Na igrišču morda tudi Iniesta; Messi in Ronaldo zagotovo

Barcelona – Real Madrid: Pred današnjim obračunom (16.15) v španskem prvenstvu so mirnejši pri Realu.

Objavljeno
02. december 2016 21.59
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – V Barceloni so še pred dvema tednoma upali, da bodo Madridčane pričakali z dvema točkama prednosti, toda v zadnjih dveh kolih je Real ušel na plus 6. Katalonci zato nujno potrebujejo zmago, mirnejši so v Madridu, najbolj pa so veseli navijači, saj bodo videli nov obračun Lionel Messi – Cristiano Ronaldo.

V Madridu in Barceloni zelo radi preračunavajo vnaprej in lepijo etikete, a nato se visoko leteče napovedi vrnejo nazaj kot bumerang s povsem drugačnim razpletom. V Kataloniji so se norčevali iz slabe strelske forme Cristiana Ronalda, Realovemu trenerju Zinedinu Zidanu so očitali, da ima zgolj srečo, nato pa je Barcelona zaradi poškodb in slabe forme v dobrem tednu izgubila kar štiri točke, zato Real v goste prihaja z zajetno prednostjo in Ronaldom kot najboljšim strelcem španskega prvenstva.

Prav zato je bil dan pred večnim derbijem mnogo boljše volje Realov trener Zidane. Bil je nasmejan, sproščen in samozavesten. »V Španiji bom ostal do konca življenja, saj se zelo dobro počutim v tem mestu in tej državi,« je dejal nekdanji francoski nogometaš. Očitno bo trener tako dolgo, dokler bo imel službo pri Realu. »Hočem dobiti vsako tekmo, to je moj posel,« je še navrgel. Gre mu dobro, saj je Real brez poraza že 32 tekem.

Dobrih petsto kilometrov stran v Barceloni je bil Barcelonin strateg Luis Enrique bolj zaskrbljen. Na trenutke se je nasmejal, toda že njegovi odgovori so nakazovali, da ni povsem miren. »Tudi če zmagamo, ne bomo utišali kritik,« je odvrnil španski strateg, sicer nekdanji nogometaš Reala. »Tukaj v Barceloni je moj dom, saj je pol moje družine iz Katalonije,« je moral odgovarjati celo na očitke, da ni del Barcelonine družine. »V Barceloni se zelo dobro počutim. Morda res ne tukaj v konferenčni sobi, toda drugače mi je lepo.«

Tudi pri sestavi moštva ima manj dilem Zidane. Zatrdil je, da je Realova začetna enajsterica že zacementirana. Madridski mediji so prepričani, da bodo Madridčani igrali v sestavi Keylor Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Modrić, Kovačić, Isco; Vazquez, Benzema in Ronaldo. Resda je mogoče, da skuša Real v povezavi s hišnimi mediji zavajati katalonskega nasprotnika, toda četudi ima Zidane drugačen načrt, večjih sprememb ne bo – kvečjemu lahko v zvezni vrsti zaigra Casemiro in v obrambi Pepe.

Bolj zapleteno je v Barceloni. Katalonci skačejo do neba, ker je spet zdrav Andres Iniesta, toda večje vprašanje je, kako dobro je pripravljen njihov nogometni čarovnik, potem ko ni igral več tednov. Pred lanskim jesenskim clasicom je bil Enrique v podobni dilemi, vendar se je samozavestno odločil, da sveže pozdravljenega Lionela Messija pusti na klopi. Zaupal je ostalim igralcem in že pred vstopom Messija v igro vodil s 3:0 (na koncu je sredi Madrida slavil s 4:0).

Kot beli dan pa je jasno, da bosta danes igrala Messi in Ronaldo, najslovitejša nogometaša moderne dobe. Messi je z 21 goli najboljši strelec v zgodovini derbijev Real – Barcelona, a je zato odigral sedem tekem več od Ronalda (16 golov).