Najstnik bo za Rusijo izzval tudi Slovence

V boju za »škotskega Garetha Bala« je presentljivo zmagal Leipzig, novinec v prvi nemški ligi.

Objavljeno
03. september 2016 10.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Novinec v prvi nemški ligi Leipzig in škotski up Oliver Burke (roj. 7. aprila leta 1997 v Kirkcaldyju) sta senzacionalno stresla nogometno borzo. Nemški klub je zmagal v boju za škotskega Garetha Bala, kot so označili komaj 19-letnega nogometaša. Ali je bil res samo spretnejši ali pa je ponudil največ denarja za najstnika, bo ostala neznanka.

Dogovor med slovitim angleškim klubom Nottingham Forest in Leipzigom o selitvi Škota v bundesligo je bil presenetljiv. Potem ko je sezono pri Forestu začel v velikem slogu in zabil kar štiri gole v petih tekmah, so se za njim ozirali bogatejši in slovitejši klubi, kot je moštvo iz vzhodnega dela Nemčije. Ta je del športne družine 49-odstotnega lastnika blagovne znamke Red Bull Dietricha Mateschitza. Premoženje Avstrijca hrvaškega rodu je Forbes ovrednotil na 11,8 milijarde evrov. Nihče ni pomisli, da bi lastnik Nottinghama, kuvajtski poslovnež Favaz al Hasavi, sprejel ponudbo Leipziga, vredno 15 milijonov evrov, še preden bi klubu stekla voda v grlo pred zadnjimi minutami poletnega prestopnega roka za nogometaše s pogodbo.

Pod nosom so se obrisali velikani, kot so Arsenal, Liverpool, Barcelona, Tottenham in tudi Bayern, če so se zmotili, bo pokazala prihodnost. Športni direktor Leipziga Ralf Rangnick, ki je pred leti v Salzburg pripeljal našega reprezentanta Kevina Kampla, je o svojem »plenu«, s katerim je poslal jasno sporočilo tekmecem doma in v prihodnosti tudi v Evropi, govoril kot o čudežnem fantu.

»Burke je neverjeten talent z izjemnim potencialom. Ni zaman član škotske reprezentance in se ujema z našo filozofijo,« je označil napadalnega krilnega igralca, s katerim se bodo v kvalifikacijah za SP v Rusiji soočili tudi slovenski reprezentanti. Leipzig počasi, a vztrajno ustvarja stabilen klub in sestavlja moštvo, ki naj bi v nekaj letih napadlo tudi nedotakljivi Bayern.

Burkov prestop je zabelila predvsem selitev z otoka na celino, v bundesligo. Redki so Otočani, ki si upajo narediti ta korak. Razen če bi hoteli razširiti ali obogatiti svoje znanje ali če bi si zaželeli avanturizma, nimajo drugih razlogov za odhod v Nemčijo, Italijo ali Španijo, saj angleški klubi brez težav plačujejo več deset milijonov evrov vredne odškodnine in tudi plače. Mladi in odslej najdražji škotski nogometaš (dva meseca je na vrhu najdražjega Škota zdržal Ross McCormack) je naredil pogumno potezo. Primerjave s slovitim Valižanom Balom niso zgolj sad domišljije. Tudi telesno je zelo podoben Realovemu zvezdniku in najdražjemu otoškemu nogometašu. Burk je visok kar 188 centimetrov in ga odlikujeta hitrost in tehnično znanje. Škotski selektor Gordon Strachan je Burku marca ponudil priložnost v članski reprezentanci in dejal, da je igralec, ki lahko ponudi nekaj drugega. Raznolikost! »Še milijone milj sem oddaljen od Garetha,« pa je bil precej bolj skromen o primerjavah z Balom mladi igralec. Zanimivo je, da se Škot prav nič ni upiral ali tarnal nad odločitvijo kluba, da ga proda v Nemčijo. »Ko sem izvedel, da je klub sprejel ponudbo, sem bil presenečen. Ampak sem razumel odločitev, saj bo lahko stabiliziral finančno stanje,« je čivknil Burke, ki je z Leipzigom sklenil petletno pogodbo. Drugih izjav ali komentarjev nogometaš ni dal, kar jasno nakazuje, da bo odslej vsako njegove dejanje zunaj igrišča skrbno načrtovano.