Najverjetnejši scenarij španski clasico v Berlinu

V polfinalu lige prvakov nazadnje tako sloviti klubi v sezoni 1980/81. Guardiola se vrača v Barcelono, Ancelotti v Torino.

Objavljeno
25. april 2015 00.59
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Nyon – Finiš nogometne lige prvakov že lep čas ni bil tako izenačen, poln klasičnih evropskih klubov in največjih zvezdnikov čudovite igre z žogo. Polfinalna para Barcelona – Bayern (6. in 12. maj) in Juventus – Real Madrid (5. in 13. maj) bosta le redkokaterega navdušenca nad nogometom pustila ravnodušnega. Tako Italijani kot Nemci so vlogo favoritov prepustili španskima kluboma.

Barcelona, Bayern, Real Madrid in Juventus so najbolj priljubljeni celinski klubi pri nas, zato bo v prvi polovici maja prikovanih pred TV zaslone veliko število Slovencev. Ob tem bi imeli tudi največji poznavalci nogometa težave z odgovorom na vprašanje, kdaj so sestavljali polfinale najodmevnejšega tekmovanja na svetu tako sloviti klubi kot tokrat. Nazadnje je bilo podobno v sezoni 1980/81, ko sta bila polfinalna para tedanjega pokala državnih prvakov Liverpool – Bayern in Real Madrid – Inter. Vse odtlej je v polfinale vselej »zašel« kakšen klub nižje ravni ali nižjega zgodovinskega ugleda, pri čemer – kljub nasprotovanju mlajših navijačev – nista izjemi niti Arsenal in Chelsea. Polfinalna para najuspešnejših klubov doslej bi bila Real – Liverpool in Milan – Bayern, a to se od rojstva tekmovanja leta 1956 še ni zgodilo.

V prvih dveh tednih maja se bodo med seboj pomerili klubi, katerih zasedbe veljajo na trgu 2,173 milijarde evrov (Real 710, Barcelona 592, Bayern 551, Juventus 320 mio €), v njihovih vitrinah pa sije kar 279 lovorik (Barcelona 87, Real 79, Bayern 58, Juventus 55), med njimi tudi 21 naslovov evropskega prvaka. Kot da to ne bi bilo »dovolj«, bo šlo v polfinalu tudi za snidenje starih znancev, tekme nabite s čustvi in številne neporavnane račune.

Guardiola prvič proti matičnemu klubu

Ob gostovanju Bayerna v Kataloniji bo zanimivo spremljati vrnitev ustvarjalca sanjskega moštva Barcelone v domovino. Pep Guardiola po žrebu ni skrival čustev, prvič doslej bo igral proti matičnemu klubu in nekdanjemu soigralcu na Barçini klopi Luisu Enriqueju. »Vsi veste, kaj mi pomeni Barcelona. Tam je moj dom,« je priznal Pep, ki je v letih 2008-2012 ozaljšal klubsko statistiko za 14 lovorik, tudi za dve zmagoslavji v ligi prvakov (2009, 2011), tedanje »tiki-taka« moštvo pa velja za enega najboljših v zgodovini nogometa. Tako Guardiola kot drugi Bayernovi vodilni so vlogo favorita prepustili Kataloncem, kar ne pomeni, da ne bodo poskušali izločiti iz lige prvakov Lionela Messija in soigralcev. Igrati finale na največjem nemškem štadionu bi bilo tudi za Bayern neprecenljivo. Nekdanja Bayernova legenda Paul Breitner je bil še bolj nazoren: »Zgodbe o Guardioli boste delali le mediji. Pep 100-odstotno razmišlja le o tem, kako bi premagal Barcelono.« Katalonci? Ti bodo želeli vrniti Bavarcem predvsem za boleča polfinalna poraza iz sezone 2012/13 (0:4, 0:3).

Ancelotti nima najlepših spominov na Torino

Tudi v dvoboju Juventusa in Reala bo šlo za srečanje starih znancev. Realov trener Carlo Ancelotti nima najlepših spominov na obdobje v Torinu (1999-2001), v katerem je »osvojil« le pokal intertoto. Odkar je zapustil igračko družine Agnelli, je trikrat pokoril Evropo, nazadnje lani, in morebitno letošnje zmagoslavje v Berlinu bi ga postavilo na piedestal nogometnih trenerjev. »Juventus premore ogromno vrhunskih igralcev, zato nam ne bo lahko, ob tem pa je praktično že osvojil italijansko prvenstvo in se bo osredotočil le na dvoboj z nami,« je špansko javnost opozoril Ancelotti. Italijani so vlogo favorita namenili Špancem, toda v bogati zgodovini medsebojnih tekem so bili vselej konkurenčni Realu. Tako je bilo prvič leta 1962, ko je četrtfinale pokala DP odločila šele tretja (!) tekma v Parizu, podobno pozneje: tekmeca sta odigrala 16 tekem, Real pa je bil le malenkost boljši (8-1-7), četudi je »stara dama« zbrala dva gola več (18:16). Njuno najodmevenejšo tekmo – finale LP – je leta 1998 odločil Realov črnogorski napadalec Predrag Mijatović.

Svoj načrt premorejo tudi stavne hiše. Te napovedujejo izenačen nemško-španski dvoboj (1,85 za Barço, 1,95 za Bayern) in napredovanje Reala (1,35 proti 3). Upoštevaje stavnice naj bi šlo torej 6. junija v Berlinu za španski nogometni clasico.