Možen tudi španski clasico Barcelona – Real Madrid

Med četrtfinalisti lige prvakov en slovenski reprezentant. Današnji žreb bo nekaj posebnega, ne bo vodil Gianni Infantino.

Objavljeno
17. marec 2016 22.35
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Devetič zapored bo Barcelona igrala v četrtfinalu lige prvakov, s čimer ima najdaljši niz med vsemi klubi, ki so se letos uvrstili med najboljših osem v Evropi. Poleg Kataloncev evropski vrh že več let zapored zasedajo Real Madrid, Bayern, PSG in Atletico.

Pri serijskem uvrščanju v četrtfinale lige prvakov se je Barceloni najprej pridružil madridski Real v sezoni 2011/11, ko je kraljevi klub prevzel Jose Mourinho. V naslednji sezoni je zraven prišel Bayern München, zatem PSG in nato še Atletico Madrid. Skupno je ta peterica v četrtfinalu nespremenjena že zadnje tri sezone, kar jasno nakazuje, kako je nogometna elita zbrana v Madridu, Barceloni, Parizu in Münchnu. Z izjemo PSG so se vsi v zadnjih petih sezonah prebili do finala, do lovorike pa so prišli Barcelona, Bayern in Real. Vsako sezono je zraven mešal štrene še nekdo drug (Chelsea, Borussia Dortmund, Juventus), toda letos imajo Benfica, Wolfsburg in Manchester City malo možnosti za presenečenje. Po igralskem kadru sodeč bi moral grožnjo predstavljati City, toda angleški klubi imajo predvsem proti španskim tekmecem vsako sezono več težav.

Pri nogometaših je znova najbolj izpostavljen Portugalec Cristiano Ronaldo, ki ima trinajst golov in štiri podaje. Enako število golov v tej fazi tekmovanja je imel tudi predlani, ko je nato zaključil sezono z rekordnimi sedemnajstimi goli v ligi prvakov. Bolj umirjen je Lionel Messi, ki ima šest golov, toda za Argentinca je znano, da je najbolj učinkovit na stresnih tekmah.

Kdo je glavni favorit za letošnji naslov, so stavnice soglasne – Barcelona. Glavni izzivalec naj bi bil Bayern, zatem Real, PSG in Atletico. Kljub temu imajo nogometni analitiki drugačno mnenje. Pri francoski nogometni reviji France Football so prepričani, da je najzahtevnejši rival Atletico, ki v dvobojih na izpadanje pod vodstvom Diega Simeoneja prejme največ en zadetek na tekmo. Izjema je bil finalni poraz proti Realu leta 2014 (1:4), toda tudi tisti obračun se je po rednem delu končal z 1:1, saj so galaktiki slavili po podaljšku. Kako trdna je obramba Atletica, priča dejstvo, da je letos le na eni tekmi prejel tri gole (proti Celti v španskem pokalu), na treh tekmah po dva gola (dvakrat proti Barceloni v španski ligi in proti Benfici v ligi prvakov), na vseh preostalih dvobojih pa največ en gol. Zgovoren je tudi podatek, da je slovenski vratar Jan Oblak pri Atleticu v letu 2016 na domačem štadionu Vicente Calderon klonil zgolj enkrat. Kljub temu bi bil Atletico bolj ranljiv, če se ne bi pravočasno pozdravil komandir obrambe Diego Godin.

Največji osmoljenec osmine finala je Juventus, ki je proti Bayernu dokazal, da je gotovo boljši kot Benfica ali Wolfsburg, toda Torinčani so plačali davek zaradi nesrečnega žreba. Da je sistem nepravičen, je prepričan Karl-Heinz Rummenigge, predsednik izvršilnega odbora Bayerna. »Kdor je gledal tekme Atletico – PSV in Wolfsburg – Gent, dobro ve, kako je Juventus na bistveno višji ravni,« pravi Rummenigge. »Nekaj bo treba spremeniti in vzpostaviti sistem, ki bo bolj pošten,« je še pristavil nekdanji nemški nogometaš, ki pa je očitno pozabil, da je imel Juventus ugoden žreb v minuli sezoni. Do polfinala je prišel s skalpom razglašene Borussie Dortmund in povprečnega Monaca. Žreb je pač takšen, včasih imaš srečo, včasih ne.

Kroglice se bodo vrtele spet danes, ko bo ob 12. uri najprej na sporedu žreb četrtfinala lige prvakov, uro pozneje še evropske lige. Pri žrebu ne bo omejitev, zato so možni vsi pari. Tudi Real Madrid – Barcelona. Tokratni žreb bo nekaj posebnega, saj ga ne bo več vodil Gianni Infantino, ki je postal celo predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA), zato bodo vsa pooblastila v rokah Italijana Giorgia Marchettija.