Najprej Rudar, potem Maribor

Nogometaš Amedej Vetrih, eden od redkih domačih fantov v italijansko obarvani Gorici, o klubu in svojem razvoju.

Objavljeno
05. maj 2014 20.59
Gorica vs Luka Koper.Na sliki Vetrih Amedej(7)Nova Gorica, 26.10.2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana - »Konkurenca je močnejša, zaradi česar se še bolj trudiš,« je Amedej Vetrih, eden od redkih domačih fantov v italijansko obarvani Gorici, razkril lepšo stran prve sezone pod taktirko zahodnih sosedov. Goričani so minuli vikend še četrtič premagali Zavrč in se ustrezno nabrusili za jutrišnji in zanje odločilni derbi za 2. mesto v 1. SNL.

»Če ne bomo zmagali, se lahko poslovimo od drugega mesta. Zavedamo se, da je tekma z Velenjčani ključna. O čem drugem, kot o zmagi, ne razmišljamo. Z uvrstitvijo v pokalni finale še zdaleč nismo izgubili tekmovalnih ambicij v prvenstvu,« so Amedej Vetrih in drugi Goričani še vedno zelo nabrušeni, čeprav bi lahko vse sile usmerili le v pokalni finale z Mariborčani. »Z vijoličnimi se bomo še prej pomerili v ligi, potem pa se bomo pripravili za tekmo sezone,« je dodala goriška sedmica in v tej sezoni steber slovenstva v moštvu. »Da bo manj priložnosti za domače igralce in Slovence, je manj privlačno poglavje našega kluba,« si je drznil pripomniti 23-letnik iz Vitovelj, ki je prek Šempasa v obdobju goriške vladavine v slovenskem prvenstvu prestopil v mlajše kategorije goriškega kluba. »Vabili so me kar trije klubi: Primorje, Bilje in Gorica,« je še razkril.

Gorica je v pokalnem tekmovanju izločila Rudar, v ligi zaostaja na lestvici. Ligaški izkupiček sta neodločena izida in zmaga Velenjčanov. »So kakovostni, skupaj so že nekaj časa in igrajo zanimiv nogomet. Hitrega in z veliko podajami. Priznam, da nam tak način igre ne ustreza. Velenjčani so v Sloveniji po kakovosti igre in tudi moštva gotovo takoj za Mariborčani,« ima Amedej, ki je zasebno obkrožen kar s tremi damami, materjo Andrejo, sestro Alin in srčno izbranko Klavdijo, sicer Gorenjko iz Dovja pri Mojstrani, nadvse spoštljivo mnenje o tekmecih, ki se jim bo Gorica zoperstavila s preverjeno italijansko formulo.

»Naša igra je tipično italijanska in filozofija je jasna. Najpomembnejša je čvrsta obramba, ki jo nadgrajujejo bliskoviti nasprotni napadi. V tem smo zelo uspešni, ker imamo odlične napadalce,« je glavno taktično-tehnično goriško odliko odkril standardni član najmočnejše enajsterice trenerja Luigija Apollonija. O svojem igralskem razvoju pod taktirko slovitega Italijana je zelo samokritičen, ampak ni nezadovoljen.

e»Želim biti še boljši, ker vem, da zmorem več. Zaradi tega sem prepričan, da nisem napredoval v tolikšni meri, kot sem sposoben. Deloma tudi zaradi položaja v zvezni vrsti. Mislim, da mi veliko bolj ustreza vloga obrambnega zveznega igralca kot napadalnejšega, ki mi jo zaupa trener. V minulih letih sem se pač izbrusil za defenzivno vlogo,« Amedejev taktično-tehnični pogled o svojem položaju morda ne bo navdušil Apollonija. »Nič hudega ne bo. Resda mu vse prevedejo, kar piše o Gorici in njemu v slovenskih medijih, ampak ni nobenih zamer. Vzdušje v ekipi je odlično,« je pogumno sklenil Amedej.