Na Kitajskem nogometna evforija ob prihodu Drogbaja

Kitajski nogometni navijači so je dočakali prihod zvezdnika Didierja Drogbaja, ki bo okrepil vrste Šanghaja.

Objavljeno
14. julij 2012 10.10
SOCCER-CHINA/DROGBA
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si

Šanghaj - Nogometni napadalec iz Slonokoščene obale Didier Drogba je le prispel v Šanghaj, kjer bo po selitvi iz vrst evropskega prvaka Chelseaja nadaljeval kariero. S klubom Šanghaj Šenhua je podpisal dveinpolletno pogodbo, s katero bo bržkone postal najbolje plačani nogometaš na Kitajskem. Po pisanju angleških medijev, mu bo kitajski klub namenil po 314.000 dolarjev na teden, s čimer bo tudi eden najvišje plačanih igralcev na svetu.

Drogbaja na Kitajskem nestrpno pričakujejo že nekaj mesecev, vse od zmage Chelseaja v ligi prvakov, po kateri je sporočil, da se bo iz Londona preselil na Vzhod. Ob njegovem prihodu je tako v Šanghaju zavladala velika nogometna evforija. Nogometaša je na letališču Pudong pričakalo na tisoče navijačev, ki so že nosili njegov dres s številko 11, pričakal pa ga je tudi lastnik kluba, Zhu Jun, tajkun, ki si je veliko bogasto ustvaril z videoigricami.

Drogba se bo v klubu pridružil nekdanjemu soigralcu, francoskemu napadalcu Nicolasu Anelkaju, ki se je v Šanghaj preselil januarja. Oba bosta delovala pod taktirko argentinskega trenerja Sergia Batiste, ki se je klubu pridružil maja. Svojo prvo tekmo bo Drogba odigral na tekmi kitajskega pokala proti Changchunu.

»Veselim se novega izziva in spoznavanja nove kulture. Navdušen sem nad razvojem kitajske lige. Prav zato upam, da bom lahko s svojim doprinosom še pomagal pri promociji kitajskega nogometa v svetu, in morda izboljšal tudi povezave med Afriko in Kitajsko,« je povedal pred odhodom na Kitajsko. Drogba je bil sicer glavni junak velike zmage Chelseaja nad Bayernom v ligi prvakov, za londonski klub pa v 341 nastopih zbral 157 golov.