Na ogled bo nogomet prihodnosti

Liga prvakov: Borussia Dortmund in Monaco imata najmlajši zasedbi v četrtfinalu.

Objavljeno
11. april 2017 02.24
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zvezdniški rdeči preprogi bodo ta teden odvili v Torinu in v Münchnu, toda marsikdo ima na debelo in s kričečimi barvami podčrtano tudi tekmo med Borussio Dortmund in Monacom. Na zelenici se bodo predstavili številni mladeniči, ki bodo kmalu nasledili največje zvezdnike v najslovitejših klubih.

Kogar zanima, kakšen bo nogomet prihodnosti, ima danes v Dortmundu in naslednjo sredo v Monaku lepo priložnost, da si ga ogleda kar na lastne oči. Borussia in Monaco imata od vseh četrtfinalistov lige prvakov najmlajši zasedbi, obe sta v povprečju stari 25,3 leta, poleg sveže krvi pa imajo nogometaši obeh ekip tudi obilo talenta. Nobeno presenečenje ne bo, če bo v bližnji prihodnosti kateri od nogometašev Borussie ali Monaca postal celo najdražji nogometaš vseh časov.

Prvi zvezdnik nemške zasedbe Pierre-Emerick Aubameyang bo letos star 28 let, zato v resnici ne spada več med obetavne fante, toda na veliko sceno je prišel kasneje, pa tudi manj stresnih tekem je odigral v preteklosti, zato ima sveže telo in še ni dosegel vrhunca.

A glede na starost je Aubameyang pravi veteran v primerjavi z drugimi zvezdniki, ki jih ima Borussia v izložbi. Alexander Isak, Christian Pulišić, Emre Mor in Ousmane Dembele niso dopolnili niti dvajset let, Julian Weigl je star komaj 21 let, in prav vsi so že nekaj časa v beležnicah največjih evropskih klubov.

Aubameyang je svoj čas igral pri Monacu, prav tako je produkt francoske nogometne šole Dembele. V kneževini so v zadnjih letih svoj talent razvili še nekateri fantiči iz tujine, zato ima Monaco zdaj pisano, toda povezano zasedbo. V ospredju so Benjamin Mendy, Djibril Sidibe, Fabinho, Thomas Lemar, Tiemoue Bakayoko, Bernardo Silva in največji dragulj Kylian Mbappe.

Snubcev pred klubskimi vrati ni malo, a četudi rovarijo v zakulisju in pritiskajo na agente in starše, dobro vedo, da bodo morali na široko odpreti klubski trezor z milijoni. Dvajset, trideset, štirideset … Kdo ve, morda bo za nekatere od naštetih fantov premalo celo šestdeset ali sedemdeset milijonov evrov, da jim bodo pri Borussii in Monacu podpisali izpisnico.

Poleg nogometašev imata oba kluba tudi trenerja, ki obetata. Pri Dortmundu se razvija Thomas Tuchel, pri Monacu je uspešen Leonardo Jardim. Njuna smola je zgolj ta, da je pri najbogatejših klubih bistveno manj prostora za trenerje kot za nogometaše. Toda tisti, ki se bo prebil v polfinale lige prvakov, bo dodal v življenjepis zelo dragoceno alinejo.

Med vsemi talenti je kar malce pozabljen Marco Reus, nemški velemojster, ki je vseskozi zvest Borussii, svoji otroški ljubezni. V karieri je imel obilo težav s poškodbami, nič boljše ni v tej sezoni. Morda bo spet nared za obračun z Monacom. »Reus je v nedeljo spet vadil z moštvom. Videli bomo, kako bo z njim na dan tekme. Če bo v moštvu, potem bo pripravljen na igro,« je zatrdil trener Tuchel.

Da v obeh moštvih primanjkuje izkušenj, je potrdil začetek aprila. Monaco je izgubil v finalu francoskega ligaškega pokala z 1:4 proti PSG, z enakim rezultatom je Borussia v nemški ligi klonila proti Bayernu. »Res je to visok poraz, toda v obdobju med 2:1 in 3:1 smo imeli nekaj izvrstnih priložnosti za izenačenje,« je zatrdil Roman Bürki, vratar Borussie. »Če bi zadeli, bi bilo povsem drugače. Na igrišču smo imeli precej mladih igralcev, Bayern številne veterane. Preveč smo bili zaletavi in izgubili preveč žog.«

Vprašanje je le naslednje: kateri mladeniči se hitreje učijo na lastnih napakah, pri Borussii ali Monacu?