Na poti v Maribor postaja Celje

Danes tri tekme 28. kola slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja, jutri še dve.

Objavljeno
08. april 2017 01.24
Welo Lupeta Joaquim,Celje Slovenija 01.04..2017 [Nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je s prvo zmago v sezoni, pa čeprav le pokalno prvo zmago, blagodejno vplivala tudi na ligaško bojišče, na katerem bodo danes in jutri tekme 28. kola. Današnji vrhunec bo gostovanje Maribora v Kopru, jutrišnje pa nastop Olimpije v Celju. Danes bosta še tekmi v Domžalah in Krškem, jutri v Kidričevem.

Krško: Krško – Rudar (sobota, sodnik Slavko Vinčić, 16): Veliki favorit derbija je Krško. To je težava za Rudar, ki v sedmih ligaških dvobojih še ni premagal Krškega. Dvakrat je izgubil in tudi pomladna forma je izrazito v prid gostiteljev. Ti so proti Mariboru ob igri visokega ritma iztržili točko, zdaj bodo še močnejši za posojene Mariborčane. Da so Velenjčani napeli vse sile, da bodo danes popravili statistiko in se izognili zamenjavi mest na lestvici, je razkrila prijateljska tekma z italijanskim prvoligašem Udinesejem. Videmčani so nasuli pol ducata golov, a med »rudarji« ni bilo najboljših – Johna Maryja, Dominika Glavine, Jeana Billonga ...

Domžale: Radomlje – Domžale (Roberto Ponis, 18): Zadnji lokalni derbi v 1. SNL so senzacionalno dobili Radomljani. Zabili so sploh prva gola v medsebojnih dvobojih. Bržkone tudi zadnja. Pa čeprav si bodo Domžalčani privoščili nekaj taktičnih preizkusov, da za torkov pokalni povratni dvoboj s Krko ničesar ne bi prepustili naključju.

Koper: Koper – Maribor (Rade Obrenović, 20.15): Boljšega trenutka za gostovanje Mariborčanov si Koprčani niso mogli zamisliti. Vijolični so že v pripravi za povratni pokalni derbi z Olimpijo, kar bo narekovalo taktične in tehnične načrte strokovnega štaba. Koprčani, ki so že v nizu tekem, v katerih bo že vsaka točka uspeh, si lahko obetajo na papirju manj kakovostne tekmece, a zato na igrišču še bolj bojevite štajerske rezerviste. Točke bolj potrebujejo gostitelji, da bi lahko še sanjali o evropskem čudežu. Seveda ga ne bo, ker tudi tekmovalne licence za evropske tekme po vsej verjetnosti ne bodo dobili.

Kidričevo: Aluminij – Gorica (nedelja, Alen Borošak, 15): Obeta se praznik. Za slovenske razmere »de luxe« športni park v Kidričevem bo dodal še eno zvezdico, saj bo bogatejši za pokrito tribuno. Predsednik kluba Zvonko Jevšovar in njegovi najtesnejši sodelavci bodo lahko upravičeno ponosni in so lahko tudi zgled za vse druge kolege, ki delujejo v slovenskem klubskem nogometu. Tudi na športnem področju si predsednik lahko mane roke, v trenerju Slobodanu Gruborju je očitno našel primernega naslednika Bojana Špehonje. Novica, ki ni spodbudna, je tekmec. Aluminij je »redna stranka« Gorice. V tej sezoni Kidričanom še ni dopustila gola.

Celje: Celje – Olimpija (Andrej Žnidaršič, 16.55): Nespretno odstavljanje predsednika Celja Stevana Đorđevića in prestavljanje v častnega predsednika je razburkalo vzdušje v domačem taboru. Toda aktivnejša vloga župana Bojana Šrota in njegovih sodelavcev na čelu z lokalnimi gospodarstveniki lahko pomeni tudi še bolj ambiciozno vlogo kluba v SNL. Vloga ukrajinskih vlagateljev ni povsem razčiščena, a ni res, da še niso prispevali niti evra. So, le da še ne v dogovorjenem znesku. Celjska podoba je verodostojnejša na igrišču in je več kot obetavna. Če bo finančno podprta, ima vse možnosti, da Celje na nekoč postavljenem nogometnem tiru Murska Sobota-Koper postane tretja najmočnejša postaja. Za mariborsko in Olimpijino. V Celju pa bo seveda pod drobnogledom Olimpija. S komerkoli bo igrala, bo poskušala biti igriva. Če bo rezultatsko uspešna, bo morala biti učinkovita, morda tudi taktično spremenjena. Prerojeni izkušeni strelec Leon Benko ne bo dovolj.