Mourinho: Od Olimpije sem dobil, kar sem hotel

Nogometni spektakel v Stožicah: na tribunah 15.972 gledalcev. Karapetrović: Brez skrbi, tudi zame je ključna 1. SNL.

Objavljeno
28. julij 2014 06.13
Posodobljeno
28. julij 2014 07.00
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Prijateljski dvoboj Olimpije in Chelseaja ni razočaral zbranih ob severni ljubljanski obvoznici. Ne glede na značaj tekme je šlo v Stožicah za pravi spektakel, ki ga po dolgem času niso začinili s pirotehničnimi sredstvi, le čas pa bo razkril, ali bodo Ljubljančani uspešno izkoristili začasni stik z najvišjim razredom svetovnega nogometa, ki ga predstavlja sloviti londonski klub.

Že uvod v tekmo je ponujal zavidljiv pogled z novinarske tribune tik pod prostori VIP: stožiški stadion je bil napolnjen skoraj do zadnjega kotička, 15.972 navijačev na tekmi slovenskega kluba pomeni tudi nov »rekord« – več gledalcev se je nekoč zbralo le na propadlem stadionu za Bežigradom v času nekdanje zvezne lige SFRJ. Ljubljančani so očitno težko pričakovali prihod slavnega londonskega kluba, med navijači pa so bili tudi številni nogometni privrženci iz sosednjih držav, zato niso bili nič nenavadni niti plakati »Chelsea Croatia« in drugi z napisi v angleškem jeziku.

»Zelo sem zadovoljen, prav takšno tekmo sem si želel igrati v Ljubljani in Olimpija me iz tega zornega kota ni razočarala. Olimpijini igralci se nahajajo v pravem tekmovalnem ritmu, mi pa sredi najhujših priprav, saj vadimo po dvakrat dnevno. Toda prav zaradi takšnega napornega ritma želim svojim fantom omogočiti tudi tekmovalne dneve in ta tekma je prišla kot naročena. Šlo je za zelo koristno popoldne,« je po zmagi z 2:1 ocenil portugalski trener Jose Mourinho.

Nogometaši Olimpije so predvsem v prvem polčasu povzročali kar nekaj težav bolj uglednim tekmecem, med katerimi sta – mimogrede – najglasnejša aplavza požela trener Jose Mourinho in dolgoletna ikona kluba John Terry, ki je resda igral le v drugem polčasu. V prvih 45 minutah igre velja izpostaviti predvsem akciji gostiteljev. V 27. minuti je lepo streljal z glavo Aleksandar Rodić, a se je izkazal obetavni hrvaški vratar pri Chelseaju Matej Delač (»Imamo tri vrhunske vratarje, zato ga bomo začasno poslali na kaljenje v tujino,« je razkril Mourinho.), v 40. minuti pa je obramba Londončanov le podpisala vdajo. Dolgo akcijo soigralcev je kronal Nik Kapun, ki je mojstrsko streljal v levi zgornji vratarjev kot. Gol ljubljanskega vezista je na nogometni naslovnici izpostavil tudi vplivni (rumeni) angleški časnik Daily Mail.

Janković in Rastoder

»Prav mladost in hitrost Ljubljančanov sta nam povzročala težave,« je priznal Mourinho, ki je v drugem polčasu ukazal svojim adutom igro v višji prestavi. V odmoru med polčasoma sta prišla na svoj račun tudi predsednik kluba Izet Rastoder in ljubljanski župan Zoran Janković. Prvemu so Londončani podarili plaketo – Olimpija pa je po tekmi podarila zeleno-belo majico Joseju Mourinhu –, drugi je prejel majico Chelseaja ...

Nato so na svoj račun prišli še ljubljanski nogometaši. Gostje so namreč naposled res zaigrali bolje, v svojo igro so dodali hitrost in ostrino, v drugem polčasu ni manjkalo številnih »moških« dvobojev, kot se reče v športnem žargonu. »Toda končalo se je brez poškodb,« sta enotno ugotovila trenerja Darko Karapetrović in Mourinho. Izpostaviti velja akcijo za izenačujoči gol Chelseaja iz 56. minute. Španski reprezentant Diego Costa je razkril, zakaj je Chelsea zanj odštel 40 milijonov evrov odškodnine madridskemu Atleticu. Kot blisk je pobegnil mimo obeh štoperjev Nemanje Mitrovića in Antonia Delamee Mlinarja, nato pa – v isti del vrat kot Kapun v prvem polčasu – mojstrsko zabil gol za 1:1. Gol za 1:2 je bil »odvečen«, čeprav je dolgo »visel v zraku«: med strelce se je vpisal mladi Chelseajev štoper Kurt Zouma, potem ko je odbil žogo po strelu rezervista Fernanda Torresa – tudi španski zvezdnik je na tribunah videl veliko plakatov s svojim imenom –, ljubljanska obramba pa se ni odzvala optimalno.

»V seštevku je šlo za fantastično tekmo, ki bi nam lahko dala zagon za prihodnost. Brez skrbi, zame je ključno državno prvenstvo, ne spektakel s Chelseajem,« nam je po koncu zatrdil Karapetrović.