Maribor tone vse močneje, to želi unovčiti tudi Olimpija

Zadnjeuvrščeni nogometaši Maribora praznih rok tudi po derbiju v Domžalah.
Fotografija: Nogometaši Olimpije bodo krenili po nove točke. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije bodo krenili po nove točke. FOTO: Leon Vidic

Danes bodo odigrali še zadnjo tekmo 5. kola Prve SNL, ko bo zvečer (20.15) v Stožicah gostovala Gorica. Olimpija je v derbiju z Mariborom podaljšala niz ligaških zmag in je brez prejetega gola. Ljubljančani bodo v Stožicah igrali v vlogi favorita, Primorci so v Ljubljani nazadnje zmagali marca 2017. Olimpija bi z morebitno zmago pobegnila Mariboru za 12 točk.

Albert Riera, trener NK Olimpija: »Moramo biti pripravljeni in se zavedati, da so tekme po derbijih, po pomembni evropskih preizkušnjah in podobno, najtežje. Zdaj, ko smo prvi in še neporaženi, smo tarča vseh. Vsi si najbolj želijo premagati tistega na vrhu. Na vse je treba biti pripravljen. Tudi na padce, saj bodo prišli. Skorajda nemogoče je biti 36 tekem nepremagan. Kot se spomnim, je to leta 2004 uspelo le Arsenalu.«

Miran Srebrnič, trener ND Gorica: »Olimpija ima poln izkupiček in ni še dobila gola, to za nas predstavlja težko delo. Moramo držati moštveni duh in pristop, ki smo ju imeli na zadnjih tekmah. Rezultatsko se nam ni izšlo, prikazali pa smo veliko dobrih stvari, zmanjkalo nam je tudi sreče. Moramo biti pozitivni, da krenemo v tekmo motivirano. Naš cilj so točke.«

1. SNL, 5. kolo:
Celje : Bravo 1:0 (Gbamble 42.)
Mura : CB24 Tabor Sežana 2:2 (K. Cipot 49., Shabanahxaj 90.+1; Stanković 25., Kocić 68.)
Koper : Radomlje 5:0 (Osuji 1., Kotnik 13. 11-m, 59., Parris 68., Jašaragić 90.+3)
Domžale : Maribor 3:2 (Kovačević 9., Durdov 50., Perc 84.; Sirk 15., Božić 90.+4)
Olimpija – Gorica (danes, 20.15)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Domžalčani poglobili hudo krizo Maribora

Zadnjeuvrščeni branilci naslova iz Maribora so pred tekmo napovedovali zmago za vsako ceno, saj so si želeli prekiniti negativni niz petih porazov v vseh tekmovanjih v tej sezoni – le še ena »ničla« je vijolične ločila od najslabšega niza v zgodovini kluba na najvišji ravni. Domžalčani, ki so v prejšnji sezoni na štirih tekmah s Štajerci osvojili le točko, pa so imeli drugačne načrte in so unovčili novo neprepričljivo predstavo izbrancev Radovana Karanovića. Ti so v petih kolih dobili že 12 zadetkov in so v tem pogledu najslabši v ligi. Še naprej so ob zmagi in štirih porazih tudi na zadnjem mestu, medtem ko so Domžale pri osmih točkah in v zgornjem delu lestvice.

Na tekmi v Domžalah se je nekdanji trener Maribora Simon Rožman z bivšimi delodajalci tokrat pomeril na klopi Domžal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na tekmi v Domžalah se je nekdanji trener Maribora Simon Rožman z bivšimi delodajalci tokrat pomeril na klopi Domžal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Domžalčani, ki so med tednom na dobrodelni tekmi za ukrajinske begunce izgubili proti Šahtarju iz Donecka z 0:3, so v boju z Mariborom hitro prišli do prekinitve, a so po prostem strelu le zgrešili iz bližine, v peti minuti pa je Nemanja Mitrović odbil žogo s črte vrat po strelu z glavo. V deveti minuti pa so domačini povedli po protinapadu, ki ga je z lepo podajo začel ​Zeni Husmani, nato je streljal Ivan Durdov, a je Menno Bergsen žogo odbil, a le do novinca v domžalskem dresu Franka Kovačevića, ki je iz bližine zadel za 1:0.

