Na Parku princev dvoboj za velike igralce

Nocoj prvi tekmi osmine finala lige prvakov. Ukrajinski prvak Šahtar v Lvivu gosti Bayern.

Objavljeno
17. februar 2015 08.58
FBL-EUR-C1-PSG-TRAINING
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Laurent Blanc je kot igralec osvojil vse, kar je bilo mogoče, njegov veliki nocojšnji tekmec v prvi tekmi osmine finala lige prvakov Jose Mourinho ni bil niti nogometaš. V merjenju trenerskih veščin je Francoz palček, Portugalec velikan. Razmerja sil med kluboma, Paris St. Germainom in Chelseajem, pa so se čez konec tedna korenito spremenila.

Lanski dvoboj v četrtfinalu, ki se je prav tako začel v Parizu na Parku princev z domačo zmago (3:1), končal pa zmagovalno za Chelsea v Londonu na Stamford Bridgeu (2:0), v obeh taborih nima posebne veljave. Pariški je obremenjen s toliko preglavicami, da celo vselej umirjeni Blanc komaj brzda živce.

»Konec tedna je bil prava polomija. Mislim, da sem glavni krivec za vse, kar je negativnega. Toda z veseljem bom sprejel odgovornost za neprijetnosti, če so moštvo povsem usmerile v tekmo s Chelseajem. Karkoli se bo zgodilo, bom odgovoren jaz. To je življenje,« je dejal nekoč eden od ključnih članov nenadkriljivih »les bleus«. Za seboj ima res neverjeten konec tedna. PSG je zapravil priložnost, da bi se po sila redkih okoliščinah zavihtel na vrh lestvice. Zapravil je vodstvo z 2:0, Caen je zabil dva gola v zadnjih treh minutah s kar dvema igralcema več – zaradi poškodbe štirih igralcev. Trije med njimi, Serge Aurier, Lucas Moura in Yohan Cabaye so izgubljeni za tekmo s Chelseajem, več dobre volje so Blancu povrnile napovedi, da bi Blaise Matuidi, Thiago Motta in Marquinhos vendarle bili nared za tekmo, v kateri bo imel Blanc povsem drugačnega tekmeca kot v francoskem prvenstvu. V njem ima PSG izrazito premoč v igri, tekmeci se pred njim zapirajo kot školjke, v povprečju je žoga v nogah Zlatana Ibrahimovića in sotekmovalcev 65 odstotkov. Tudi zaradi tega bo za Blanca bitka velik taktičen izziv in vprašanje je, v kolikšni meri se bo znal prilagoditi povsem drugačnim razmeram.

Prav v postavnega veterana iz Malmöja so uprte oči in pričakovanja francoskih navijačev. »V velikih tekmah veliki igralci in veliki vodje nosijo breme moštva. In to še v toliko večji meri, če gre za strelca, kot je on,« je ključnega igralca v svojem moštvu izpostavil Blanc, a potem pametno omilil retoriko, ki bi na Ibrahimovićeva pleča naložila preveliko težo. »Ne le od njega, tudi od drugih pričakujem veliko,« je dodal.

Pariški načrti so se prilagodili razmeram. Niti za trenutek ne bi pomišljali o razpletu z minimalno zmago. »Igralci, ki bodo začeli tekmo, tisti na rezervni klopi, strokovno vodstvo, navijači, vsi bomo morali biti odlični, da bi premagali tako vrhunsko moštvo,« je Blanc deloma razkril, kdo naj bi bil v tem izenačenem dvoboju vendarle v rahli prednosti. V pripravi za tekmo je imel posebno poglavje za Mourinhove predstave.

»Predobro poznam Mourinha in vem, da bo poskušal ob igrišču dvigovati strasti. Moji igralci morajo ohraniti mirnost, trezne glave in tudi v najbolj vznemirljivih trenutkih jih ne smejo zapeljati njegove vragolije. Ne moremo si privoščiti rumenih kartonov,« je sklenil pariški trener.