Načrt s tremi tenorji bi bil zelo tvegan

Katančeva enajsterica: Valter Birsa in Josip Iličić igrata v boljši formi kot Kevin Kampl.

Objavljeno
03. september 2015 20.50
SLO., BRDO PRI KR., NOGOMET, 31.8.2015, FOTO:DEJAN JAVORNIK
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Kako smelo in s kom na igrišču bo Srečko Katanec napadel tri točke v Baslu? Navijači premlevajo možne enajsterice, v večini primerov pa se nahajajo v njih trije najbolj ustvarjalni nogometaši: Valter Birsa, Josip Iličić in Kevin Kampl. Eno so želje navijačev, drugo nogometna realnost.

Pred vratarjem Samirjem Handanovićem bi igrali branilci Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Branko Ilić in Andraž Struna, v zvezni vrsti Kevin Kampl in Jasmin Kurtić, pomagal bi jima korektor Dalibor Stevanović, Valter Birsa pa bi bil odgovoren za kakšno akcijo, po kateri bi švicarska vrata ogrozila Milivoje Novaković in Josip Iličić. Približno takšen vtis bi dobil povprečni opazovalec dosedanjih treningov slovenske nogometne reprezentance v Ljubljani in Lescah.

Če bi se Srečko Katanec odločil za enajsterico z Birso, Iličićem in Kamplom na igrišču, bi se to zgodilo prvič doslej, če upoštevamo le resne tekme Katančeve zasedbe. San Marino, ki je v Ljubljani padel s teniških 6:0, seveda ni tekmec za podajanje realne ocene.

Četudi so v našem taboru usmerili misli le v Basel, so v strokovnem štabu dovolj izkušeni, da ne bodo pozabili na tekmo z Estonijo, ki bo sledila že v torek v Mariboru. In prav ta tekma bo gotovo delno narekovala Katančevo začetno enajsterico na Baslovem štadionu St. Jakob Park.

Zdi se, da lahko ta čas odigra dve tekmi v pičlih treh dneh le Valter Birsa, ki je italijansko sezono 2015/16 začel na sanjski način. »Biki« je bil prvo ime uvodnih dveh kol na »škornju«, kar ni zanemarljivo. V Empoliju je igral 81. minut tekme, pri visoki zmagi nad Laziem je sodeloval 88 minut. Iličić, ki je opozoril nase v prvi tekmi z Milanom, je v majici Fiorentine igral 67 (Milan) oziroma 73 (Torino) minut. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da Kevin Kampl še ni igral tekme za svoj novi klub Bayer Leverkusen. Ob vsem naštetem se zdi, da bi se Katanec le težko odločil za enajsterico, kakršno je preizkušal od ponedeljka do srede, saj bi lahko v tem primeru skoraj zanesljivo že izgubil eno menjavo, če ne kar dveh. Sveže moči pa mu bodo prišle jutri zvečer še kako prav: švicarska šprinterja na obeh bokih Rodriguez in Lichtsteiner bosta namreč zahtevala popolno sodelovanje tekaško najbolje pripravljenih in usposobljenih Katančevih adutov. V nasprotnem primeru bi se lahko gostiteljem občasno odprla prava »avtocesta« prek obeh kril, pri čemer bo podobno hiter in nevaren tudi Shaqiri, morda še kdo.

In, ne nazadnje, Katanec bo potreboval vse mojstre tudi v torkovi tekmi z Estonijo, ko bo treba potrpežljivo iskati luknje v baltskem bunkerju. Domingo, Carreras in Pavarotti pri svojih 34 koncertih niso obiskali Švice, bomo videli, ali bo svoje »tri tenorje« angažiral v Baslu selektor Katanec.

Ljubljančan ima v zasedbi več hitronogih nogometašev, po videnem sodeč je denimo tekaško pripravljen podobno kot prej tudi Andraž Kirm, četudi ne igra redno za svoj klub Omonia. Ne pozabimo, da je bil prav »Kiro« med najboljšimi posamezniki lanskoletne tekme med Slovenijo in Švico v Mariboru, ki so jo zaznamovali tudi vratar Samir Handanović, Kampl in Dejan Lazarević s ključno akcijo za zmago ter Milivoje Novaković, ki je postavil piko na i z bele točke.

Bomo videli, s kakšnimi kartami bodo igrali Slovenci poker v Baslu. Zdi se, da ima Katanec ta čas še najmanj dilem v obrambni vrsti. Ali pa je hotel med pripravami le prelisičiti Vladimirja Petkovića, čigar pomočniki podrobno sledijo slovenskim medijem.