Najmočnejše evropske lige z rekordnimi prihodki

Pet najmočnejših evropskih lig je v sezoni 2012/13 zabeležilo prihodke v višini 9,8 milijarde evrov.

Objavljeno
05. junij 2014 16.50
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

London - Revizijska hiša Deloitte je razkrila podatke o poslovanju najmočnejših evropskih nogometnih lig za sezono 2012/13.

Skupni prihodki petih najmočnejših evropskih lig - angleške nemške, španske, italijanske in francoske lige 1 - so znašali 9,8 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot v primerjavi s sezono prej.

»Že drugo sezono po vrsti so nogometni klubi petih največjih evropskih lig zabeležile rekordno rast prihodkov, v primerjavi s sezono 1996/97 je rast kar štirikratna,« je dejal Dan Jones iz oddelka za analizo finančnega poslovanja športnih organizacij.

Pri Deloitte so najmočnejšim evropskim ligam napovedali še lepše čase, saj naj bi skupni prihodki v sezoni 2013/14 na podlagi novih pogodb o prodaji televizijskih pravic znašali več kot 11 milijard evrov.

Premier League na prvem mestu

Med evropskimi ligami je največ prihodkov zabeležila angleška Premier League, in sicer je v sezoni 2012/13 zabeležila kar 2,9 milijarde evrov, kar je največ v svoji zgodovini.

Na drugem mestu je nemška Bundesliga z dvema milijardama prihodkov, nato sledijo španska (1,9 milijarde evrov), italijanska (1,7 milijarde evrov) in francoska liga (1,3 milijarde evrov). V aktualni in naslednji sezoni pa se obeta še večji razkorak med angleško in ostalimi najdonosnejšimi ligami, saj naj bi se prihodki v angleškem prvenstvu povečali še za dobro milijardo evrov in nato strmo rasli tudi v prihodnje.

Medtem ko angleška liga vodi po prihodkih, pa je največ čistega dobička ustvarila bundesliga, kar 280 milijonov evrov, kar je skoraj trikrat toliko kot angleška (100 milijonov evrov). Angleška in nemška liga sta sicer edini sezono končali v zelenem, ostale lige še naprej ostajajo v rdečih številkah, čeprav so nekatere od njih nekoliko zmanjšale izgubo.

Precejšnjo težavo za angleške klube še naprej predstavlja visok delež za plače igralcev. V premier league klubi za plače igralcev in trenerjev namenijo 71 odstotkov svojih prihodkov 20 odstotkov več kot v bundesligi, kjer za razliko od ostalih najmočnejših evropskih prvenstev največji priliv sredstev ne predstavljajo televizijski temveč komercialni prihodki.