Mladci za boj, »starci« za napredovanje

Maribor v Sofiji (19) in Domžale doma (20.30) v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Objavljeno
21. julij 2016 10.20
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Mariboru in Domžalam se danes obeta evropski peklenski večer. Mariborčani se bodo v Sofiji z izhodiščem brez golov poskusili izogniti evropskemu slovesu na prvi oviri, Domžalčani s prednostjo gola v gosteh (1:1) upajo na prvo uvrstitev v 3. kolo. Že napredovanje enega slovenskega kluba bi bilo uspeh.

Drugi najuspešnejši bolgarski klub Levski pripravlja peklensko dobrodošlico Štajercem, ki so šli na vročem celinskem delu Balkana v minulih sijajnih sezonah najdlje do Zagreba, Sarajeva ali Mostarja. Z izjemo nepremagljivega tekmeca iz hrvaškega glavnega mesta Dinama, ki je zgled delovanja in selekcioniranja za domala vso Evropo, »Balkanci« sodijo v kategorijo zaželenih. Toda z opombo. Nikoli ne veš, kaj ti lahko pripravijo.

Levski je gotovo eden od tekmecev z več neznankami, kot jih ima Maribor. Ne glede na vse pa je za vijolični strokovni tabor osnovna skrb ustrezna priprava moštva. Še drugo zaporedno prezgodnje evropsko slovo v Evropi bi lahko vnovič vneslo nekaj nemira v Ljudski vrt.

»Naš osnovni cilj je zabiti gol, dva ali tri,« je bil drzen trener Darko Milanič. Mariborčani v prvih dveh tekmah sezone niso bili kaj prida učinkoviti v napadu, en sam gol in še ta v sila srečnih okoliščinah je padel tudi zaradi malo priigranih priložnosti. Milanič je več pozornosti namenil uglaševanju in utrjevanju obrambnih linij, napad je prepustil navdihu veteranov.

»Verjamem, da se nam bo odprlo. Malo se še iščemo. Proti Levskemu ne bomo igrali obrambno za 0:0,« je napovedal ligaški junak Dare Vršič, ki si je bržkone priigral uvrstitev v začetno enajsterico. Naloga bo težka, zelo težka. Navijači Levskega so že v Ljudskem vrtu potrdili, da so v pravem pomenu 12. igralec in tudi v Sofiji bodo napolnili štadion, ki ima zmogljivost 25.000 sedežev.

Še eno spodbudno podrobnost je izpostavil Milanič. »V gosteh nam bo lažje igrati. Imeli bomo več prostora, čeprav sem trdno prepričan, da tudi Levski ne bo brezglavo napadal. A čakal tudi ne bo. Tega si ne more privoščiti,« je bil odkrit Izolan, ki ima bržkone največ pomislekov glede tega, koga od veteranov bi lahko pustil na rezervni klopi – Marcosa Tavaresa, Milivoja Novakovića ali Vršiča. Mlajši so hitrejši, a bitke, ki štejejo, praviloma dobivajo izkušenejši.

Kdaj, če ne zdaj

Lepše priložnosti za preboj v 3. kolo kvalifikacij, dodatnih 220.000 evrov nagrade (doslej so si že priigrali 410.000 €) in za nameček do glavnega jackpota, slovitega tekmeca iz Londona v podobi 19. na Forbesovi lestvici najbogatejših nogometnih klubov West Hama, Domžalčani še zlepa ne bodo imeli. Ta izziv pa je lahko tudi razlog, da bi se jim zatresle noge pred morda na papirju še vedno za ped večjim favoritom Šahtjorjem iz Soligorska.

»Za napredovanje bomo morali krvaveti in trpeti. Tega se zavedamo. Igramo na visoki ravni, smo samozavestni in imamo veliko želje. Borili se bomo kot levi, boljša ekipa smo,« je svoj odločen pristop razkril trener Luka Elsner, ki ima vse, kar si želi. Odlično vzdušje v moštvu in širok igralski kader, zaradi katerega lahko sestavlja številne taktične različice.

Največ pozornosti bodo Domžalčani posvečali branjenju pred dolgimi podajami. »So netipična 'ruska' ekipa. Zaradi visokih igralcev veliko poskušajo z dolgimi podajami. Te od nas zahtevajo popolno zbranost. Toda opogumlja me, da smo bolj homogeno moštvo,« je napovedal Juninho, eden najbolj izkušenih Domžalčanov.