Na srečo Štajercev šteje le 3. kolo

Nogomet: Slovenski prvaki so si zagotovili boj za Evropo do konca avgusta.

Objavljeno
20. julij 2017 01.13
Nogometna tekma 2.kroga kvalifikacij za ligo prvakov med NK Maribor in HŠK Zrinjski iz Mostarja. Maribor, Slovenija 19.julija 2017. [nogomet,liga prvakov,NK Maribor,HŠK Zrinjski,Maribor,Slovenija]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Maribor – Štajerskim privržencem nogometa je pošteno odleglo, potem ko je norveški sodnik Nilsen končal sinočnjo tekmo Maribora in Zrinjskega. Slovenski prvaki so se z neodločenim izidom prebili v naslednje sito boja za ligo prvakov, četudi pod Kalvarijo niso blesteli. Naslednji tekmec vijoličastih bo islandski Hafnarfjördur – v sredo v Mariboru, teden dni pozneje v Reykjaviku.

»Maribor je zasluženo napredoval v 3. kolo. V dveh tekmah smo imeli tudi smolo, toda to je nogomet. Na prvi tekmi smo zgrešili enajstmetrovko, na drugi dobili neverjeten gol. Tudi v Mariboru smo igrali dobro, nadzorovali tekmo, toda na koncu nam je zmanjkalo vsega po malem. Islandci igrajo dober, značilen nogomet, že njihova reprezentanca je pokazala, kako nevarne so tamkajšnje ekipe. Maribor bi lahko imel težave z njimi, če bo igral tako kot proti nam. Toda verjamem, da premore ogromno manevrskega prostora za napredek,« je ocenil po tekmi gostujoči trener Blaž Slišković in najbrž ni veliko zgrešil.

Mariborski trener Darko Milanič je lahko le prikimal nekoč odličnemu nogometašu, ki je po tekmi čestital tako igralcem kot strokovnemu štabu Maribora in jim zaželel preboj v ligo prvakov. »Od prve podaje naprej sem dobil občutek, da bi se nam lahko tokrat tresle noge. Naslednji teden bomo morali igrati bistveno bolje, saj vem, kako močni in neugodni so lahko Islandci. Nisem pozabil podviga njihove reprezentance na euru v Franciji. Toda brez potrpežljivosti ne bo šlo, nekateri naši fantje so pač prezeleni za evropsko prizorišče, četudi so tehnično bistveno boljši, kot je to potem videti na igrišču,« je ocenil Milanič.

Izolan je imel kar prav, že prve minute tekme so razkrile nebeški motiv gostov, s katerim so pripotovali v štajersko metropolo. Kot da bi nogometaši obeh moštev prisluhnili merjenju moči navijaških skupin, ki je v uvodu v tekmo pripadlo gostujočim »ultrasom« – ti so zapolnili svoj prostor za vrati in ponesli svoje adute do vodilnega gola. Pri tem je izpadla iz igre celotna enajsterica slovenskih prvakov. Mariborčani so namreč na sredini igrišča po nepotrebnem izgubili žogo v nepravem trenutku, nato so gostje izigrali še mariborsko obrambo; Marko Šuler in Mitja Viler sta izpadla iz igre, nato je izbral slab tajming še vratar Jasmin Handanović, ki je zamudil pri strelu Tonija Jovića. Slednji ga je pozneje zadel s čevljem, Ognjenu Todoroviću ni bilo težko zatresti prazne mreže Slovencev – 0:1!

To je bil kar hud šok za Mariborčane – nihče z domače klopi ni protestiral zaradi domnevnega prekrška v napadu –, ki se v prvih 20 minutah igre niso pobrali. Hercegovci prav v ničemer niso spominjali na poražence izpred tedna dni; z igrivo in lahkotno igro so nadzorovali potek igre. Če bi bil natančen še Pero Stojkić v 21. minuti, bi 10.000 navijačev v Ljudskem vrtu na njihovo žalost videlo lepši gol, kot ga je v finalu eura 1988 zabil legendarni Marco van Basten ... Nato so gostje vendarle začeli izgubljati sapo, zvezna liga BiH pač ni tako zahtevna kot evropske tekme, v katerih so Mariborčani med najbolj izkušenimi klubi nižjega evropskega razreda. Potem ko Luka Zahović ni izkoristil naključne podaje Valona Ahmedija in je izgubil dvoboj ena na ena s postavnim Slobodanom Jakovljevićem, je tri minute pozneje vendarle padel izenačujoči gol. Mitja Viler je bodisi podal žogo v kazenski prostor gostov bodisi velemojstrsko meril v levi zgornji kot vrat – Kenan Pirić je napačno ocenil let žoge, Viler je posledično zabil pravi evrogol za 1:1.

Tudi v drugem polčasu je bilo podobno: Zrinjski je previdno iskal gol, s katerim bi si zagotovil podaljšek, Mariborčani so bili vsaj navidez zadovoljni z remijem, ki jim je odpiral vrata do raja. Tudi dež, ki je sredi prvega polčasa obiskal štajersko metropolo in vztrajal do konca tekme, ni vplival na razmerje moči v Ljudskem vrtu. Hercegovci so imeli še naprej pobudo, izkazalo se je, da so še kako resno in organizirano moštvo, domiselno so izvajali tudi nekatere prekinitve. Mariborčani niso premogli pravega odgovora, pozitivno oceno so si zaslužili »le« zaradi napredovanja v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov.