav na torkovi tekmi z Legio iz Varšave (5:1). Precej bolj od pričakovanih treh točk pa je med privrženci enajstkratnih evropskih prvakov odmevala novica o novem podpisu pogodbe s hrvaškim draguljem Luko Modrićem. Velemojster sredine igrišča se je namreč dogovoril, da bo pri madridskem klubu do leta 2020. Nova pogodba naj bi mu zagotavljala sedem milijonov evrov na sezono, v španskem tisku so hitro izračunali, da bo z dodatki ta znesek vsaj za milijon višji, na Hrvaškem ponosno ugotavljajo, da od devetdesetih zvezdnika takšne ravni niso imeli.

»Pri Realu mi ni bilo vedno lahko, po prestopu iz Tottenhama (poleti 2012 – o. p.) mi najprej ni šlo vse po načrtih, a ker sem verjel vase, sem bil pozneje uspešen. In ko zdaj slišim, da Real brez mene ni takšen, kot bi moral biti, je to izjemna pohvala, pri priči sem bolj samozavesten,« je včeraj povedal 31-letnik. Nekaj dni prej je novo pogodbo za sloviti klub, in sicer do 2022., podpisal tudi nemški reprezentant Toni Kroos, pri klubu naj bi kmalu razveselili privržence tudi s podaljšanjem sodelovanja s Cristianom Ronaldom (veljavna pogodba do 2018) in Garethom Balom (2019) …