Na Katančeva vrata najglasneje trkajo Kronaveter, Jović in Šporar

Kadrovski izzivi pred Malto: Obeta se več sprememb v začetni enajsterici Slovenije.

Objavljeno
09. november 2016 23.45
nogomet
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Brdo pri Kranju – Kako, s kom in na kakšen način bodo Slovenci jutri zvečer (20.45) napadli najslabšo nogometno zasedbo v skupini F? Malta je tekmec po meri za konec koledarskega leta 2016, ključ do morebitne zmage pa leži le v nogah in mislih slovenskih reprezentantov in selektorja.

Slovenska odprava bo krenila proti Malti danes dopoldne, do petka zvečer bo zasedala njene misli le »operacija Malta«. Kakršnokoli vnaprejšnje seštevanje točk ali pogledovanje proti ponedeljkovi prijateljski tekmi s Poljsko bi bilo nesmiselno, v ospredju je priprava na gostovanje pri 178. reprezentanci lestvice FIFA.

»Drži. Nikdar ne veš, kako se bo odvijala tekma in do kakšnih dogodkov lahko pride v dobrih 90 minutah igre. Z vsakim tekmecem lahko zaideš v težave, zato bomo od prve minute igrali na vso moč, torej tako, kakor vadimo že na treningih,« je zatrdil vratar Jan Oblak, številka ena med trojico vrhunskih čuvajev mreže, v kateri sta tudi Vid Belec in Jan Koprivec. Če bi Škofjeločan podaljšal niz 236 minut nepremaganosti v majici z državnim grbom, bi bili Slovenci na pragu zmage. Zasedba umetnikov, ki jo premore Srečko Katanec, bo s potrpežljivo igro že zabila kakšen gol na sredozemskem otoku.

Katanec ima še najmanjši manevrski prostor za iskanje alternativnih rešitev v napadu. Ostal je z izkušenim Milivojem Novakovićem in 15 let mlajšim Andražem Šporarjem, potem ko sta se poškodovala Roman Bezjak in Robert Berić. Zdi se, da bo jutri dobil priložnost od prve minute »Nova«, tri dni pozneje v Wroclawu pa »Špoki«.

Prvi obrambni zid pred Oblakom bo najbrž ostal tak kot oktobra s Slovaško in z Anglijo – Boštjan Cesar naj bi si tako pripisal svoj 95. nastop za Slovenijo, ob njem bo igral Miral Samardžić. Na levi strani obrambe bi lahko dobil priložnost Dejan Trajkovski, ki se je v majici Twenteja uspešno uveljavil v nizozemskem prvenstvu. Njegov tekmec na levem boku, 22-letni Gregor Sikošek, ki opozarja nase v Kopru – poleti naj bi bil blizu prestopa iz Krškega v Olimpijo –, naj bi dočakal svojo priložnost na Poljskem. Na drugi strani igrišča vlada bolj izenačena konkurenca. Prva izbira Srečka Katanca naj bi bil Nejc Skubic, ki ga je selektor resda izpostavil kot »ofenzivno naravnanega« bočnega branilca, ki bi mu lahko prišel prav na Malti. Branilec turškega Konyaspora je v polnem delovnem ritmu, prav nič ne zaostaja za njim niti Boban Jović, standardni član udarne enajsterice poljske Wisle. Težko je napovedati, kdo bo dobil priložnost jutri zvečer, obe različici sta »sprejemljivi« tako za Katanca kot navijače.

Še najbolj zanimivo bi bilo lahko v zvezni vrsti, če bi selektor ocenil, da Rene Krhin ni povsem pripravljen za igro. Krhin se namreč nahaja v podobnem položaju kot kapetan Cesar – od tekme z Anglijo, ko sta jo skupila v boju z robustnimi zvezdniki premier league, nista igrala niti minute za Granado oziroma Chievo. Resda sta ujela delovno temperaturo še pred prihodom na Brdo, toda ... Bomo videli. Gotovo je igralni položaj zadnjega zveznega nogometaša bolj občutljiv od položaja štoperja.

Kakšne alternative ima na voljo Katanec brez Krhina? V osrčju zvezne vrste sta v preteklosti občasno že zaigrala tako Jasmin Kurtić, ki v zadnjem času resda blesti bližje vratom v Atalantinem modelu igre 3-4-3, in Rok Kronaveter, ki se morda nahaja v najboljši formi med vsemi. Najbolj »naravna« bi bila vendarle igra s Krhinom in dvema nogometašema ob njem kot v preteklih tekmah – torej z Benjaminom Verbičem na levem krilu in Kurtićem na drugi strani igrišča. Kronaveter bi v tem primeru lahko vstopil v igro tudi v drugem polčasu, če bi bilo treba še stopnjevati pritisk na vrata gostiteljev. Slovenski navijači vendarle pričakujejo največ od svojih najbolj ustvarjalnih nogometašev. To sta Josip Iličić, ki naj bi spet dobil bolj proste roke v napadu, tokrat ob Novakoviću, in ena od najboljših desetk na »škornju« Valter Birsa.

Katanec ima torej pred Malto sladke skrbi pri sestavi začetne enajsterice kljub dejstvu, da zaradi različnih vzrokov manjkajo tudi Bezjak, Berić, Bojan Jokić, Aljaž Struna in Kevin Kampl.

PREDVIDENA ZAČETNA POSTAVA SLOVENIJE NA GOSTOVANJU NA MALTI