Nad Anglijo z istimi kot v soboto

Taktične dileme: angleški nogometaši brez Rooneyja in s klasično desetko?

Objavljeno
11. oktober 2016 02.08
SLO., LJ., NOGOMET, SLOVENIJA-SLOVAŠKA, 8.10.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Brdo pri Kranju – Drevišnji večer bo ponudil veselje različno zahtevnim navijačem različnih starosti. Najmlajši bodo pozorni na zvezdnike iz premier league in lige prvakov, del občinstva bodo zanimale pričeske in tetovaže glavnih akterjev, nekateri bodo poskušali pravilno napovedati vseh 22 nogometašev, ki jih bosta angažirala Katanec in Southgate.

Od zadnjega stožiškega snidenja Slovencev in Angležev je minilo dobro leto. Katančeva selekcija je odtlej nanizala 12 tekem; malo, če upoštevamo, da je selektor v tem obdobju spremenil sistem igre, še manj, če vemo, da najboljši klubi nanizajo 12 tekem na različnih frontah v dobrem mesecu dni ...

Kljub vsemu bo drevi gotovo prišlo do številnih sprememb v primerjavi z lanskim junijem, in sicer v začetnih enajstericah obeh tekmecev. Manj sprememb bo v primerjavi z minulo soboto, ko sta zmagali tako Slovenija kot Anglija. Katanec se zaveda, da ni modro posegati v zmagovalno moštvo, če te v menjave ne prisilijo prejeti rumeni kartoni, poškodbe ali bolezni. Hkrati je selektor v nekaterih dosedanjih primerih strnjenih urnikov spoznal, da nekateri njegovi igralci ne zmorejo ustrezno obnoviti moči v pičlih 70 urah. Da je najpomembnejši za regeneracijo prav spanec, nam je včeraj potrdil kapetan Boštjan Cesar. Slovenci pa so denimo po zmagi s Slovaško jedli večerjo šele ob enih zjutraj ...

»Toda po zmagi je vse lažje, hitreje se osvežiš in si povrneš moči,« je zatrdil Katanec. Upoštevaje videno na nedeljskem treningu in logiko ne bi bilo nikakršno presenečenje, če bodo pritekli na igrišče isti aduti kot nazadnje s Slovaško – torej vratar Oblak, branilci Jokić, Cesar, Samardžić in Struna, zvezni igralci Verbič, Krhin in Kurtić, »desetka« Valter Birsa, napadalec Roman Bezjak in »prosti strelec« Josip Iličić. Na nedeljskem treningu smo se prepričali le o tem, da bodo tudi morebitni Katančevi aduti podobni sobotnim – med vadbo, ki so jo resda izpustili prvokategorniki s tekme proti Slovaški, so bili najbolj konkretni Milivoje Novaković, Rok Kronaveter in Miha Mevlja.

Angleži? »Verjamem, da ne bodo zamenjali sistema igre,« je zatrdil Srečko Katanec, toda morda se bo delno zgodilo prav to. Kot špekulirajo dobro obveščeni angleški novinarji, naj bi začasni selektor Gareth Southgate poslal svoje fante na stožiško igrišče v postavitvi 4-2-3-1 (in ne 4-3-3), torej bi zaigrali v podobnem modelu igre kot ob lanskem obisku Ljubljane, ko je reprezentanco vodil Roy Hodgson.

Namesto Wayna Rooneyja – slednji je igral lani kot srednji napadalec – bosta v zvezni vrsti igrala Jordan Henderson (Liverpool) in Eric Dier (Tottenham), saj je Slovenija po mnenju Angležev celo njihov najmočnejši tekmec v skupini F. Pred parom vezistov naj bi igral kot »klasična desetka« Dele Alli, ki je v tej sezoni zabil dva gola v majici Tottenhama v premier league. Na krilih naj bi dobila priložnost Jesse Lingard in Marcus Rashford, mladeniča, ki sta del projekta Joseja Mourinha v Manchestru. Ob napadalcu Danielu Sturridgu naj bi bil najbolj nevaren za slovenske branilce prav Alli.

PREDVIDENI POSTAVI SLOVENIJE IN ANGLIJE