Mourinho si je zaželel Pariz in ga dobil

Chelsea – PSG in Barcelona – Manchester City poslastici osmine finala nogometne lige prvakov.

Objavljeno
16. december 2014 00.55
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Branilec lovorike najboljšega kluba v Evropi Real Madrid bo šel v današnji polfinalni dvoboj svetovnega klubskega prvenstva v Maroku židane volje. Včerajšnji žreb parov osmine finala lige prvakov je kraljevskemu klubu namenil Schalke, ki ga je v minuli sezoni izločil z 9:2. Manj razlogov za veselje imajo v taborih Chelseaja, PSG, Barcelone in Manchester Cityja.

Tri ponovitve izločilnih dvobojev iz minule sezone bodo zaznamovale pomladni štart, ki se bo začel 16. februarja, končal pa z zadnjim dejanjem na olimpijskem štadionu v Berlinu, 6. junija.

Londončani so v zadnjem četrtfinalu izločil Parižane zaradi gola v gosteh s 3:3 (1:3, 2:0), Katalonci v osmini finala »meščane« s 4:1.

Žreb je prestrašil Angleže. Morebitno slovo Chelseaja in Manchester Cityja je realno, še posebej za angleškega prvaka, angleško žezlo bi lahko prevzel Arsenal. Londončanom se v njihovi 17. zaporedni sezoni v izločilnih bojih nasmiha četrtfinale. Monaco, pri katerem je Arsene Wenger opravil »diplomsko nalogo« za preskok na veliko sceno, Thierry Henry pa se učil, da bi pozneje pri »topničarjih« pisal zgodovino, naj bi bil v podrejenem položaju. Toda Monaco je bil prvi v svoji skupini, Arsenal le drugi.

»Nič ne bi imel proti. To bi bil obisk mojega prvega doma,« je pred žrebom dejal Wenger, ki je v Monte Carlu deloval v letih od 1987 do 1994.

»Neverjetno,« je žreb pospremil direktor Manchester Cityja in bivši zvezdnik Barcelone Txiki Begiristain. »V predtekmovanju smo dobili Bayern in Romo, zdaj Barcelono. Münchenčane smo premagali doma, Rimljane v gosteh in verjamem, da smo si pridobili samozavest,« je še dodal Bask na začasnem delu v Angliji.

»Jose si je zaželel PSG. Zaradi poti in logistike. In imel je prav,« je željo trenerja Chelseaja odkril glavni operativec kluba s Stamford Bridgea David Barnard.

Borussia Dortmund in Juventus bosta uprizorila še dvoboj nekdanjih finalistov in prvakov. Leta 1997 je v Münchnu porurski velikan presenetil Juventus z Zinedinom Zidanom na čelu. »Lahko bi bilo še hujše. V žrebu je bilo nekaj moštev, s katerim se ne bi mogli kosati, k sreči smo dobili tekmeca, s katerim se lahko,« se je tolažil direktor torinskega moštva Pavel Nedved, ki dobro ve, da so Dortmundčani v LP kot peklenščki in da bodo do prve tekme bržkone opravili z vsemi težavami, zaradi katerih so se v bundesligi znašli v spodnjem delu lestvice.

V osrčju Bavarske so z velikim zadovoljstvom in s spoštljivostjo hkrati sprejeli »srednjetežki« razplet žreba. »Šahtar je ugoden žreb. Vsekakor smo favoriti, toda v tekmi bomo šli z velikim spoštovanjem. To bo za nas nova izkušnja,« je za klubsko spletno stran povedal predsednik Karl-Heinz Rummenigge.

Letošnji finalist Atletico Madrid ima v Bayerju zahtevnega nasprotnika, toda ... »Imamo vse možnosti, da napredujemo,« se je v vlogo favoritov postavil Atleticov direktor Clemente Villaverde. Kdo je odprl šampanjec, Porto ali Basel? Portugalski velikan je med največjimi klubi v Evropi, a švicarski prvak bolj želenega tekmeca ni mogel dobiti. »Nimamo strahu, le veliko spoštovanja,« je dejal predsednik Basla Bernhard Heusler.