Mourinho nad Ljubljančane s svojimi glavnimi aduti

Chelsea bo napolnil Stožice: na jutrišnji (17.15) prijateljski tekmi najmanj 13.000 gledalcev. Zadržati navijače tudi v 1. SNL.

Objavljeno
26. julij 2014 09.39
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Potem ko je stožiški štadion polnila predvsem slovenska nogometna reprezentanca v postafriškem obdobju, bi lahko naposled dočakali polne tribune tudi nogometaši Olimpije. Jutrišnja (17.15) prijateljska tekma s Chelseajem bo velik izziv zanje in za vodstvo kluba.

Težko si je predstavljati, kako pomembna ligaška sezona se bo začela 16. avgusta za Chelseajevega trenerja Joseja Mourinha. Portugalec je namreč maja prvič po dolgem času ostal brez lovorike, zato bo v naslednjih desetih mesecih nemara bolj motiviran kot klubski novinci Diego Costa, Cesc Fabregas, Filipe Luis in povratnik Thibaut Courtois. Mou posledično jemlje Chelseajeve priprave v Avstriji posebej resno, pri tem pa mu bo prišlo še kako prav osem pripravljalnih tekem kluba.

»Doslej je vse teklo gladko. Tudi nazadnje v Celovcu je tekmec igral tako, kot sem želel, in na tak način, da sem dobil pričakovane informacije o moštvu. Avstrijci so že začeli sezono, telesno so bolje pripravljeni od nas, njihov slog pa je hitra igra, zato smo imeli dobro tekmo. Takšno preizkušnjo pričakujem tudi v Ljubljani,« je sporočil nogometnim navdušencem Jose Mourinho, ki bo imel jutri na voljo že skoraj vse glavne adute za boj na štirih frontah – angleškem prvenstvu, obeh tamkajšnjih pokalih in ligi prvakov. Na sredini tekmi z Wolfsbergerjem je poslal v ogenj kombinirano zasedbo, edini gol za Angleže pred 28.700 gledalci v Celovcu (1:1) je zabil 17-letni Jeremie Boga. Chelsea je igral v naslednji zasedbi (4-2-3-1): Čech; Ivanović, Zouma, Terry, Filipe Luis (od 60. Ake); Van Ginkel (od 60. Romeu), Matić (od 81. Chalobah); Salah (od 85. Swift), Baker (od 46. Boga), Brown (od 77. Christensen); Bamford (od 60. Solanke).

V Celovcu torej še ni bilo udeležencev svetovnega prvenstva – Brazilcev Ramiresa, Oscarja in Williana ter napadalcev Diega Coste in Fernanda Torresa –, jutri bo drugače. Omenjeni in novinec Cesc Fabregas od ponedeljka vadijo po posebnem programu, v Stožicah bodo zanesljivo dobili priložnost. »Pet od šestih fantov, ki so se nam pridružili v ponedeljek, bo proti Olimpiji igralo najmanj en polčas,« je potrdil tudi Mourinho, ki je – mimogrede – Franku Lampardu prižgal zeleno luč za odhod v New York. Bomo videli, ali bodo tudi Ljubljančani »sodelovali« s Chelseajem kot nazadnje Avstrijci v Celovcu, nedvomno pa bodo imeli obetavni domači aduti, kot sta Andraž Šporar ali Nik Omladič, lepo priložnost za stik z vrhunsko konkurenco.

Ljubljana in London sta v zadnjih letih dobro povezana tudi z letalskimi povezavami, ob severni obvoznici ne bo manjkalo glasnih privržencev kluba iz strogega središča angleške metropole. Svojevrsten nogometni praznik bodo izkoristili tudi pri ljubljanskem klubu, ki mu bo močna tekma, četudi prijateljskega značaja, prišla še kako prav v dolgem tekmovalnem premoru. Vodstvo Olimpije bo navijačem že ob 15. uri ponudilo dvoboj veteranov in nekaterih znanih bivših igralcev, kot so Đoni Novak, Ermin Šiljak, Sebastjan Cimerotić, Stane Komočar, Aleš Čeh, Mladen Rudonja, Robi Englaro, Grega Židan, Jani Pate, brata Damir in Dinko Vrabac – manjkala bosta, denimo, Brane Oblak in Srečko Katanec –, ob igrišču naj bi dvigoval temperaturo tudi Robert Prosinečki. Morda je najbolje povzel smisel nogometne nedelje v Ljubljani nekdanji as Marko Elsner. »Gostovanje Chelseaja pomeni velik dogodek za klub, mesto in naš nogomet. Upam, da bo ta spektakel pomenil predvsem motiv za nadaljnje delo za lepšo prihodnost kluba. Želel bi si namreč, da bi bilo prisotnih več navijačev tudi na tekmah 1. SNL, ki vendarle ni tako slaba, kot želijo prikazati nekateri,« je zatrdil nekdanji jugoslovanski reprezentant, med letoma '77 in '83 branilec Olimpije.

Četudi se moštvi ta čas nahajata v povsem različnih obdobjih njunih sezon, se Ljubljančanom – organizatorji so do včerajšnjega dne prodali dobrih 12.000 vstopnic – vendarle obeta privlačna tekma, na igrišču pa bodo lahko videli več zvezdnikov najvišje ravni, kot jih je skupaj gostovalo v Stožicah od odprtja štadiona leta 2010. Da želi »prinesti Ljubljančanom veselje«, je denimo napovedal tudi Jose Mourinho.