Muri bo pri vrnitvi pomagal ruski kapital

Nogometni klub Mura je na izredni skupščini dobil novo vodstvo, pri stabilizaciji pa mu bo pomagal ruski kapital.

Objavljeno
25. julij 2015 14.28
tre*NOGOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Murska Sobota - V nogometnem klubu Mura so se na včerajšnji izredni skupščini zgodile velike spremembe. Odstopili so dosedanji člani upravnega odbora, na čelu s predsednikom Tomislavom Knezom, klub pa si je zagotovil ruski kapital, ki jim bo pomagal pri stabilizaciji kluba, dolgoročna vizija kluba pa vključuje tudi delo z mladimi.

Na včerajšnjih volitvah so izvolili novo vodstvo Nogometne šole Mura, kot se po novem imenuje klub. Vanj so bili izvoljeni predsednik Boris Cigüt, Denis Rajbar, Andrej Vidmar, Robert Kuzmič, Štefan Žlebič in Beno Štornik.

Novi predsednik NŠ Mura Boris Cigüt je povedal, da je bila skupščina korak v zgodbi v korist otrok, ki so že ali še bodo aktivno vključeni v selekcije NŠ Mura. Poglavitna naloga v jesenskem delu sezone 2015/16 bo stabilizacija kluba in vzpostavitev vseh potrebnih funkcij, za nadaljnji razvoj in možnost napredovanja. Aktivnosti v tej smeri so že v polnem teku in v ponedeljek se začne izvajati obnova dotrajanega igrišča z umetno travo, izvedena bodo manjša ureditvena dela pri vhodu na stadion, potekajo pa tudi dogovori s podjetji iz lokalnega okolja, ki so pripravljena pomagati NŠ Muri.

Muri bo pomagal poslovni partner iz Rusije

Robert Kuzmič, član upravnega odbora Nogometne šole Mura je pojasnil, kako so si zagotovili ruski kapital: »Staro legendarno Muro poznam že od malega in pred kratkim sem naključno izvedel, v kašnem stanju je Mura in da brez svežega kapitala prihodnosti za klub ni. Po posvetu s prijatelji v Sloveniji in poslovnimi partnerji v Rusiji sem se odločil, da stopimo skupaj in vrnemo nogomet v prestolnico Prekmurja oziroma Pomurja, saj je slovenski nogomet brez Mure precej okrnjen. Predvsem pa so prikrajšani zvesti navijači in vsi ostali privrženci nogometa. V zgodbo petletne strategije nisem vstopil sam, temveč s pomočjo poslovnega partnerja iz Rusije, s katerim sodelujem že več kot pet let. Ravno tako je poslovni partner nogometni navdušenec in nekdanji igralec enega ruskih nogometnih klubov.«

Robert Kuzmič je tudi prepričan, da lahko s pravimi ljudmi, profesionalnim delom na poslovnem in strokovnem področju strategijo vsaj delno ali pa skoraj zagotovo v celoti uresniči, to, kar javnost pričakuje. »Vse mora biti podrejeno stroki in delu na igrišču, kar je osnova za napredek in rezultate. Ključne vrednote, ki so pogoj za uresničitev strategije so: delavnost, poštenost, zanje, strokovnost in odgovornost.«

Finančno stanje je slabo

Kuzmič je tudi razkril, da je trenutna finančna situacija v društvu precej slaba, saj se je dolg od letošnjega januarja samo zviševal. Poslovne obveznosti znašajo med 30 in 40 tisoč evrov po zdaj znanih in videnih podatkih. V klubu bodo v naslednjih dneh podrobno pregledali zadeve in pripravili sanacijski načrt, ki predvideva tudi reprogramiranje večjih dolgov. Ena od rešitev je obročno odplačevanje dolgov.

Priprave članske ekipe so v polnem teku

Športni direktor Mitja Mörec je dejal, do so priprave članske ekipe že v polnem teku. Klub so zapustili Rajko Vičič, Luka Madon (Bakovci), Ivo Balažic (Odranci), Erik Hozjan (Avstrija), Rok Malačič (posojen v Čardo) in Mišel Korpič (posojen v Bakovce). Nove okrepitve so Tadej Cipot (Rakičan), Denis Potrč (Tromejnik), Rok Kotnik (Donji Koncovčak - Hrvaška), Niki Slana (Ljutomer), Mihael Karas (Rakičan) in Goran Šnepf (Križevci). Prioritetna naloga je še vedno sestaviti kvalitetno člansko ekipo, tako, da ni nujno, da je seznam okrepitev zaključen. Člansko ekipo Mure bo vodil domači trenerski strokovnjak Franc Cifer.

Cilj članske ekipe v jesenskem delu je, obdržati stik z ekipami v vrhu 3. SNL Vzhod, spomladi pa, če bo priložnost, odkrito napasti vrh 3. SNL Vzhod in uresničiti enega od novih ciljev NŠ Mura, to je po koncu sezone 2015/16 preboj v 2. SNL. Zdajšnja tekmovalna uvrstitev (3.SNL) namreč postavlja izhodišče, ki omogoča z načrtnim dolgoročnim strokovnim delom, v obdobju do treh let uvrstitev v 1. SNL in v naslednjih dveh letih tudi v evropska tekmovanja, kar je 5 letna strateška usmeritev novega vodstva. Muro je treba vsekakor vrniti na slovenski in evropski nogometni zemljevid ter navijačem in pristašem prekmurskega nogometa dati to kar si želijo in zaslužijo.

Mura želi vzpostaviti lastno nogometno akademijo

Kot so pojasnili pri Muri, so si za najpomembnejši cilj v petletni strategiji zastavili vzpostavitev lastne nogometne akademije z vsaj 300 mladimi nogometaši v selekcijah, ki bodo krojile vrh v mladinskem, kadetskem in v nižjih kategorijah slovenskega nogometa. Eden od prvih ciljev pa je tudi vnovična organizacija nekdaj zelo odmevnega mednarodnega turnirja mlajših selekcij. Trenutno je v klubu 145 mladih nogometašev.