Čeprav so Štajerci slabše začeli tekmo, pa je Rok Kronaveter najprej enkrat meril preveč po sredini, v 15. minuti pa so tudi povedli, ko je žoga preskočila Tilna Klemenčiča (ta se je pri tem poškodoval in malce pozneje odšel iz igre), do nje pa je prišel Rok Sirk in nato v dvoboju ena na ena z Ajdinom Mulalićem zadel vratarja, žoga pa se je od njega odbila spet do Sirka in od njega v mrežo. Ekipi sta nato nadaljevali kar živahno predstavo, na obeh straneh je bilo nekaj strelov (v prvem pol ure sta jih ekipi skupaj sprožili 14), v 33. minuti pa je moral spet posredovati Bergsen po Kovačevićevem poskusu z glavo. Končnica polčasa pa je bila mirnejša, tako da sta ekipi šli na odmor poravnani.

Prav Radovan Karanović je Rožmana (oba na fotografiji) v minuli sezoni nasledil po njegovem nenadnem slovesu in vijoličaste popeljal do državnega naslova. Slabo leto kasneje sta se toplo pozdravila ob Kamniški Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prav Radovan Karanović je Rožmana (oba na fotografiji) v minuli sezoni nasledil po njegovem nenadnem slovesu in vijoličaste popeljal do državnega naslova. Slabo leto kasneje sta se toplo pozdravila ob Kamniški Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Bergsen z »avtogolom« zapečatil usodo Maribora

V 48. minuti je Žan Vipotnik močno streljal, žoga je švignila le malo mimo vrat, v 50. minuti pa je Durdov poskrbel za novo domžalsko vodstvo, potem ko je po lepi podaji Benjamina Markuša z desne strani zadel v osrčju kazenskega prostora. Nevarne domžalske akcije pa so se nadaljevale, med drugim je moral Bergsen posredovati po strelu Mitje Ileniča v 55. minuti.

Le za malo je cilj zgrešil Emir Saitoski v 68. minuti, medtem ko Maribor nikakor ni sestavil omembe vrednega napada, pomagale niso niti menjave. Šele v 82. minuti je Nemanja Mitrović poskusil z glavo, Mulalić pa je dobro posredoval. Toda dve minuti pozneje so domači potrdili zmago, Nick Perc je sprožil močno z desne strani, Bergsen pa je slabo posredoval in jo odbil v lastno mrežo. V 90. minuti je na drugi strani poskusil nekdanji Domžalčan Andraž Žinič, a meril previsoko, v 94. minuti pa je z nizkim strelom od daleč Mulalića premagal Marko Božić in postavil končni izid. To pa z igralcem manj, saj se Mitrović po trku s tekmecem ni vrnil na igrišče. Domžale bodo v 6. kolu 22. avgusta gostovale v Novi Gorici, Maribor pa bo dan prej gostil Celje.

Nogometaši Mure so srečno izvlekli točko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nogometaši Mure so srečno izvlekli točko. FOTO: Blaž Samec/Delo

Muraši z zvrhano mero sreče ušli porazu

V sobotni uvodni tekmi petega kola 1. slovenske nogometne lige so se nogometaši Mure in Tabora Sežane razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:1). Zmaga se je že nasmihala gostom, ko je v sodnikovem dodatku izenačujoči gol dosegel Dardan Shabanhaxhaj.

Igralci Tabora so tudi bolje odprli dvoboj v Murski Soboti. Jakoslav Stanković je v 25. minuti izkoristil hudo napako Kaija Cipota in popeljal svoje moštvo v vodstvo. Na začetku drugega polčasa je Cipot popravil svoj spodrsljaj in z zadetkom poravnal rezultat na 1:1, v 68. minuti pa so se znova veselili gostje, ko je v polno zadel Milan Kocić.

Končni izid je – kot že omenjeno – v sodnikovem dodatku (90.+1) postavil nogometaš iz Avstrije, ki si ga je Mura izposodila od graškega Sturma.

V večerni tekmi so Koprčani brez večjih težav s 5:0 (2:0) odpravili Radomljane. Za slovenske podprvake so ob dvakratnem strelcu Andreju Kotniku (13. in 59.) gole dosegli še Bede Osuji (1.), Kaheem Parris (68.) in Anis Jašaragić (90.+3). Koprčani so tako na vrhu prvenstvene lestvice prehiteli Olimpijo, ki lahko v ponedeljek, ko bo gostila Goričane, znova prevzame vodstvo.

Preberite še:

Komentarji: