Mourinho: Maribor ne bo ostal brez točk

Londonski Chelsea je najbolj zveneči tekmec Maribora v skupini G lige prvakov.

Objavljeno
31. avgust 2014 21.57
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

V Mariboru sta že gostovala Atletico Madrid in Borussia Dortmund, Ljudski vrt je leta 1999 obiskal tudi tedaj eden najbogatejših klubov na svetu Lazio, toda nihče med njimi ni bil tako močan in motiviran, kot je v sezoni 2014/15 Chelsea. Londonski klub bo glavna paša za oči štajerskih navijačev v skupini G lige prvakov, v kateri bodo igrali še Schalke, Sporting in Maribor.

Še dobro desetletje nazaj bi le malokdo uvrstil Chelsea med najboljše nogometne klube v Angliji. Megalomanske investicije v prvo moštvo po prihodu Romana Abramoviča so spremenile razmerje moči na Otoku. Manchester United kot najuspešnejši klub, Liverpool in Arsenal so dobili novega člana, ki je v kvartetu nasledil – pri čemer gre za različna mnenja – bodisi Everton bodisi Leeds, morda celo Aston Villo. Slednji trije so že dve desetletji brez kakršnekoli lovorike, Chelsea, nasprotno, jih je v zadnjih desetih letih nizal kot po tekočem traku. Le v minuli sezoni Londončanom ni šlo, zgodilo se je celo to, da je trener Jose Mourinho ostal brez lovorike.

Par Costa-Drogba

Uvertura v sezono 2014/15 je jasno razkrila namero Chelseaja, da rokohitrsko obriše prah z vitrine, v kateri leži 26 različnih lovorik in pokalov. Abramovič je uslišal Mourinha, odvezal mošnjo in Portugalcu izpolnil tako rekoč vse želje. »Mou« je dodobra prevetril zasedbo, se zahvalil nekaterim odvečnim silam, angažiral pa le vrhunske igralce. Diego Costa in Filipe Luis sta bila med nogometaši, ki so najbolj zaznamovali minulo leto, Cesc Fabregas bo poskušal dokazati zmoto Barcelone, v klub se je vrnil tudi skrajno nadarjeni vratar Thibaut Courtois, predsednik pa je na izrecno željo Mourinha vrnil v jato tudi veterana Didierja Drogbaja, ob Samuelu Eto'oju morda najboljšega srednjega napadalca zadnjega desetletja. Naveza »centerforjev« Costa-Drogba je sanjska in seveda dobrodošla za uspešno sezono, v kateri Chelsea meri na angleški in evropski vrh. Kako načrtno in organizirano so se pri Chelseaju lotili nove sezone, razkriva tudi podatek, da so imeli že julija sestavljeno zasedbo za novo sezono.

Londončani se bodo poskušali povzpeti na nogometni Mont Blanc tudi prek Maribora, ki bo eden od treh njihovih tekmecev v prvi fazi tekmovanja v ligi prvakov. Mourinho je korektno ocenil jakost skupine G in vnovič dokazal, da mu profesionalni odnos do nogometa ni tuj. To je, ne nazadnje, pokazal že po prijateljski tekmi v Stožicah, ko je potrpežljivo in resno odgovarjal na številna vprašanja slovenskih novinarjev.

»Na papirju smo res edini favoriti skupine, toda to ne pomeni, da bo res tako. Mi lahko kdo jamči, da bomo – kot lani – dvakrat premagali Schalke, ki prihaja iz močne lige in dežele svetovnih prvakov? Dobro poznam tudi Portugalce, ki premorejo ogromno nadarjenih fantov. Sporting in Schalke bi se lahko borila za drugo mesto. Maribor pa je zmagal na Celtic Parku, kjer vlada peklensko vzdušje, zato moštvo gotovo krasi trden značaj,« je ocenil tekmece Mourinho in nato opisal še položaj slovenskih prvakov. »Maribor je neznanka, že zaradi tega bomo morali biti pazljivi. Nima kaj izgubiti, lahko pa dobi ogromno. Že tako ali tako je osvojil veliko denarja za slovenski klub. Lahko si predstavljam njegovo igro v Glasgowu, zato sem prepričan, da bo tudi v skupini G komu prekrižal načrte in osvojil kakšno točko,« je napovedal portugalski trener in izrazil zadovoljstvo, ker Chelseaju v tej sezoni ne bo treba potovati v najbolj oddaljene kraje v Evropi. »Prav vselej nas namreč po evropskem gostovanju čaka derbi s Cityjem, Unitedom, Arsenalom ali Liverpoolom ...« je razkril Mourinho.

Omenjeni tekmeci so v zadnjih letih postali tudi največji rivali kluba, ki bo 10. marca prihodnje leto praznoval 110-letnico. Tradicionalna rivala Chelseaja sta resda Fulham in QPR, v eri Joseja Mourinha je vzniknil tudi vselej čustveni derbi z Liverpoolom (predvsem v ligi prvakov), pri večini tekmecev pa je šlo bolj ali manj le za (osebna) rivalstva Mourinha s trenerji Alexom Fergusonom – slednjega Portugalec posebej ceni –, Arsenom Wengerjem, Rafaelom Benitezom in Robertom Mancinijem. Chelsea zato ni zaman angažiral številnih uveljavljenih adutov in prvič po dolgih letih drastično posegel v »začetno« enajsterico.

»Španska revolucija«

Zdi se, da bodo Londončani v novi sezoni še bolj »dihali« po špansko. Nekateri angleški strokovnjaki so prenovljeno strategijo Chelseaja opisali celo kot »špansko revolucijo«, saj poleg udarne naveze Fabregas-Costa sodita med igralce s Pirenejev tudi oba bočna igralca Azpilicueta in Brazilec Filipe Luis. Diego Costa se je hitro ujel s soigralci in se po treh kolih že zavihtel na vrh strelcev premier league. Španski reprezentant, ki se na mundialu v rodni Braziliji resda ni proslavil, predstavlja natančno to, kar je Chelsea pogrešal v minuli sezoni – vrhunskega napadalca, ki zabija gole in nenehno moti tekmečeva štoperja pri organizaciji igre. Cesc Fabregas pa je v prvih tekmah razkril svoj razkošen talent in upravičil Mourinhovo napoved, da bi lahko zapolnil vrzel na igrišču, ki je nastajala v zadnjih sezonah, ko se je počasi že poslavljal Frank Lampard.

Chelseajevi navijači med tekmami ne izobešajo tja v en dan plakata »Cesc is a blue« (Cesc je moder), saj vedo, kako njegov prihod v jugozahodni London boli privržence Arsenala. Nekdanji kapetan »topničarjev« naj bi bil namreč motor igre moštva »združenih narodov«. Slovenski navijači oziroma tistih 11.000 vijoličasto obarvanih srečnežev, ki bodo 5. novembra prišli na svoj račun, lahko upravičeno upajo, da bodo videli na delu tako kakovostno zasedbo, kot jo predstavlja letošnji Chelsea. To je moštvo za 450 milijonov evrov, v katerem izstopa še nekaj zvenečih imen, kot so Eden Hazard, Oscar, Andre Schürrle, kapetan John Terry ... Chelsea bo namreč gostoval pod Kalvarijo v 4. kolu lige prvakov. Prav štiri kola naj bi po napovedih Joseja Mourinha potrebovali Londončani za to, da si zagotovijo nastop v februarsko-marčevski osmini finala. V Ljudskem vrtu bo šlo torej še povsem zares.