Na Poljudu ne bodo več peli Marijane, Marijane

Hajduk in Marijan Pušnik sta se razšla po pol leta – Korošca je spodnesel pokalni poraz s Splitom v podaljšku.

Objavljeno
02. december 2016 10.09
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana Matjaž Kek je že osamljeni slovenski jezdec na Hrvaškem. Na zadnji novembrski dan se je končal trenerski mandat Marijana Pušnika na Hajdukovi klopi. Za 56-letnega Korošca je bil usoden mestni tekmec Split, ki je v četrtfinalnem pokalnem dvoboju v podaljšku z 2:1 izločil Hajduk.

Slovo Slovenca ni bilo presenetljivo, toda vsega tri tekme pred koncem jesenskega dela državnega prvenstva vendarle ni bilo pričakovati najbolj skrajne poteze vodstva kluba. Nenazadnje je bil pokalni poraz resnično nesrečen in je sodil v manjšo športno tragedijo, saj si je Split podaljšek priigral šele v drugi minuti sodnikovega dodatka.

»Dogovorili smo se za sporazumno razrešitev,« je Pušnik pojasnil tehnično podrobnost konca dalmatinske avanture, ki jo je po malem že slutil. V zadnjem mesecu dni se je okoli kluba že nabralo preveč negativnosti in tudi kritike o slabših predstavah so bile vse glasnejše.

»Prišel je trenutek odhoda, poraz s Splitom je bil za vse boleč,« je še dejal Pušnik, ki si je ob prihodu zaželel, da bi na Poljudu odmevalo Marijane, Marijane ...

Letošnji november Pušniku, ki se je sicer rodil 1. novembra, ni prizanesel. Zaradi očetove hude bolezni je že po nedeljski ligaški zmagi odšel v Dravograd, vrnil se je pred pokalno tekmo. Ironija je, da so igralci poslali sporočilo, da bodo zmago proti Splitu posvetili trenerju.

Pušniku se je skoraj do zadnje podrobnosti ponovila Olimpija. Razlika je le v tem, da je Olimpijo zapustil kot prvi na lestvici, medtem ko je s Hajdukom minuli vikend skočil na 3. mesto za neulovljivima Rijeko in Dinamom. Za 3. mesto se je potegoval z Osijekom, ki je Hajduku omogočil napredovanje po porazu s prvakom iz Zagreba.

Ligaški dosežki Pušnika pri Hajduku so bili na ravni lanskih splitskega kluba, evropski prav tako, saj je obstal v zadnjem kolu kvalifikacij za evropsko ligo, edino pokalni poraz je prišel hitreje. Lani se je Hajduk uvrstil v polfinale, v katerem je bil boljši Dinamo. Polletni mandat je Pušnik končal z naslednjo bilanco: 26 tekem, 16 zmag in po 5 porazov ter neodločenih izidov. V dvobojih z največjima tekmecema Rijeko in Dinamom ni bilo uspešen, ob treh porazih (2:5, 1:2, 0:4) je iztržil le še remi – v Zagrebu (0:0).

Hajdukova trenerska kriza je globoka. Od leta 2000 je klub opravil kar 29 menjav trenerjev, v zadnjih desetih leti 23, in Pušnik še zdaleč ni med tistimi z najkrajšim »rokom trajanja«.

Ocena Pušnikovega obdobja na trenerski klopi so deljene. Laična javnost obžaluje njegov odhod, strokovnjaki so precej bolj kritični in v njegovem delu niso prepoznali napredka. V seštevku je Pušnik s svojo značilno pristno komunikacijo in odkritostjo misli segel v srca Hajdukovih navijačev.

Pušnik je v svoji karieri vodil že enajst klubov – Dravograd, Korotan, SAK (Celovec), Celje, Pasargad (Iran), Maribor, Rudar, Damash (Iran), Fukuoka (Japonska) Olimpija in Hajduk.