Na Kantridi Slovenec izbrusil zagrebški biser

Pod taktirko Matjaža Keka je Andrej Kramarić postal eden najbolj vznemirljivih evropskih nogometnih napadalcev.

Objavljeno
30. november 2014 00.34
G. N., šport
G. N., šport
Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek ni le uspešen trener Rijeke, ampak je tudi odličen vzgojitelj nogometašev. Pod njegovo taktirko se je v enega najbolj vznemirljivih evropskih napadalcev spremenil 23-letni Zagrebčan Andrej Kramarić. Njegovi zadetki so navdušili tudi tuje klube: ta teden se je zanj ogreval sloviti Juventus.

Nekoč veliki up zagrebškega Dinama in velika želja mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je zanj Dinamu ponujal 500.000 evrov odškodnine, je strelsko »podivjal« na Kantridi. Selitev na Kvarner je bila za tipičnega zagrebškega dečka, uglajenega, mirnega in tihega, zadnja rešilna bilka, da krivuljo svojega raz­voja obrne v smer, ki so mu jo napovedali številni strokovnjaki.

Po imenitni jeseni se je znašel tudi v skušnjavi: naj odide zdaj ali poleti, čeprav je komaj začel svojo kariero. Za seboj ima eno samo polno sezono, toda tako plodovito, da ga je pripeljala v reprezentanco in pred vrata velikih evropskih klubov. Sprem­ljajo ga Juventus, Cheslea, Borussia Dortmund ...

»Mislim, da še ni povsem zrel za selitev v tujino. Res je odličen napadalec, ampak zanj bi bila najboljša odločitev, da gre po koncu sezone. Zdaj je v razvojnem procesu, ki ga ne bi bilo dobro prekiniti. Če bo šel pozimi, sredi sezone, v novem klubu ne bo v središču pozornosti. Težko bo ujel druge igralce, trener se ne bo prilagajal njegovim potencialom, ampak se bo moral moštvu on. Če se mu ne bo izšlo, bi lahko njegov raz­voj zastal. Drugače bi bilo, če bi odšel poleti. To bi pomenilo, da bi šel skozi ključno pripravljalno obdobje, ko se bo ustvarjala igra, ekipa in bo podrobnosti novega moštva spoznaval v nekem normalnem procesu,« je bil Kekov nasvet Andreju in njegovemu očetu, ki ima eno od ključnih vlog v sinovi karieri.

Hrvaški selektor Niko Kovač je Kramarića šele po brazilskem mundialu vključil v reprezentanco. Najboljši strelec hrvaškega prvenstva si sicer še ni prislužil zvezdniškega statusa, a je samo vprašanje časa, kdaj bosta z Mariom Mandžukićem postala izjemen napadalni dvojec. Morda eden najboljših v Evropi. Kramarićeva statistika je imenitna, saj je zabil kar 21 golov v 16 kolih HNL. Tudi v evropski ligi je odličen: zabil je pet golov in enkrat podal. Številke in statistika so mu tudi sicer blizu, saj je bil odličen dijak matematične gimnazije, medtem ko je študij ekonomije zaradi profesionalne kariere začasno obstal. Kovač je njegov slog igre opisal takole: »Lahko je srednji napadalec, odličen pa je tudi na krilnem položaju. Podoben je Šukerju.« Nekdanji veliki zvezdnik in zdajšnji predsednik Nogometne zveze Hrvaške je tudi Kramarićev vzornik.

Njegov odhod na Reko je bil za »purgerje« eden najhujših udarcev. Uvrstili so ga ob bok odhodu Roberta Prosinečkega k Crveni zvezdi sredi osemdesetih let minulega stoletja, ko klub v Prosinečkem ni prepoznal izjemnega talenta. Trener Dinama Zdravko Mamić je kritikom odgovoril: »Andrej ni bil zapostavljen, samo potrpljenja ni imel dovolj. Toda ni igral samo pri meni, tudi drugi trenerji pred menoj mu niso dajali priložnosti. Zdaj lahko samo rečem, da mi je žal in da bi si v moštvu želel imeti tako odličnega napadalca.«

Pred četrtkovim dvobojem evropske lige s Standardom so hrvaški mediji zapisali, da se je Kramarić dogovoril za prestop k Juventusu. Klubski možje so na Kantridi spremljali še eno njegovo odlično predstavo, ki jo je začinil z zadetkom in nekaj atraktivnimi potezami. Toda prestopa ni nihče potrdil, Kramarić je le namig­nil: »Morda bom v Osijeku igral zadnjo tekmo za Rijeko.« Prodajo narekuje denar. Vrsta tistih, ki bi radi zaslužili, je dolga. Tudi Dinamu pripada 25 odstotkov od zneska, zato pri Rijeki zatrjujejo, da ne bo šel za manj od 10 milijonov evrov.