Na Štajerskem vse poti peljejo pod Kalvarijo

Drevi (20.15) v razprodanem Ljudskem vrtu posladek 24. kola slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja.

Objavljeno
04. marec 2016 21.31
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Največji slovenski nogometni dvoboj Maribora in Olimpije se je teden dni igral pred televizijskimi kamerami, mikrofoni, na spletnih portalih in v časopisnih člankih, nocoj pa bo z besed prešel v dejanja. Ključno izhodišče je, da prvak za Ljubljančani zaostaja 6 točk.

Nocoj vse nogometne poti na Štajerskem peljejo pod Kalvarijo. Nihče od velikih v medsebojni bitki še ni bil v takšnem ali podobnem položaju. Serijski prvak Maribor v Olimpiji še ni imel tako resne in odločne tekmice, Olimpija pa še nikoli, odkar od leta 2009 tekmuje v 1. SNL, ne tako ranljivega tekmeca, na katerega trinajst tekem pred koncem na lestvici gleda zviška.

Vijolični so bili po senzacionalni zmagi Celja za kratek čas v paniki, ki jo je športni direktor Zlatko Zahović poskušal odpraviti na svoj nepredvidljivi način. Ali je zadel v polno, ko je odstavil med navijači priljubljenega Krunoslava Jurčića s prijateljem in tvorcem evroligaškega Maribora Darkom Milaničem, bo delno povedal razplet derbija. Ta ponuja nemara glavno rdečo nit dvoboja: vrtela se bo okoli vprašanja, kdo je bolj posrečeno kupoval in ne kdo je bolje vzgajal? To je nenavadno razkošje za SNL, ki je doslej bolj ali manj izgubljala najboljše nogometaše, bodisi upe bodisi že uveljavljene. Zdaj sta Maribor in Olimpija »najboljše sinove«, ki so napolnili blagajno z milijoni evrov, nadomestila z zvezdniškimi okrepitvami, ki se jih po imenih ne bi sramovali niti v bogatejših in boljših ligah.

Milivoje Novaković je prvi med njimi, a bo reprezentant igral v napačni majici. Olimpijin adut Blessing Eleke pa bo novinec v derbijih in igralec, v katerega bodo uperjene oči tujih oglednikov. Reprezentančnega ostrostrelca in Ljubljančana Novakovića je Zahović zeleno-belim v zadnjem trenutku izmaknil v slogu prvovrstnega nogometnega spletkarja. Toda tako kot povratnik Milanič bo tudi Olimpijin otrok Novaković še moral pokazati, da ima pri 36 letih dovolj dinamita v nogah in avtoritete, da bi vijolično barko pomagal z razburkanega morja zapeljati v mirne vode, da bi potem lahko šla v frontalni napad na utrjeno ljubljansko fregato. Zaostanek šestih točk Mariborčanom ne daje prav veliko manevrskega prostora. Morda bo točka dovolj za umirjanje napetosti, bržčas pa premalo za spravo z navijači in za ustavitev Ljubljančanov na poti k prvemu naslovu državnega prvaka. Razplet brez zmagovalca bi namreč še povečal prednost Olimpije, ki bi bila zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah (3:0, 2:2) tako rekoč na +7. Teoretično Maribor lahko v zadnjem derbiju tudi popravi »score«, a bi moral v Stožicah zmagati z višjimi izidi kot 3:0 – 4:1, 5:2, 4:0 ...

Tretji scenarij, ki je med vijoličnimi v javnosti strogo prepovedan, med zeleno-belimi pa velja za sanjskega, je še druga zmaga Olimpije v tej sezoni. Prva je bila zgodovinska in začinjena s šovom ter goli Ezekiela Hentyja in Andraža Šporarja, druga – brez jeseni najboljšega dvojca – bi Ljubljančanom tako rekoč že prinesla prvi naslov prvaka. Prednost šestih točk bi se praktično povišala na deset.

Splošna ocena je bila, da je Olimpija pozimi z odhodi virtuozov Hentyja in Šporarja izgubila več kot Maribor, ki je ostal samo brez »beka« Petra Stojanovića. Milanič bo v tretjem derbiju v sezoni že tretji trener Maribora, Marko Nikolić pa bo prvič eden od akterjev največjega slovenskega spektakla. Milanič velja za predvidljivega pragmatika, Nikolić za odličnega taktika, a na igrišču bo presodil navdih enega ali več posameznikov. Bog ne daj, da tudi slaba sodniška forma svojeglavega Tolminca Mateja Juga!

Pa še! Mariborska zgodovina pod Zahovićevim diktatom že piše neuspešno poglavje lova za vodilnim. V sezoni 2009/10 je Maribor pomlad začel s petimi točkami zaostanka za Luko Koper. V drugi pomladni tekmi in prav tako v 24. kolu (6. marca) je bil v vlogi gostitelja z vodilnim, a ni zmagal. Koprčani z zdajšnjim prvim Zahovićevim svetovalcem Miranom Pavlinom so iztržili 2:2, zadržali prednost in jo v nadaljevanju prvenstva še povečevali do končnih +11.