Na Bonifiki rešitelji domači fantje

Olimpija in Maribor sama na vrhu že po drugem kolu državnega prvenstva.

Objavljeno
25. julij 2016 01.06
Koper-Aluminium Koper 32.7.2016 [nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Koper – Stari dobri Jaka Štromajer je v vlogi rezervista rešil muk Koprčane, ki so dolgo lomili odpor igrivih, toda za prvoligaške boje odločno premehkih Štajercev iz Kidričevega. Kranjčan s »koprskim potnim listom« je v 83. minuti v slogu vrhunskih strelcev z glavo imenitno premagal najstnika v Aluminijevih vratih, 19-letnega Luko Janžekovića.

V akciji, ki je bržkone preprečila povišane tone v koprskem moštvu in klubu, velja še omeniti odličen predložek Ivorja Horvata z desne strani in seveda naivnost Kidričanov, ki jim je očitno primanjkovalo nekaj pristne pohorske moškosti in robatosti. »Nižinski« Štajerci s pristopom, kot so ga predstavili v uvodnih kolih, ne bodo zbrali veliko točk. Od lepote v igri pa tudi ne bodo imeli veliko.

Od povratnikov v 1. SNL z najnižjim proračunom in tudi mladostjo ni prav veliko pričakovati, kaj pa lahko v drugi sezoni pod taktirko koprskega župana Borisa Popovića in programsko menedžerja Andyja Bere ter športnega direktorja Dušana Petkovića SNL ponudi ambiciozni klub z Bonifike? Prav veliko užitkov na igrišču gotovo ne, bi pa imela kaj videti marsikatera ljubiteljica visoko testosteronskih mišičnjakov in jeklenih konjičkov.

Koprska nogometna barka, ki pluje po nemirnih vodah z nejasno prihodnostjo, je ideološko tudi v tej sezoni še vedno zasukana v smer silno nepredvidljivega zaupanja v tujce, zaradi česar je podoba kluba vse prej kot privlačna.

Popovićevi izvajalci na čelu s trenerjem brez ustrezne licence Milanom Obradovićem so v začetno enajsterico potisnili tri slovenske fante, Goričana Vasjo Simčiča v vratih, novinca iz Krškega Gregorja Sikoška in edinega na Bonifiki vzgojenega igralca ter povratnika iz Italije Marka Krivičića. Učinek te tudi v bližnji prihodnosti bržkone nevzdržne »politike« je najbolj viden na tribunah Bonifike. Le nekaj sto, največ 400 duš je poskušalo dajati vtis, da jih tako oblikovan in voden Koper navdušuje. Svoje je dodal še nerazumen čas začetka tekme. Ob 18.15 so bile razmere na Bonifiki vse prej kot normalne.

Neprepričljiva je bila tudi koprska podoba na igrišču, na katerem so bili gostitelji tako rekoč ves prvi polčas manj nevarni od gostov, čeprav so zadevali okvir vrat. Gostje so imeli v nogah bliskovite nasprotne napade in akcije, ki jim je manjkala zadnja podaja, da bi zadali oslabljenim Koprčanom hud udarec. Eden s seznama zvenečih koprskih imen Senijad Ibričić v soparnem vremenu namreč ni bil prav koristen. Pa tudi rojak slovitega imena Zlatan Muslimović v SNL ne more več predstavljati resnejše nogometne nevarnosti za tekmece.

Bolj ko se je bližal konec dvoboja, manj je bilo možnosti za v drugem polčasu bistveno močnejše Koprčane. Zadnja priložnost so bili rezervisti in povrhu »naši« fantje.

»Odločila je daljša koprska klop. Vstopila sta Pučko in Štromajer, mi pa takšnih rešitev v napadu na klopi nimamo. Bili smo bliže točki kot v Novi Gorici,« je razkril resnico gostujoči trener Bojan Špehonja, ki je zaradi poškodbe po uri igre ostal tudi brez zelo nevarnega napadalca Tonija Petrovića. Z njim bi lahko bil konec tudi drugačen. Uradno pomočnik trenerja Kopra Obradović je, da bi preprečil blamažo, hočeš nočeš moral v igro poslati hitronogega Mateja Pučka in spretnega Štromajerja. Še vedno bolje, da se je nanju spomnil, kot da se sploh ne bi, a več kot očitno je, da se ga izkušnja iz minule sezone, ko so ga reševali domači igralci, ni prijela. Ali pa ima drugačne ukaze.

»Goste smo analizirali. Organizirano se branijo, napadajo hitro. Pričakovali smo težko tekmo, vedeli smo, da bo odločilna potrpežljivost, a smo upali, da bomo prej zabili gol, da bi se sprostili. Toda odziv po nesrečnem porazu v Mariboru je bil vseeno odličen,« je po prvi zmagi strnil vtise umirjeni Obradović.

Državno prvenstvo, rezultati drugega kola

Maribor - Rudar 2:0 (1:0)

(Omoregie 33., 89.)

Krško - Domžale 1:1 (1:0)

(Bučar 22.; Vuk 68./11-m)

Koper - Aluminij 1:0 (0:0)

(Štromajer 83.)

Radomlje - Olimpija 0:2 (0:0)

(Zajc 66., Eleke 90.)

Celje - Gorica 1:0 (0:0)

(Čirjak 46.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 2 2 0 0 3:0 6 točk

2. Maribor 2 2 0 0 3:0 6

3. Domžale 2 1 1 0 3:1 4

4. Gorica 2 1 0 1 2:1 3

5. Celje 2 1 0 1 1:1 3

6. Koper 2 1 0 1 1:1 3

7. Krško 2 0 2 0 2:2 2

8. Rudar 2 0 1 1 1:3 1

9. Aluminij 2 0 0 2 0:3 0

10. Radomlje 2 0 0 2 0:4 0