Mourinho po veličastni zmagi: Zdaj je mogoče vse

Po dramatičnem razpletu tekme in napredovanju Chelseaja v polfinale lige prvakov, je Jose Mourinho vendarle hvalil svoje igralce.

Objavljeno
09. april 2014 08.48
Posodobljeno
09. april 2014 08.48
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Čeprav se je zdelo, da bo Chelsea po prvi četrtfinalni tekmi s PSG težko nadoknadil zaostanek z 1:3, toda razburljiva tekma na štadionu Stamford Bridge je vendarle prinesla polfinale moštvu Joseja Mourinha. Londončani so sinoči po vodstvu z 1:0, za katerega je zabil Andre Schürrle, neumorno oblegali pariška vrata, naposled pa je Demba Ba v 87. minuti zabil odrešilni drugi gol za zmago z 2:0 in napredovanje s skupnim izidom 3:3 (polfinale jim je prinesel zadetek v gosteh).

Mourinho je na novinarski konferenci sicer v svojem slogu zatrdil, da se njegova ekipa še razvija in da zmaga nad PSG ni bila pravzaprav »nič posebnega«, vseeno pa ni mogel skriti navdušenja nad predstavo. Ekipo je po njegovih besedah tokrat vodilo odlično vzdušje in močna vera, s pomočjo katere so se tudi uvrstili med najboljše štiri ekipe.

Sinočnja tekma je navijače londonskega kluba spomnila na leto 2012, ko je ekipa po podobnem ključu premagala Napoli, proti kateremu je po prvi tekmi v osmini finala prav tako zaostajala z 1:3. A je Chelsea nato napredoval z zmago s 4:1, nato pa odmarširal v finale in spektakularno osvojil premierni naslov, potem ko je v finalu po 11-metrovkah premagal Bayern.

Mourinho si ni mogel kaj, da po uspehu ne bi pogledoval v nadaljevanje. »Smo v polfinalu. Če v četrtfinalu nastopa osem veličastnih moštev, predstavljajte si, kako dobra so šele štiri, ki napredujejo. Zdaj je mogoče vse. Zagotovo nas v polfinalu čaka zelo težak nasprotnik, a ni pomembno kateri. Kdor koli to bo, se bo moral zavedati, da našo ekipo odlikuje poseben moštveni duh. Pa sploh še nismo pokazali vsega potenciala, ki ga imamo,« je širokoustil portugalski strokovnjak.

Lahko se zgodi, da se bo moral Mourinho v polfinalu zoperstaviti prav svojemu prejšnjemu moštvu Real Madridu, ki je bržkone kakovostno močnejši od Londončanov. Bi se rad srečal z »belim baletom«? »Ne. Ni pomembno, kdo bo nasprotnik,« je bil jasen Mourinho, ki se je sicer vso sezono pritoževal nad neučinkovitostjo svojih napadalcev. Tokrat je bil čas tudi za pohvale. Prislužil si jo je zlasti Demba Ba, s katerim je Mourinho taktično povsem zmedel pariško obrambo.

»Vse se je zgodilo tako hitro. Videl sem žogo in nato gol. Sem le naredil, kar moram, ko pride priložnost. V tej sezoni jih nisem dobil veliko, a tokrat sem jo izkoristil,« je povedal senegalski nogometaš, ki je poskrbel za veliko veselje v Chelseaju. Ob robu igrišča se je igralcem pridružil tudi Mourinho, ki pa je po tekmi zatrdil, da se ni šel veselit, temveč je nogometašem delil napotke za zadnje minute tekme.

V londonskem klubu so bili po tekmi zaskrbljeni le zaradi novega rumenega kartona Branislava Ivanovića, kar pomeni, da je izgubljen za prvo polfinalno tekmo, in poškodbe Edena Hazarda, ki bo manjkal vsaj dva tedna.

PSG je že drugo leto zapored izpadel v četrtfinalu, potem ko ga je lani izločila Barcelona. Parižani so se po nizu zapravljenih priložnosti zlasti Edinsona Cavanija ob izidu 1:0 lahko le tolkli po glavi. Trener Laurent Blanc za poraz ni iskal opravičil. »Ne moremo bežati pred tem porazom. Včasih novinarji poudarjate, kako težko je primerjati francosko ligo z ligo prvakov. Toda to ne more biti vedno izgovor. Tega ne moremo spremeniti, tako pač je. Dvoboj so odločile malenkosti. Rekel bi, da ima Chelsea več izkušenj na tej ravni tekmovanj, morda se je tu ustvarila razlika,« je dejal razočarani francoski trener.