Na klubskem SP video pomoč sodnikom

Sodniki si bodo na nogometnem klubskem svetovnem prvenstvu na Japonskem lahko pomagali v video tehnologijo.

Objavljeno
08. december 2016 11.33
TOPSHOT-FBL-EUR-C1-REALMADRID-DORTMUND
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Zürich - Ljubitelji nogometa, predvsem pa sodniki, bodo na svetovnem klubskem prvenstvu na Japonskem dočakali dolgo pričakovano novost. Sodnikom bo namreč pri spornih položajih na pomoč priskočil pomočnik v video sobi, s katerimi bodo povezani in jim bo po pregledu posnetka lahko pomagal pri odločitvi. Ta pa bo še naprej izključno v domeni glavnega sodnika.

»To bo zgodovinski dogodek in korak naprej v razvoju nogometnega športa. Sodniki bodo lahko uporabljali sodobno tehnologijo, verjamem, da zdaj večjih napak ne bo. Tukaj bomo sistem preverjali, videli bomo, če se bodo pojavile kakšne težave, da jih v prihodnje odpravimo,« je dejal Marco Van Basten, nekdaj vrhunski nizozemski nogometaš, zdaj pa pri Fifi šef oddelka, zadolženega za tehnološki razvoj.ednarodna nogometna zveza pa sistem video pomoči v prihodnje namerava uporabljati na vseh velikih tekmovanjih.

Prvenstvo se je s tekmo v Jokohami med Kašimo Antlers in novozelandskim Aucklandom že začelo. Z 2:1 so zmagali japonski prvaki in tako obeležili jubilejno 100. tekmo v zgodovini tekmovanja, ki je bila zgodovinska tudi zaradi uvedbe nove tehnologije.

Na turnirju, ki se bo začel danes in s finalom končal 18. decembra, je prvi favorit evropski prvak Real Madrid, ki naj bi se po napovedih v finalu meril s južnoameriškim prvakom, kolumbijskim Atleticom Nacionalom, seveda pa morata oba preživeti polfinalna obračuna. Madridčani na Japonsko prihajajo v ponedeljek in začenjajo boj za drugi naslov v zadnjih treh letih.