Na Reki tudi Slovenci in Nemci

Hrvaška: slovenski nogometni trener Matjaž Kek ima z Rijeko sijajno priložnost za odmevno lovoriko.

Objavljeno
12. maj 2014 21.02
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Drevi bi lahko prišlo celo do dvojnega štajerskega slavja. Ob vijoličastih izpod Kalvarije, ki nestrpno pričakujejo lovoriko, bo na trnih še en Mariborčan – Matjaž Kek. Nekdanji slovenski selektor bo poskušal nadgraditi zgodovinsko sezono Rijeke s svojo prvo lovoriko zunaj slovenskih meja.

Rečani so si prejšnji teden pripravili imenitno izhodišče z zmago v zagrebškem Maksimiru, četudi drži, da je minimalna zmaga (1:0) na prvi tekmi pogosto hud motivacijski izziv pred povratnim dvobojem.

»Kdor misli, da lahko po takšni zmagi spremenimo pristop, gotovo ne bo pritekel na zelenico štadiona Kantrida. Držali se bomo svojega koncepta igre, poskušali svojo trdnjavo v tej sezoni ohraniti nepremagano in fantastičnim navijačem podariti cenjeno lovoriko,« je napovedal trener Matjaž Kek. Mariborčan, ki je pustil močan pečat na klopi Maribora, še večjega pa v slovenski reprezentanci, ima lepo priložnost za svojo prvo lovoriko zunaj slovenskih meja, potem ko je v sezoni 2011/12 vodil savdski klub Ittihad, 27. februarja 2013 pa je sprejel vodenje odgovornega nogometnega projekta ob Kvarnerskem zalivu, ki so mu ga zaupali ambiciozni Rečani.

Povratna tekma finala hrvaškega pokala že dolgo vznemirja tamkajšnjo javnost, predvsem na Reki z okolico vladajo »izredne razmere«, aktualen je boj za dragocene vstopnice, ki so že zdavnaj pošle. Med približno 11.000 navijači na znamenitem štadionu v »skali«, ki naj bi ga v nekaj letih nasledil sodoben objekt najvišje ravni za načrtovano igranje evropskih tekem, bo tudi 70 novinarjev in 30 fotografov z različnih koncev Evrope. Med njimi bo tudi po 10 poročevalcev iz Slovenije in Nemčije. Matjaž Kek je očitno sprožil novo evforijo tudi v slovenskih medijih, Nemci pa so si ga seveda dobro zapomnili lanskega avgusta, ko je v zadnjem situ kvalifikacij za evropsko ligo spravil na kolena veliki Stuttgart. Ne le Stuttgart, na nepremaganem štadionu Kantrida so bili v tej sezoni neuspešni tudi Dinamo, Hajduk, Žilina, Lyon, Betis, Guimaraes, ...

Četudi je lovorika za zmagovalca pokala nekaj dni prebivala na priljubljenem »korzu« tik nad mestno rivo, bodo morali Kekovi borci še močno garati za nagrado, ki jo je klub osvojil dvakrat ('05, '06), kar 18-krat pa sta bila najboljša v pokalu prav Dinamo in Hajduk.

»Igralcem sem že večkrat svetoval, naj uživajo v tekmi, za katero so garali vso sezono, in naj jim poln štadion ne predstavlja psihološkega bremena, naj torej navijaško podporo raje uporabijo za spodbudo,« je razkril Kek, ki tudi pri Rijeki goji svojo prepoznavno igro. Gre za taktiko, ki temelji (tudi) na nenehnem pritisku na obrambno linijo tekmeca z dvema igralcema, oziroma najmanj z »enim in pol«.