Mourinho: Igramo prepričani vase

Nogomet: Najbogatejši klub na svetu spet na zmagovitih tirnicah.

Objavljeno
21. avgust 2017 00.25
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Delnice Manchester Uniteda so poletele v nebo, potem ko so rdeči vragi tudi v drugem kolu angleškega prvenstva zmagali s 4:0 in prvič po štirih letih odkrito merijo na vrh. Trener Jose Mourinho miri pred morebitno evforijo, hkrati zatrjuje: »Igramo samozavestno in verjamemo vase. To je glavna razlika v primerjavi z obdobjem pred letom dni, ko sem prišel v Manchester.«

Manchester United na vrhu premier league – to je v zadnjih letih nekaj novega, še nedolgo nazaj pa je bil takšen položaj rdečih vragov bolj običajen od menjave britanske kraljeve straže pred Buckinghamsko palačo. Za osvežitev spomina: legendarni nogometni trener Alex Ferguson je leta 2013 končal obdobje na klopi slovitega kluba s 13. naslovom državnega prvaka v 20 sezonah! Ni torej čudno, da je v tistem času pripeljal ManUtd na vrh po kakovosti, priljubljenosti in mu omogočil eksponentno rast prihodkov. V zadnji letni primerjavi klubov po svetu je največ prihodkov ustvaril prav ManUtd, okroglih 650 milijonov evrov, Manchester United pa je s 3,2 milijarde € nogometni klub z največjo tržno vrednostjo.

Visoki zmagi s 4:0 nad West Hamom in Swanseajem ne razkrivata realnega dometa rdečih vragov v tej sezoni, pravšnjo oceno bodo dale šele tekme z Evertonom (17. 9.), Liverpoolom (14. 10.), Tottenhamom (20. 10.) in Chelseajem (5. 11.), prav tako bo zanimivo opazovati učinek Mourinhevih fantov v ligi prvakov. V očeh Portugalca liga prvakov vselej kotira najvišje, četudi ima v svojem življenjepisu državne naslove na klopeh Porta (2), Chelseaja (3), Interja (2) in Reala (1). V pičli sezoni je osvojil tri lovorike tudi na štadionu Old Trafford, toda dve pokalni lovoriki in ena superpokalna štejeta manj kot končna zmaga v Angliji ali ligi prvakov.

»Spomladi smo dobili oba pokala, toda danes se poznamo veliko bolje kot lani. Igralce sem že opozoril, da premier league ni avtocesta in da bo ključen za uspeh naš odziv, ko bomo zapeljali na regionalno ali neurejeno cesto, ko nam bo veliko težje,« je zatrdil Mourinho, ki je v prestopnem roku dobil, kar je iskal: telesno močnega napadalca Romeluja Lukakuja, ki spominja na Didierja Drogbaja, njegovega ljubljenca iz Chelseajevih časov, ter Nemanjo Matića, svojo podaljšano roko v zvezni vrsti. Erica Baillyja je dodal v ekipo že lani; je dozorel in izjemno čvrst štoper, ki zabija tudi gole. Skupaj z zvezdniki, kot so Pogba, Mhitarjan, Rashford in Valencia, je Mou ustvaril močno zasedbo, zato ni čudno, da so jo stavne hiše uvrstile na vrh favoritov za naslov (ob bok ManCityju), tudi pred Tottenham in Chelsea, v minuli sezoni najboljša na Otoku.

Slednja sta se merila včeraj zvečer, vse tri gole v derbiju pa so zabili gostje na londonskem Wembleyju. Dva je zabil odlični krilni nogometaš Marcos Alonso, nekdanji soigralec Josipa Iličića v Firencah, častni gol za gostitelje je zadel v svojo mrežo napadalec Batshuayi. Državni prvaki so se vrnili v igro za najvišje cilje, potem ko so odprli prvenstvo s senzacionalnim porazom proti Burnleyju, hkrati so prizemljili ambicije Tottenhama, ki čaka na svoj tretji naslov od leta 1961.