Na hitrejši travi je zmagovalec znan – Maribor

Mariborčani bodo drevi igrali povratno tekmo drugega kola kvalifikacij lige prvakov proti Birkirkari.

Objavljeno
24. julij 2013 15.17
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Sproščenost in odkriti odgovori so zadostovali, da je vijolična nogometna posadka za današnjo povratno tekmo 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov dala pozitivno sporočilo. Prvi evropski cilj Maribora je izločiti malteškega prvaka Birkirkaro in si zagotoviti dve tekmi s ciprskim šampionom Apoelom. Za napredovanje bo dovolj vsaka zmaga.

Po slabi predstavi in celo srečnem razpletu brez golov na Malti je bilo še čutiti kanček nelagodja, ki pa ga je prvenstvena zmaga v Velenju spremenila v prešerno vzdušje. Mariborčani ne skrivajo silnega optimizma, a hkrati se zavedajo, da je Maltežane treba jemati resno.

»Če smo kaj spoznali v prvi tekmi, je to, da tekmeci niso neresna ekipa,« je Agim Ibraimi pritrdil splošnim ocenam o moči tekmecev, ki so kljub vsemu avtsajderji. Od njega si navijači in strokovni štab obetajo mojstrsko igro, začinjeno z vrsto navdihnjenimi potezami. Makedonski Albanec je kar namesto trenerja predstavil pot do zmage.

»Na vsak način moramo biti bolj nevarni in izkoristiti priložnosti, ki si jih bomo priigrali. Tekmeci bodo igrali zgoščeno, devet igralcev bo v bloku pred vratarjem, kar pomeni, da bo treba biti natančen pri podajah in aktiven v igri po bočnih položajih. Doma so nam povzročali težave v nasprotnih napadih. Tudi v Ljudskem vrtu bodo uporabili to taktiko, ampak mi se bomo za te poskuse ustrezno pripravili. Čim manj prostora jim moramo dopustiti. Z ničemer nas ne morejo presenetiti, kombinatorne igre ne bodo predstavili in doma so pokazali vse, kar zmorejo,« so bili Ibraimijevi taktični napotki in ocene, ki jih je zaokrožil z najbolj želenim odgovorom. »Mislim, pravzaprav sem prepričan o tem, da bomo napredovali.«

Čačić je v strokovno analizo dodal še nekaj svojih namer. »Ne zanima nas le zmaga, pač pa tudi igra. Vseskozi bomo morali napadati in poskušati pribijati njihov blok in hkrati imeti veliko potrpljenja. Imam sladke skrbi, vsi igralci so zdravi. Optimist sem in tudi razpoloženje je na visoki ravni,« se je izkušeni Zagrebčan z nasmehom in s sproščenim kramljanjem soočil s sedmo silo. Za vijolično trenutno formo je trener ocenil, da je veliko boljša kot pred osmimi dnevi in da jo bo treba še stopnjevati, da bi dosegli želeni cilj – najmanj 6 evropskih tekem. Kar bi jih prinesla skupna zmaga nad Maltežani.

Mariborski štab pomočnikov je za malteški dvoboj ponudil zanimivo statistiko. »V tej tekmi smo imeli 840 podaj z 89-odstotno natančnostjo. V ostalih 11 odstotkih so se odkrile slabosti. Žoga ni bila hitra in preveč podaj je bilo za hrbet. K sreči tekmeci tega niso znali kaznovati. Pa bi lahko, to je treba priznati. Toda ta podrobnost je tudi razkrila, da Maltežani nimajo dovolj kakovosti. Na hitrejši igralni površini, kakršna bo v Ljudskem vrtu, bo drugače,« je Čačić pojasnjeval in, če ni želel zavajati, razrešil nekaj neznank v zvezi z začetno enajsterico. »Levo bo začel Mitja Viler, desno Martin Milec, spredaj bo Nusmir Fajić za njim Marcos Tavares,« je bil Čačićev odgovor, pri čemer je zdaj jasno, da je nekdanja standardna postavitev Darka Milaniča 4-4-2 že preteklost, realnost pa Čačićeva 4-2-3-1. V vlogi zadnjih zveznih igralcev bosta bržčas v prednosti Goran Cvijanović in Aleš Mertelj.