Najhujši Olimpijini nasprotniki so na tribuni

Po 24. kolu 1. SNL je tekmovalno najbolj nepredvidljiva bitka za 4. mesto. Mandarić pred enakim izzivom kot Rastoder.

Objavljeno
14. marec 2017 00.16
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Maribor v hitrem ritmu drvi proti naslovu državnega prvaka, Olimpiji se po tretjem zaporednem ligaškem porazu obeta boj za drugo mesto z Domžalami, v ospredju zanimanja nogometne javnosti pa so naslednje poteze, ki jih bo v nadaljevanju sezone vlekel predsednik Milan Mandarić.

Poslovnež je zaradi manjših zdravstvenih težav izpustil derbi Ljubljanske kotline pred rekordnim občinstvom v Domžalah in vznemiril dobršen del navijačev, ki mu še zaupajo in verjamejo, da je pravi mož za Olimpijo. O čem drugem niti ne pomišljajo, čeprav je kriza na vseh ravneh očitna. Mandarić je iz Domžal dobil jasno sporočilo navijaške skupine, ki niti približno ni v večini, a je najbolj glasna in agresivna, da s športnim direktorjem Rankom Stojićem in najboljšim strelcem šampionske sezone Rokom Kronavetrom ne vidijo prihodnosti. Če v dveh, treh tekmah ne bo bistvenega pomika v igri in rezultatih, se jima bo med nezaželenimi pridružil še povratnik na trenerski stolček Marijan Pušnik.

Prav trmoglavljenje »zelenih zmajev« z vsem, kar ni v skladu z njihovim prepričanjem, bi lahko usodno vplivalo na Mandarićevo naslednjo potezo ali dve. Dejstvo je, da se je predsedniku »bratenje« z navijači vrnilo kot bumerang in je izpostavilo eno od ključnih vprašanj za prihodnost, ne le za Olimpijo pod Mandarićevim vodstvom, saj je tudi prejšnji upravitelj NK Olimpija Izet Rastoder obupal prav po sporih z navijači. Ali si upravitelj, predsednik in glavni plačnik ustroja, ki na mesec stane skoraj pol milijona evrov in daje varno zavetje kar lepemu številu uslužbencev NK Olimpija, sploh lahko privošči oziroma drzne vleči poteze, ne da bi se moral zagovarjati za svoje odločitve? Ne glede na to, da je nenehno obdan s spornimi sodelavci in s svojimi dejanji tudi izziva jezo drugih.

V katero smer bo šla Pušnikova Olimpija, je delno razkrila zelo borbena, a na težkem igrišču nekakovostna tekma v Domžalah. Korošec je stavil na motive odpisanih in se zoperstavil Stojićevemu kadrovanju ter taktiki, toda že včeraj je bilo treba pozabiti na stare zamere in se vrniti k ustvarjanju »svoje poti«. Morda k všečni in učinkoviti igri z glavo ter repom. Slog teci in streljaj je za »vaške« klube!

V senci Olimpijine krize je tekmovalno najbolj razburljiva bitka za 4. mesto, ki še vodi v kvalifikacije za evropsko ligo. Celje, Gorica in Koper so izenačeni, Rudar čaka na spodrsljaje tekmecev in si ne sme privoščiti svojih. Menjava trenerja pri Krškem naj bi bila tudi posledica spletk znotraj kluba in dobro znamenje za Aluminij.