Na vrhu lestvice Josip Iličić in Cristiano Ronaldo

V boju za SP 2018 odigrali že 561 tekem, toda Rusija še vedno sameva. Benjamin Verbič in Nik Omladič med najbolj aktivnimi.

Objavljeno
16. november 2016 23.11
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Belgija, Nemčija, Švica, Cristiano Ronaldo in Robert Lewandowski so zaznamovali prvi del evropske veje kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo med 14. junijem in 15. julijem 2018 gostovalo v največji državi na svetu. Četudi so odprli pot proti mundialu že 12. marca 2015 na Vzhodnem Timorju, se nobena reprezentanca še ni pridružila gostiteljici šampionata Rusiji.

Po vsem svetu so odigrali že 561 kvalifikacijskih tekem od skupno 851, kolikor jih bodo sešteli do konca prihodnjega leta. Prvega decembra 2017 bodo v Moskvi izžrebali osem skupin s po štirimi reprezentancami, prav Moskva pa bo – mimogrede – kot edino od 13 prizorišč ruskega mundiala pozneje ponudila dva štadiona; prenovljeni štadion na Lužnikih (81.000), ki je pred sedmimi leti osrečil tudi Slovence, ter povsem novi Spartakov štadion za 45.000 navijačev.

Po dveh tretjinah odigranih tekem je mogoče potegniti vsaj črtkano črto in oceniti, kdo je doslej najmočneje opozoril nase, kdo pa je razočaral navijače. Eno najbolj negativnih zgodb so začeli pisati Američani, znanci slovenske reprezentance iz Južne Afrike. Zasedba »jenkijev« je v zadnjih letih kazala silovit napredek pod vodstvom legendarnega nemškega napadalca Jürgna Klinsmanna, toda »Klinsi« je v nov ciklus štartal pod pričakovanji vse večje nogometne armade v 300-milijonski državi. Domačemu porazu z Mehiko je sledil polom v Kostariki (0:4), ZDA pa po dveh kolih zasedajo dno lestvice kvalifikacij Severne in Srednje Amerike (Kostarika 6, Mehika in Panama po 4, Honduras 3, Trinidad in ZDA 0). Zdi se, da bo Rusijo prej obiskal Donald Trump kot Klinsmannova reprezentanca, res pa je do konca cikla na voljo še osem tekem, na SP bodo potovale tri ekipe.

Še več tekem kot onstran Atlantika so odigrali v Aziji (že 86 %), najmanj so jih nanizali na stari celini (42 %), kjer predstavlja eno od presenečenj tudi Slovenija. Svetovno povprečje doseženih golov je 2,9 na tekmo, najvišje povprečje krasi reprezentanco Belgije (5,3). Belgijci so nedavno vknjižili najodmevnejšo zmago; Estonci so v svoji zgodovini resda večkrat visoko izgubili, med avtsajderje pa vendarle ne sodijo (vprašajte Slovence), še nihče jim ni nasul osem golov, kolikor so jih prejeli v Belgiji. Hazard, Lukaku, Mertens, Carrasco, De Bruyne in drugi so bili res učinkoviti: na estonska vrata so sprožili devet strelov in zabili osem golov!

V boju za SP 2018 bo najbolj zanimivo prav v Evropi, ki ima zagotovljenih 13 mest na turnirju (ob Rusiji). Doslej so največ pokazale Belgija, Nemčija in Švica, po štirih kolih edine reprezentance s polnim plenom. Nemčija v štirih kolih ni prejela gola, po enega so prejele Belgija, Španija in Hrvaška. Vse bolj razigrani so Portugalci, ki jih po premiernem naslovu evropskega prvaka ni zajela evforija, tudi na SP v Rusijo se želijo uvrstiti kot zmagovalci skupine. Naslednji mundial bi bil kaj lahko zadnji za prvega zvezdnika sodobnega nogometa Cristiana Ronalda. CR7 ne kraljuje zaman na vrhu treh kategorij – goli, streli na vrata in streli mimo vrat.

V zadnji rubriki mu dela družbo najvidnejši slovenski adut Josip Iličić, ki je mimo vrat sprožil 11 strelov. Iličić je igral na vseh štirih tekmah Slovenije, v 315 minutah igre je zabeležil 24 strelov – 6 na vrata, 11 mimo vrat, 7 strelov so mu blokirali že branilci –, ključne so bile njegove podaje za gole Kronavetra, Cesarja in Krhina. »Jojo« je podal tudi za gol Mihe Mevlje na Poljskem, kjer se je potrdilo, da bo selektor Srečko Katanec težko spravil iz enajsterice odlična krilna nogometaša Benjamina Verbiča in Nika Omladiča. Gre za tekaško sposobna igralca, ki sta brez težav zdržala tudi najbolj čvrste dvoboje s favoriti Poljaki.