Na Bonifiki za prestiž: Popović – Mandarić

1. SNL: v uvodni tekmi 14. kola Gorica ugnala Zavrč, derbija danes v Celju in jutri v Kopru.

Objavljeno
16. oktober 2015 23.38
Ezekiel Isoken Henty. Nogomet Olimpija-Koper v Ljubljani, 12. avgusta 2015 [nogomet,Olimpija,Koper,Ljubljana,Ezekiel Isoken Henty]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Pred velikim derbijem Olimpije in Maribora naslednjo soboto imata velika favorita za naslov prvaka še sila neugodni generalki. V Celju bo danes štajerski derbi, jutri bo v Kopru gostovala Olimpija. Danes bosta še tekmi v Krškem in Domžalah. V prvi tekmi 14. kola v Zavrču je včeraj proti Gorici kratko potegnil gostitelj – 1:2.

Celje: Celje – Maribor (sobota, Nejc Kajtazović, 17.45): Pred Celjani so tedni pekla. Niz tekem začenjajo s prvaki, nadaljujejo z Zavrčem, Olimpijo, Domžalami, Rudarjem. Točk ni na obzorju, še posebej, ker se tudi trenerski debitant v SNL Iztok Kapušin seznanja s tekmeci in (ne)močjo svojega moštva. Pred štajerskim derbijem so se Celjani umaknili v hrvaški Tuhelj, da bi dvignili telesno pripravljenost in se zbližali s trenerjevimi zamislimi. Te proti Mariboru prav veliko ne bodo štele. Igrali in nevarni bodo toliko, kot jim bodo dopuščali osveženi vijoličasti. Zato je najbolj vznemirljiva uganka naslednja: je reprezentančni odmor še izboljšal podobo Maribora ali pa je zmotil ritem trenerja Krunoslava Jurčića? Pozitivni odgovor na prvo vprašanje je lahko samo odlična napoved za jesenski ligaški spektakel leta v Stožicah.

Domžale: Domžale – Krka (Roberto Ponis, 20): Izkupiček v zadnjih treh tekmah ni bleščeč, toda trije remiji z Mariborom, Olimpijo in Rudarjem so potrdilo moči Domžalčanov. Težava, s katero se soočajo, pa je že dolgo znana: ko imajo premoč v posesti žoge in napadajo, jim zmanjka ustvarjalne domišljije. Prav to, ob tradicionalnih vrednotah, kot sta obilo teka in streljanje z vseh položajev, pa bodo potrebovali tudi proti v gosteh boljšim Dolenjcem.

Krško: Krško – Rudar (Mitja Žganec, 20): Oboji se nadejajo, da je to tekma, ki jo lahko dobijo. Krčanom sicer junaško zmanjkuje sape, Velenjčanom pa manjka le še nekaj malenkosti, da bi se prebili v zgornji del lestvice. Domači so se okrepili z Luko Žinkom, ki ima lepo kilometražo v SNL in tujini, toda v kakšni vlogi bi vendarle lahko pomagal drugoligašu med prvoligaši? Še najbližje je mentorstvu na igrišču in v slačilnici.

Koper: Luka Koper – Olimpija (nedelja, 17.45): Pred vedno vznemirljivimi koprsko-ljubljanskimi dvoboji igra ni v ospredju. Vsi, razen koprskega župana Borisa Popovića in njegovih oprod, se namreč sprašujejo, kam bo po njegovem »lomastenju« zaplula koprska nogometna barka. Prihod – po županovi volji – završkega dvojca, menedžerja Dušana Petkovića in trenerja Slavka Matića, je že obudil spomine na nekdanje čase, ko je na Bonifiki plesal zdaj propadli poslovnež Georg Suban. Urejanje razmer po njunih taktih pa je ponudilo že vsega po malem, od pretepov med igralci, do verbalnih spopadov na nacionalni ravni (Hrvati – Srbi), do zahtev po prekinitvi pogodb (Denis Halilović), umika predsednika Anteja Guberca od odločanja ... Če gre za »nujni« davek za stabilnejšo prihodnost, bodo vsega hudega vajeni koprski navijači preživeli tudi to. Pravi začetek Popovićeve nove zgodbe, potem ko je zaradi ene od prejšnjih imel opravka tudi s sodno ustanovo, pa je v vsakem primeru silno intriganten: na Bonifiko prihaja še nikoli močnejša Olimpija z Milanom Mandarićem na čelu, ki ima s Popovićem še neporavnane poslovne račune.