Na obzorju nov škandal: Nemci do SP 2006 s podkupovanjem

Nemški časnik Der Spiegel je razkril, da si je Nemčija pot do organizacije mundiala utrla s podkupninami.

Objavljeno
16. oktober 2015 19.38
FBL-GER-FIFA-CORRUPTION-SPORT-FILES
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Berlin - Nemškemu nogometu se, kot kaže, obeta najhujša kriza po podkupovalnem škandalu v bundesligi iz 70. let prejšnjega stoletja. Po poročanju časnika Der Spiegel so namreč Nemci do organizacije svetovnega prvenstva leta 2006 prišli s podkupninami, pri čemer so bili domnevno vpleteni vsi vodilni možje v nemškem nogometu. Tudi nacionalni heroj Franz Beckenbauer.

Po poročilih sodeč so Nemci izplačali kar za 13 milijonov švicarskih frankov podkupnin, s katerimi da so »kupili« glasove štirih azijskih članov izvršnega komiteja FIFA, vključno z Južnim Korejcem Chung Mong-Joonom, ki ga je etični komite FIFA ravno prejšnji teden kaznoval s šestimi leti prepovedi delovanja v nogometu. Nemcem je sporna sredstva menda priskrbel nekdanji direktor Adidasa Robert Louis-Dreyfus.

Ta je, kot navaja Der Spiegel, denar poslal nemškemu organizacijskemu komiteju, preden je FIFA 6. julija 2000 razkrila ime gostitelja svetovnega prvenstva. Komite v svojih bilancah teh sredstev ni nikoli prikazal.

V sporno transakcijo sta bila vpletena tedanji prvi mož komiteja Beckenbauer in sedanji predsednik Nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach. Oba veljaka sta leto in pol pred začetkom prvenstva Dreyfusu vrnila 6,7 milijona evrov na »nesumljiv« način, tudi s pomočjo Mednarodne nogometne zveze. Na njen račun sta omenjen znesek namreč nakazala za namen organizacije gala ceremonije FIFA na berlinskem Olimpijskem štadionu, ki pa je bila nato odpovedana. Denar je kljub vsemu ostal na računu krovne nogometne organizacije v Ženevi, od tam pa je romal na bančni račun Dreyfusa v Zürich, še poroča Der Spiegel.

Pri Nemški nogometni zvezi so danes že potrdili preiskavo o spornih 6,7 milijona evrih, medtem ko se Beckenbauer in Niersbach na obtožbe za zdaj (še) nista odzvala.