Najtežji dnevi za Cristiana Ronalda

Utaja davkov: Portugalski nogometaš naj bi v davčnih oazah skril preko 150 milijonov evrov.

Objavljeno
05. december 2016 23.50
TOPSHOT-FBL-EUR-C1-LEGIA-WARSAW-REALMADRID
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Vsa umazanija, ki že desetletja prekriva pranje denarja in utajo davkov v nogometu, je tokrat očitno priplavala na površje zelo kalnega morja. Žvižgači pri Football Leaksu so si aprila vzeli navidezni premor, toda v resnici so v ozadju pripravljali eno največjih razkritij kaznivih dejanj.

Lionel Messi je bil zelo majhna (davčna) riba proti Cristianu Ronaldu. Portugalski zvezdnik ima očitno pred seboj najtežje dneve v svoji nogometni karieri, saj bo moral s svojimi svetovalci dobro premisliti, kako se ubraniti vseh obtožb o utaji davkov. Pred španskimi in portugalskimi dacarji je namreč v Britanskih deviških otokih in na Irskem skril preko 150 milijonov evrov prihodkov iz trženja lastne podobe.

Zelo počasi, kot rahel dež, so konec prejšnjega tedna začele curljati prve informacije o Ronaldovi davčni nepokorščini. Začetni indici so bili precej različni, zato se je zdelo, da gre zgolj za iskanje novinarske pozornosti na dan velikega derbija Barcelona – Real, toda v ozadju je bila zelo premišljena akcija. Več medijskih hiš je že pred časom v roke dobilo dokumentacijo o davčnih prevarah nekaterih vrhunskih nogometašev, zdaj so podatke začeli predstavljati postopoma in raznoliko. A teh je vedno več, zato je na obzorju huda nevihta.

Zraven so časopisne hiše Der Spiegel, El Confidencial, Sunday Times, El Mundo in še nekaj medijev, toda škarje in platno v rokah držijo ljudje pri Football Leaksu. To je spletna stran, dejavna od septembra 2015, ki je najprej objavljala dokumente o prestopih in plačah. Že tedaj so žvižgači povzročali težave mnogim nogometnim uradnikom, saj so poskrbeli tudi za nekatere kazenske postopke. Aprila letos so si vzeli premor, a zdaj so spet nazaj, močnejši kot kadarkoli.

Cristiano Ronaldo nikakor ni edini vpleteni zvezdnik. V istem kotlu so še Jose Mourinho, James Rodriguez, Radamel Falcao, Fabio Coentrao … Ni potrebno veliko matematičnega znanja, da se pri vseh imenih najde skupni imenovalec – nogometni agent Jorge Mendes. Zaradi številnih velikih prestopov je prejel vzdevek superagent, toda njegova dejavnost je bila očitno mnogo bolj razširjena. Jasno je tudi, da Ronaldo in ostala nogometna druščina nimajo ne znanja ne časa, da bi se spomnili celotne sheme za utajo davkov, a to nikakor ne zmanjšuje njihove krivde. Iz do zdaj objavljenih dokumentov je jasno, da so vedeli za prav vse.

Črno na belem je tako objavljena elektronska komunikacija nekdanjega Realovega direktorja Julia Senna, kako Mendesovo agencijo Gestifute opozarja, da se igra z zelo vročim ognjem. »Vaša finančna shema lahko Ronaldu povzroči veliko težav,« je zapisal med drugim in imel prav. Zelo zgovorna je tudi elektronska pošta, v katero je vpleten Hans Erik Ødegaard, oče mladega Realovega zvezdnika Martina Ødegaarda. Ta je namreč sodelovanje zavrnil. »Martin bo v vsakem primeru zaslužil veliko denarja,« se je zahvalil za povabilo. Povsem dovolj denarja je zaslužil tudi Ronaldo, ampak očitno je s svojim svetovalci hotel še več.

Ljudje v ozadju Football Leaksa so sicer že februarja letos za Delo prestavili svoje delovanje. O sebi so razkrili, da so Portugalci in da delujejo prek ruskega spletnega strežnika. »Več podrobnosti vam ne moremo razkriti, saj gre za občutljive zadeve. Povemo lahko le to, da smo dokumente prejeli iz več različnih virov,« so tedaj v pogovoru prek elektronske pošte sporočili iz FL. »Od 500 gigabajtov podatkov smo do zdaj razkrili le dober odstotek vseh dokumentov. Materiala imamo še veliko,« so opozorili.