Nadarjena Olimpija nared za menjavo vladarja

Miha Zajc, junak uvodnega pomladnega kola 1. SNL, na čelu zeleno-belega mladega vala, ki napoveduje šampionsko dobo.

Objavljeno
02. marec 2016 19.52
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Kaj ima Olimpija, česar nima Maribor, je eno od vprašanj, s katerim se tudi merita največja tekmeca v 1. SNL. Ima Miho Zajca, bi lahko bil odgovor. Sobotni veliki derbi 24. kola v Ljudskem vrtu bi lahko z junakom uvodne zmage Olimpije proti Luki Koper v glavni vlogi dokončno prevesil jeziček na tehtnici na zeleno-belo stran.

Gol in podaja je bil nedeljski učinek 21-letnega plejmejkerja Olimpije iz najbolj nogometnega naselja v Sloveniji, Šempetra pri Novi Gorici. Naslednik slovitih Valterja Birse, Tima Matavža, Etiena Velikonje, Gorana Cvijanovića počasi stopa v »njihove čevlje«. Pri Olimpiji Mihi družbo dela še en Šempetrčan, Arif Zarifović.

»Nisva soseda, ločijo naju dve ulici. Valter, Tim in Etien pa so sosedi,« je pojasnil, kako blizu domujejo starejši in slavnejši someščani. Ne kaže izpustiti tudi najuspešnejšega trenerja Gorice, trikratnega državnega prvaka Pavla Pinnija, ki je prav tako Šempetrčan. Ni kaj, v mestecu ob meji je nogomet doma. Za koga pa bijejo nogometna srca? »Saj se ve, lokalni vpliv je najmočnejši in Gorica je prvi klub. Toda upam in tudi verjamem, da ima prav zaradi Arifa in mene Olimpija veliko privržencev in da večina po malem stiska pesti za njeno zmagoslavje nad Mariborom,« je dejal Miha brez značilnega »horiškega« naglasa, kar daje slutiti, da je Ljubljana že dolgo njegov dom.

Ligaška bitka je minuli konec tedna dobila nove razsežnosti. Olimpija je z novim trenerjem Markom Nikolićem in brez dveh najboljših mož Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja začela zmagovito, Maribor s porazom. V Stožicah je bil glavni zvezdnik Miha, ki je pod Nikolićevo taktirko dobil poseben status – nogometaša z velikimi pooblastili.

»Z novim trenerjem je prišla nova vloga. Seveda mi nadvse ustreza in sem zelo zadovoljen. Nikoli nisem prav veliko igral po krilnem položaju, a lahko brez zavor preigravam proti sredini. Trener mi je pustil svobodo in ker jo imam, se počutim bolje. Toda še bolj sem zadovoljen nad tem, da sem opravil vse treninge brez poškodbe, da sem se končno lahko ustrezno pripravil. Sem zdrav in lahko igram najbolje, kar znam,« se je nove vloge silno razveselili, pri čemer pa je ostal trdno na tleh. »Zavedam se, da sem še vedno eden od najmlajših, da se ne morem in ne smem obnašati vzvišeno. Za hierarhijo v moštvu so zadolženi drugi, izkušenejši igralci.«

Zajc sodi v kategorijo peresno lahkih nogometašev, ki lahko veliko tečejo, preigravajo in na sploh veliko improvizirajo. Trener Nikolić je sicer dejal, da je Olimpija zdaj takšna, da si ne more privoščiti improvizacije, a v Zajcu ima vendarle igralca navdiha in nepredvidljivih potez. Njegova največja odlika pa sta tehnična podkovanost in znanje. Prav prvi gol in akcija za drugega sta razkrila njegove sposobnosti.

»Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje zabil gol z glavo. Bil je lep in dosegel sem ga v najboljšem možnem trenutku, ko smo bili v podrejenem položaju. Užival sem, rad imam raznolikost,« ni skrival navdušenja nad izkupičkom, a tudi priznal, da ve, kaj je njegova velika pomanjkljivost. »Ne morem skriti, da sem telesno šibek in največje rezerve imam v telesni moči. Vem, da nikoli ne bom močan kot bik, lahko pa bom še več tekel,« je bil iskriv.

Vzdušje v zeleno-belem taboru je pri »plus 6 stopinjah Celzija višji temperaturi« na ligaški lestvici odlično. Vsak derbi je vrhunec sezone in priložnost, da vsak posameznik prestopi v višji razred. Olimpija ima imenitno izhodišče, še bolj pomenljiva in sporočilna pa je njena podoba. Z mlajšimi domačimi igralci, ki jih po Šporarjevem odhodu pooseblja prav Zajc, je privlačnejša, ima obrise bodočega vladarja slovenske lige.

»Ker je Gregor Bajde kaznovan, bo derbi v znaku dveh rodov. Maribor nam po mladosti in talentu ni kos, je izkušenejši, a prihaja Olimpijino obdobje zmagovanja. Je bolj nadarjena. Razmišljam pa le o naslovu prvaka in sem povsem osredotočen na prvenstveno bitko. Močno si želim naslov, šele potem bom razmišljal o prihodnosti. O tem, ali bo ta v tujini ali doma,« si je po malem že začrtal šampionsko pot. Sobota je predvsem dan D za Mariborčane.

»Prav gotovo. Nam ustreza tudi neodločen izid, da o zmagi ne govorim. Potem bi šampanjce že lahko dali na hladno. Maribor si spodrsljaja ne sme privoščiti,« je povedal o prednosti, ki je iz psihološkega zornega kota lahko odločujoča. Poudaril pa je, da jesenski tekmi nista nikakršen pokazatelj.

»Že zaradi sprememb na trenerskih stolčkih ni mogoče vleči vzporednic. To bo tekma zase, brez podobnosti s prejšnjimi, podobnost bo samo v čustvenem naboju. Oboji bomo visoko motivirani, v veliki meri bo razplet odvisen od taktičnih prijemov trenerjev in naše izpeljave na igrišču,« je zaključil junak prvega pomladnega kola.