Mourinho in ManUtd naročena drug za drugega

Portugalski nogometni strokovnjak že razdelil javnost. Na obzorju nova razsežnost rivalstva Mourinho-Guardiola.

Objavljeno
25. maj 2016 01.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Prihajajoča sezona angleške premier league bi bila lahko ena najbolj privlačnih v 24-letni zgodovini tekmovanja, ki je leta 1992 nasledilo načeto in neugledno ligo »The First Division«. Vrnitev trenerja Joseja Mourinha v Anglijo in prihod Pepa Guardiole na drug konec Manchestra jamčita spektakularno sezono na igrišču in ob njem.

Vodstvo Manchester Uniteda je ohranilo tradicijo kavalirstva in otoških poslovnih običajev. Trenerja Louisa van Gaala je pustilo v sedlu do zadnje tekme, do zmage v finalu pokala FA, nato pa povleklo potezo, ki so jo tako ali tako pričakovali »vsi« v nogometnem miljeju na čelu z van Gaalom: izkušeni Nizozemec je leto pred koncem triletne pogodbe končal mučno epizodo na štadionu Old Trafford, nasledil ga bo – prav tako pričakovano – njegov nekdanji pomočnik v Barceloni Jose Mourinho.

Manchester United je med vsemi klubi na svetu kotiral najvišje na seznamu želja 53-letnega Portugalca. Dolgoletni trener »rdečih vragov« Alex Ferguson je bil dejansko eden redkih strokovnjakov na svetu – ob Carlu Ancelottiju –, ki je z Mourinhem zgradil zelo spoštljiv odnos. »Mou« s skrbno izbranimi besedami govori o legendarnem siru Alexu, ki je vodil United polnih 27 let, podobno velja v obratni smeri. Kdo ve, morda pa je bilo že leta 2013, ko se je Fergie s klopi preselil na tribuno VIP, vse pripravljeno za poznejši prihod njegovega kolega s Portugalske.

Dejstvo je, da bi si Mourinho v tem trenutku težko zaželel lepši in večji izziv, kot je vodenje Manchester Uniteda, kot tudi velja, da ManUtd ta čas ne bi mogel najti primernejšega trenerja na nobenem od osmih planetov v našem osončju. Zakaj drži, da sta Mourinho in Manchester United naročena drug za drugega? Portugalec enostavno potrebuje velik klub za povrnitev svojega nekdanjega ugleda, ki ga je strahovito močno načel v pravkar končani sezoni na klopi Chelseaja; preden je »sporazumno« zapustil London le nekaj mesecev po podpisu nove štiriletne pogodbe, je izgubil kar devet od zadnjih 16 tekem kluba. Tudi v Madridu je bil predtem neuspešen – seveda po najvišjih Realovih merilih –, zato bi morebitna uspešna zgodba v Manchestru nanj delovala kot baldrijan in poprova meta skupaj. Velja tudi obratno: četudi je »Mou« atipičen trener, ki naj ne bi ustrezal klasični nogometni filozofiji Manchester Uniteda, si klub iz »gledališča sanj« tako rekoč ne more privoščiti nove neuspešne sezone, kakršna je bila 2015/16 z osvojenim 5. mestom. Gre za globalno športno inštitucijo, ki lahko ohranja svoj sloves le z uspehi v premier league in stalno navzočnostjo v ligi prvakov.

Mourinho in njegov agent Jorge Mendes seveda nudita jamstvo tudi za tektonske premike igralcev v poletnem prestopnem roku.

Toda kljub obetavnemu izhodišču – van Gaal je vendarle že opravil najbolj zahtevno selekcijo igralcev – vsi niso navdušeni nad prihodom Portugalca. »Rad imam Joseja, saj prinaša rezultate, toda on ni trener za ManUtd,« je sporočil nekdanji zvezdnik kluba Eric Cantona, medtem ko je Carlo Ancelotti zatrdil, da je United povlekel pravo potezo in da se veseli derbijev med Guardiolo in Mourinhem. Slednja ne bi mogla biti bolj različna, kot sta, mestni derbiji v Manchestru bi lahko z njima dobili globalno razsežnost brez primere.