Nagrada za zmagovalca – Evropa?

Drevi ob 20. uri bo derbi 31. kola Prve lige - v Bonifiki se bosta pomerila Koper in Domžale.

Objavljeno
08. maj 2013 14.46
uho*Domzale - Luka Koper
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Tretje Domžale 49, četrta Luka Koper 47. Takšno je stanje na prvenstveni lestvici pred nocojšnjim derbijem 31. kola 1. SNL na Bonifiki. Koprčani v vlogi gostiteljev v tekmi sezone napadajo Domžalčane. Vložek je velik in zmagovalca približuje cilju: 3. mestu in uvrstitvi v kvalifikacije za evropsko ligo.

Koprsko-domžalski dvoboj (glavni sodnik je Dragoslav Perić) bi lahko krepko dvignil temperaturo na Bonifiki ter bo bržčas zasenčil tudi pokalni tekmi v Mariboru in Celju. Tekmeca ne skrivata evropskih ambicij in sta po zgodnjih izpadih iz pokalnega tekmovanja silno motivirana.

»Ni ključna tekma, je pa pomembna in nisem ključen igralec, sem le eden od enajstih,« se je poskušal otresti težkega bremena Goran Galešić. Virtuoz iz Banjaluke, ki so ga Koprčani – in on njih – pozimi izbrali, da bi po neprepričljivem prvem delu sezone popravili, kar so zavozili, je dolgo lovil formo in jo, kot kaže, ujel v najpomembnejšem trenutku.

»Najprej sem moral razčistiti s preteklostjo, v kateri so mi različni zastopniki skoraj uničili kariero. Zdaj sem svoj gospodar in sem tudi izbral koprsko moštvo, da bi nogometno oživel. Po dveh mesecih sem blizu idealne forme, čeprav sem zaradi lažje poškodbe za teden izpustil treninge. Šele zadnje štiri dni sem v ritmu in upam, da sem ohranil moči in občutek za igro, podaje, gole. Smo favoriti, kar smo potrdili tudi z zmago proti Mariboru in z odličnim nizom, a tudi Domžale so trd oreh,« je pojasnil in razmišljal klasična »desetica« po slogu igre z nesrečno števillko 13 na dresu.

»Zaenkrat še ni prinesla nesreče. Tudi če ne bo zmage, še ne bo konec vseh upov. Še vedno je na voljo dovolj točk,« je prepričan bivši Goričan, ki je menil, da tudi morebitni spodrsljaj še ne bi bil usoden.

»Ne ta, vsaka tekma bo odločilna, a ta je najpomembnejša,« je iz domžalskega zornega kota ocenil eden od najvidnejših igralcev, vratar Nejc Vidmar. Značilni oster domžalski ritem je v zadnjiih tekmah pojenjal, a po boleči Olimpijini zaušnici je niz štirih tekem brez poraza vrnil »zdrav duh v zdravo telo«.

»Zaradi tekmecev, ki se na nas zdaj posebej pripravijo in nabrusijo, medtem ko nas prej niso jemali posebej resno, se morda zdi, da nismo več tako hitri, ostri, gibljivi,« je menil zadnja domžalska ovira in razkril, da bodo taktiko izbrali tik pred zdajci: »Za vsakega nasprotnika se posebej pripravimo in nimamo enotne taktične različice.«

Domžalčani so bili v pripravi za dvoboj vendarle precej temeljiti. Zadnji trening so opravili v času drevišnje tekme. Vidmar pa je na koncu še postavil piko na i. »Obramba deluje, upam, da bomo mrežo ohranili nedotaknjeno in zabili vsaj en gol.«

V tej sezoni sta oba že zmagala v gosteh, nazadnje pa sta se razšla z 1:1.