Na Bonifiki štajerski finale

25. maja se bosta v finalu slovenskega pokala pomerila Celje in Maribor.

Objavljeno
21. april 2016 02.15
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Finale pokala Nogometne zveze Slovenije, 25. maja na koprski Bonifiki, bo štajerski. Pomerila se bosta Celje in Maribor. Celjani so bili tudi v povratni polfinalni tekmi boljši od Domžal z 1:0, Maribor pa je zaostanek z 1:2 proti Zavrču nadoknadil v podaljšku, potem ko je imel od 75. minute igralca več.

Izključitev Zavrčana Matije Miketića je bila prelomna in tudi sporna. Potem ko je Mariborčan Marko Janković trčil v Miketića, da je ta padel na robu mariborskega kazenskega prostora, je glavni sodnik Nejc Kajtazović na presenečenje vseh dosodil prekršek Zavrčanu, ker naj bi ga ta poskušal prelisičiti. Kranjski sodnik je Miketiću pokazal še drugi rumeni karton.

Odločitev je bila hudo sporna, brčžas pa tudi napačna. Prav nič se ne bi zmotil, če bi dosodil prekršek v prid Zavrčanom. Ta bi jim ponudil priložnost za izenačenje, potem ko je minuto prej rezervist in glavni junak tekme Sintayehu Sallalich izenačil skupni izid – zadel je za 2:1.

V prvem polčasu je Maribor v 30. minuti najprej v finale popeljal Jean Philippe Mendy, ki je gol iz bližine dosegel po podaji Dareta Vršiča iz kota. Na Mendyja so Zavrčani v vratarjevem petmetrskem prostoru dobesedno pozabili. Izenačil je junak iz prve tekme Jure Matjašič, ki je spretno porinil žogo med noge nezanesljivega Jasmina Handanovića.

Z igralcem manj so bili Zavrčani v rednem delu tekme še zelo pogumni in tudi nevarni, čeprav brez prave priložnosti. Toda že v drugi minuti podaljška je bilo konec dvomov o tem, kdo bo finalist. Lepo asistenco Amerja Rahmanovića je v vodstvo s 3:1 spremenil Sallalich. Potem pa je na svoj račun prišel še Milivoje Novaković, ki je dotolkel že pred tekmo vidno oslabljene Haložane, pri katerih je manjkal napadalni dvojec Veljko Batrović in Francesco Tahiraj.

Sunny izločil Domžale

Celjski junak polfinalih dvobojev z Domžalčani je bil Nigerijec Sunny Omoregie. Za napredovanje in že za deveti celjski finale sta zadostovala njegova gola, po eden v vsaki tekmi. V Domžalah je Sunny domačo mrežo zatresel že v 5. minuti, ko je kaznoval nespretnost Darka Zeca po predložku Tadeja Vidmajerja. Domžalčane je od zasuka oddaljila še izključitev živčnega Španca Alvara Brachija. S hrbta je pokosil Milana Sprema, zaradi česar si je prislužil rdeči karton glavnega sodnika Roberta Ponisa. V nadaljevanju so gostje brez težav branili visoko prednost in jo bolj ali manj ohranjali. Domžalčani so se trudili, kolikor se je le dalo, a pravih priložnosti si niso priigrali.

Pokal Slovenije, polfinale

Maribor - Zavrč 5:1 (1:1) /1:2/

(Mendy 30., Sallalich 73., 91., Novaković 102., 105.; Matjašič 43.)

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler, Janković (106./Ahmedi), Filipović, Vršič (64./Rahmanović), Bohar (64./Sallalich), Mendy, Novaković.

Zavrč: Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Cvek, Pihler (106./Agboyi), Matjašič, Miketić, Dodlek (106./Solomun), Golubar (106./Glavica).

----------------------------------------

Domžale - Celje 0:1 (0:1) /0:1/

(Sunny 5.)

Domžale: Maraval, Brachi, Zec, Horić, Masimov (46./Balkovec), Horvat (74./Juninho), Trajkovski, Blažič, Majer, Husmani, Mance (46./Jarović).

Celje: Kotnik, Vrhovec, Klemenčič, Miškić (75./Pišek), De Sousa (89./Pungaršek), Omoregie, Podlogar, Travner, Spremo (63./Požeg Vancaš), Hadžić, Vidmajer.