Na koncu so se muzali v Londonu

Tuja nogometna prvenstva: Zlatan Ibrahimović preprečil dvojni polom klubov iz Manchestra.

Objavljeno
16. januar 2017 00.07
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po nedeljskih dvobojih najbolj nogometnih mest v Angliji so se najbolj muzali v Londonu. V predigri vrhunca 21. kola so na Goodison Parku v Liverpoolu nokavtirali Manchester City (0:4), na Old Traffordu pa je Zlatan Ibrahimović preprečil polom klubov iz Manchestra (1:1).

Pep Guardiola je doživel najhujši ligaški poraz v karieri. »Mi smo zapravljali priložnosti, Everton je zabil iz svoje prve,« je pojasnil polom, ki je Manchester City spustil po lestvici navzdol – na 5. mesto, le eno pred mestnim tekmecem (42:40) Unitedom, ki je v 168. derbiju ManUtd in Liverpoola lovil še deseto zaporedno zmago. Rdeči vragi je niso ujeli, a so vsaj podaljšali niz tekem brez poraza na 16, potem ko je zaostanek z 0:1 v 84. minuti v zasluženo izenačenje spremenil spretni Ibrahimović. Z bližine je s prefinjenim strelom z glavo matiral enega od junakov derbija, Liverpoolovega vratarja Simona Mignoleta. Belgijec v gostujočih vratih še zdaleč ni bil osrednji osmoljenec tekme, ta vloga je pripadla najdražjemu nogometašu na svetu, Francozu Paulu Pogbaju. V 27. minuti si je privoščil neumnost brez primere. Tako nerodno je šel v zračni dvoboj z izvrstnim Hrvatom Dejanom Lovrenom v svojem kazenskem prostoru, da je po nenevarnem predložku žogo ustavil z roko. Glavni sodnik Michael Oliver je brez pomislekov pokazal na belo točko, čeprav Pogba res ni nikogar prikrajšal. Bil je preprosto neroden, za več kot 100 milijonov evrov vrednega igralca le preveč. James Milner je zanesljivo premagal Davida de Geo, zadel je že svojo deseto zaporedno enajstmetrovko in popravil še en dosežek za zgodovino: kadarkoli je bil strelec, njegova ekipa ni izgubila v premier league – včeraj že petdesetič.

»Radi bi zmagali na vsaki tekmi, seveda bi še raje znižali zaostanek za tekmeci pred nami, toda 1:1 ...« ni bil povsem zadovoljen igralec meseca decembra v premier league Ibrahimović. S svojim 14. ligaškim golom je Šved na vrhu lestvice strelcev ujel Diega Costo, za Rudom van Nistelrooyem in Dwightom Yorkom je tretji najučinkovitejši napadalec v prvih 20 tekmah v Unitedovem dresu (Nizozemec in napadalec iz Trinidada in Tobaga sta dosegla po gol več, 15), toda moštvo z Old Trafforda je še vedno le 6. na lestvici.

»Ustavili so naš niz zmag, ne pa niza brez poraza,« je dodal »vražji« trener Jose Mourinho, njegov nemški kolega Jürgen Klopp je dejal, da je Liverpool dosegel, kar je želel. Čeprav je »rdeče« z Anfielda od zmage ločilo le nekaj minut, stranski sodnik pa pri izenačujočem golu ni videl ofsajda Antonia Valencie, so se z zadovoljstvom vrnili domov. Po točkah so se poravnali z drugouvrščenim Tottenhamom na 2. mestu – 45 točk. V medsebojnih tekmah v premier legaue pa je jeziček na tehtnici še naprej debelo na Unitedovi strani – 50 tekem, 27 zmag, 10 neodločenih izidov in 13 porazov. Skupna ligaška statistika: 168/67/46/55, razlika v golih 228:206. Prvič po sezoni 1987/88 ligaška derbija nista dobila zmagovalca.

Zmagovalci vikenda so londonski klubi z vrha. Vodilni Chelsea je prepričljivo opravil s prvakom Leicestrom v gosteh (3:0) in tudi brez prvega strelca Coste. Ta je gostovanje izpustil zaradi nepripravljenosti po lažji poškodbi hrbta. Takšno je bilo uradno sporočilo kluba, ki je zavrnilo namige o sporu igralca in trenerja Antonia Conteja. Tottenham in četrti Asrenal (44) pa sta zabila po štiri gole. G. N.