Na vrhu po starem, pod njim novinec

Celje v zadnjem, 36. kolu 1. SNL po zmagi v Velenju potrdilo 2. mesto, Krka pa 8.

Objavljeno
31. maj 2015 23.16
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Gorici se sanjski razplet zadnjega, 36. kola 1. SNL ni izšel. Obstanek med najboljšimi si bo poskušala zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah, v katerih pa jo bo izzval nepričakovan in neugoden tekmec iz 2. SNL Aluminij. Prva tekma bo že v sredo, 3. t. m., v Novi Gorici, druga v nedeljo, 7. t. m., v Kidričevem.

Zadnje dejanje rednega dela tekmovanja je ponudilo že videno zgodbo v Ljudskem vrtu – še drugo šampionsko čago, ki na igrišču ni bila prav nič v znaku slavja, saj se je razpletla brez golov. Pa vendarle je bila bolj praznična, ljudska in hkrati uradna s podelitvijo lovorike kakor pred dvema tednoma, ko so si vijolični z zmago proti Celju tudi praktično zagotovili 13. zvezdico za slovenskega prvaka, s čimer so Mariborčani v samostojni Sloveniji osvojili 54 odstotkov naslovov. Brez tradicionalnega razposajenega slavja na ploščadi pred južno tribuno ni šlo. Več tisoč navijačev je skupaj z igralci in drugim klubskim osebjem rajalo do poznih ur.

Maribor in Luka Koper sta hkrati tudi napovedala novo sezono, ki se bo začela z njunim dvobojem za superpokal, 5 julija. Tekmovalne neznanke – zadnja bo vendarle znana po dodatnih kvalifikacijah – so reševali v Velenju, Stožicah, Novi Gorici in Domžalah. Razpletle so se manj dramatično od pričakovanj ali želja, favorita Celje in Krka sta brez težav ubranila svoja položaja. Za Dolenjce se je prvenstvo izšlo celo z napredovanjem, potem ko so zaradi boljše razlike v medsebojnih tekmah in tudi golih prehiteli Koprčane. Za Krko je 7. mesto ponovitev najboljše uvrstitve iz sezone 1992/93.

Še petič zapored na vrhu tako ni bilo nič novega, tik pod vrhom pa je v vijoličnem obdobju niza zmag končal še četrti klub – Celje. Po dveh drugih mestih Olimpije in enem Luke Koper ter Domžal se je podprvakom pridružilo najprijetnejše odkritje sezone Celje. Razlika za zmagovalcem ne odraža realnosti, saj je celo druga najvišja po rekordnih 20 točkah (iz sezone 2011/12) zaostanka Olimpije za Mariborom (65:85). Na igrišču je bilo veliko bolj razburljivo in negotovo, saj so Mariborčani štajerske izzivalce strli dve tekmi pred koncem.

V dobi Zlatka Zahovića – to je posebno poglavje SNL – je Maribor osvojil šesti naslov, prvega v sezoni 2008/09 in le s 7 točkami prednosti pred Gorico, v naslednji pa je bila Luka Koper suverena kot zdajšnji šampionski Maribor, ki je tedaj zaostal za Koprom pod taktirko športnega direktorja Mirana Pavlina kar za debelih 11 točk (62:73). Z dvema izjemama, Rudarja dvakrat in Mure enkrat, so se v teh sedmih sezonah na zmagovalnem odru in tik po njem izmenjavali ob Mariboru še Olimpija, Domžale, Celje, Luka Koper in Gorica.

Vijolično zmagoslavje je s svojo tretjo lovoriko za najboljšega strelca dopolnil Marcos Tavares. Brazilec s slovenskim potnim listom je ponovil svoj najboljši strelski izkupiček iz sezone 2012/13 – 17 golov. Prvo je osvojil v sezono 2010/11, v kateri je zabil 16 golov. Na večni lestvici je Tavares na 5. mestu s 102 goloma, kolikor jih je zabil tudi nekdanji ostrostrelec Maribora Damir Pekić. Že v naslednji sezoni bi se simbol Zahovićevega Maribora utegnil zavihteti na 2. mesto, ki ga zaseda še en nekdanji Mariborčan Kliton Bozgo, ki je dosegel 109 golov. Na vrhu je še trdno legendarni Prekmurec Štefan Škaper s 130 goli v 226 tekmah. Škaper ima v prvi deseterici tudi najboljši odstotek, saj je v povprečju zabijal 0,58 gola na tekmo, Tavares, ki je igral že 242 tekem v 1. SNL, pa 0,42 na tekmo.

Slovenska liga je v tej sezoni statistično izjemno napredovala v kategoriji obiska gledalcev. Povprečno je tekme gledalo kar 298 gledalcev več – v minuli sezoni 883, v tej 1081. Precej večje obiske od tistih v minuli sezoni so imeli veliki derbiji – največji je imel v tej 10.000, v minuli pa 6500 obiskovalcev. Kljub pozitivnemu zasuku ima SNL še veliko rezerv, ta sezona je imela še vedno velik zaostanek za rekordno 1996/97, ko je v povprečju tekme gledalo kar 1693 gledalcev.

Nova sezona se bo začela 18. julija.